Na drugi julijski dan lahko na Kumu srečate predsednika vlade Janeza Janšo, ki bo spregovoril ob 30-letnici napada na Kum. V Hrastniku se nadaljuje filmski in spremljevalni program festivala Kamerat, ki danes ponuja kar šest filmov domačih in tujih producentov, v Zagorju pa se lahko spomnite na otroške dni in se poigrate z lego kockami.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 2. julij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem sredi dneva in popoldne bodo posamezne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 15, najvišje dnevne od 22 do 26 °C.

V soboto bo povečini sončno. V nedeljo bo spremenljivo oblačno, predvsem popoldne bodo krajevne plohe in nevihte.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 28. junija do 7. julija vsak dan od 7. do 17. ure zaprt odsek ceste Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije ceste in ureditve priključka za kamnolom.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Prireditev ob 30-letnici napada na Kum

Danes bodo ob 17. uri na Kumu pripravili slovesno prireditev ob 30. obletnici bojnih spopadov na Kumu. 28. junija leta 1991 je JLA namreč prvič napadla RTV oddajnik na Kumu in ga poškodovala. Drugič pa so napadli natanko pred 30 leti, 2. julija. Osrednji govornik na prireditvi bo predsednik vlade Janez Janša.

Festival Kamerat

Danes bodo v sklopu festivala Kamerat predvajali kar šest filmov. In sicer Zgodnja dela (1968) Želimirja Žilnika, Tatovi časa (2018) Cosime Dannoritzer, Delo osvobaja (2004) Damjana Kozole, Umreti za zlato (2018) Catherine Meyburgh in Richarda Pakleppa, Jaz, Daniel Blake (2016) Kena Loacha in Kam je izginil delavski razred (2010) Maje Weiss. Cena posamezne vstopnice je 5 evrov. Več o samih filmih in spremljevalnem dogajanju pa na tej povezavi.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Delavnica kreativnega izražanja MC ZoS

Ob 18. uri se lahko v Mladinskem centru Zagorje udeležite delavnice kreativnega izražanja, na kateri bodo ustvarjali z lego kockami.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Očiščenje za vedno (The Forever Purge)

Ob 18. uri si lahko v kinodvorani delavskega doma Trbovlje ogledate akcijsko srhljivko Očiščenje za vedno. Videli boste očiščenje, kot ga še ni bilo. To poletje bo namreč precej drugačno, saj bodo vsa pravila, ki so veljala do sedaj, prekršena. Sekta plenilcev se je odločila, da se dovoljeno očiščenje, ki traja 12 ur, ne zaustavi in se nikoli ne konča. Vse to in še več v novi akcijski srhljivki Očiščenje za vedno, kjer nihče več ni varen.

Tiho mesto 2 (A Quiet Place: Part II)

Ob 19. uri pa si lahko v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje ogledate srhljivko Tiho mesto 2. Na velika platna se vrača družina, ki so jo na samotni kmetiji ogrožala skrivnostna bitja, ki napadajo le ob zvoku. V novem delu srhljivke Tiho mesto 2 se bo morala družina soočati z grozotami zunaj varnega doma. Po smrtonosnih dogodkih doma se mora družina Abbott zdaj spopasti z grozotami zunanjega sveta, potem ko v tišini nadaljujejo svoj boj za preživetje. Prisiljeni so se podati v neznano, hitro pa spoznajo, da bitja, ki lovijo po zvoku, niso edina grožnja, ki jim preti.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Dan cvrtja jajc na pločniku

Obstaja rek, »tako je vroče, da bi lahko na pločniku cvrl jajca«. Vam tega ni treba početi ravno na pločniku, lahko pa poskusite z aluminijasto folijo na pokrovu motorja vašega avtomobila. V mestu Oatman v Arizoni prirejajo vsakoletno tekmovanje v cvrtju jajc na pločniku.

Savus


 

Prejšnji članekMiss Slovenije v VDC-ju
Naslednji članek30 let napada na Kum