Danes se v Španiji začenja tradicionalni tedenski tek pred biki. V Trbovljah lahko nadaljujete s tečajem rolanja, ki ga v tem tednu pripravlja Zavod za mladino in šport Trbovlje. Na Dobu se lahko udeležite 53. podelitve nagrad Gospodarske zbornice Slovenije, v Zagorju pa si ogledate francoski film Gagarin.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 6. julij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 17, najvišje dnevne od 27 do 32 °C.

V sredo in četrtek bo sončno in vroče. V četrtek zvečer bo predvsem v gorskem svetu možna kakšna vročinska nevihta.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Tirna (od 8. do 9. ure), TP Rovišče (od 9. do 10. ure), TP Golče (od 11. do 12. ure), TP Senožeti (od 12. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Log, blok 19 (od 8. do 14.30 ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Podelitev nagrad GZS

Danes bodo v Poletnem gledališču Studenec (Studenec pri Krtini 18, Dob) podelili 53. nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Podelitev bodo pripravili hibridno – s fizično prisotnostjo in digitalnim prenosom. Rdeča nit slavnostnega dogodka bo S tradicijo gradimo prihodnost. V letošnjem letu Gospodarska zbornica Slovenije obeležuje 170 let svojega obstoja. Podelitev gospodarskih nagrad bodo zato združili s praznovanjem visokega jubileja. Za udeležence na prireditvi velja pogoj PCT.

Tečaj rolanja

Zavod za mladino in šport Trbovlje od 5. do 8. julija, vsak dan od 17.30 do 19. ure (skupno osem šolskih ur) pripravlja tečaj rolanja. Tečaja se lahko udeležijo otroci starejši od 4 let, priredili pa ga bodo na igrišču Partizan v Trbovljah. Zaščitna oprema (čelada ter ščitniki za kolena, komolce in zapestja) je obvezna. Cena tečaja je 60 evrov.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. in 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Gagarin (Gagarine)

Ob 19. uri si lahko v kinodvorani KC Delavskega doma Zagorje ogledate francosko dramo Gagarin. Film je bil posnet ob dejanskem rušenju stanovanjskega kompleksa Cité Gagarine. V maniri magičnega realizma izriše živahen portret življenja v priseljenski skupnosti in sredi nje fanta, ki se pred surovo resničnostjo brani z močjo domišljije. Šestnajstletni Youri z družino živi v ogromnem stanovanjskem kompleksu Gagarine na obrobju Pariza, ki nosi ime po prvem človeku v vesolju. Tudi Youri sanja, da bo nekoč postal kozmonavt. Ko pa mestne oblasti sklenejo, da bodo stavbo porušile, se odloči za svojevrsten upor. S prijateljema Diano in Houssamom bo rešil svoj dom tako, da ga bo spremenil v vesoljsko ladjo.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Umrla Ida Virt

Na današnji dan leta 2018 je umrla glasbena pedagoginja in koncertna solistka Ida Virt. Rodila se je 9. marca leta 1942. Na področju glasbe in glasbene pedagogike je Ida Virt delovala več kot šestdeset let. Leta 1956 se je vključila v Mešani pevski zbor Slavček, ki ga je takrat vodil njen oče Jože Skrinar.

Po končani osnovni šoli v Trbovljah je obiskovala srednjo glasbeno šolo in Glasbeno akademijo v Ljubljani. Študij je nadaljevala na akademiji Mozarteum v Salzburgu, kjer jo je s svojim delom navdušil skladatelj in utemeljitelj plesno-gibne ideje Carl Orff. Kot prva Slovenka je tako diplomirala na salzburškem inštitutu Carla Orffa. Tam je nekaj let delovala tudi kot predavateljica. Od leta 1980 dalje je delovala kot članica predsedstva Glasbene mladine Slovenije in predstavnica glasbenih pedagogov v časopisnem svetu revije Glasbena mladina. Sodelovala je pri organizaciji vsakoletnih srečanj Orffovih skupin Slovenije, med drugim je leta 1998 v Škofji Loki vodila srečanje strokovnih pedagogov Slovenije in sosednjih držav, leta 2001 pa je v Sloveniji organizirala gostovanje madžarskega Orffovega ansambla Carmina Hungarica.

Bila je odlična solistka in pianistka, od leta 1987 do upokojitve leta 2002 je poučevala na Glasbeni šoli Trbovlje. Vodila je otroške zbore Osnovne šole Trbovlje, otroški pevski zbor Glasbene šole Trbovlje Din don, Mladinski pevski zbor Trbovlje, Mešani pevski zbor Slavček in lovski pevski zbor. Za svoje delovanje je dobila več nagrad in priznanj, med drugim plaketo Tončke Čeč (najvišje priznanje Občine Trbovlje za delo na področju kulture), prvojunijsko nagrado Občine Trbovlje ter nagrado Frana Gerbiča leta 2004 za izjemne dosežke v vzgoji in izobraževanju v Sloveniji.

Svetovni dnevi

Tek z biki

V španskem mestu Pamplona tudi letos poteka tradicionalni festival teka z biki. Ta je vsako leto na sporedu od 6. do 14. julija. Udeleženci tako dnevno en teden po 850 metrov dolgi poti, ki vodi do končnega cilja, bikoborske mestne arene, sodelujejo v teku pred množico bikov, ki kot kopitarji zdrsujejo na drsečih tlakovcih, padajo ter so prav tako ali celo bolj prestrašeni kot tekači. Zadnja smrtna žrtev je iz leta 2009, večinoma pa imajo zdravstveni delavci v času festivala dnevno največ opravka s poškodbami zaradi padcev sodelujočih.

Savus


 

Prejšnji članekZlata raziskovalna odprava MEPI 2021
Naslednji članekPoškodovani osebni vozili