četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1892 se je rodil Alojz Hofbauer, učitelj, šolski upravitelj, pedagog, športnik, kulturnik, gasilec, graditelj, humanitarec in napredni borec za delavske pravice.

Danes se bodo v Trbovljah sestali člani Občinskega sveta, v Trbovljah bo Mažoretni večer, ZLU pripravlja dve delavnici, ZMŠT pa bo usposabljal mladinske voditelje. Ogledate si lahko še različne razstave ali se udeležite današnjih rednih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 19. junij 2024


Vreme

Danes bo pretežno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti, pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 28 do 34 °C.

Jutri bo pretežno jasno, prehodno bo zapihal veter vzhodnih smeri. V petek bo večinoma sončno, v popoldanskem in večernem času ni izključena kakšna nevihta na severu države. Vročina se bo še nekoliko stopnjevala.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

V Zidanem Mostu je oviran promet zaradi rekonstrukcija hodnika za pešce do 28. avgusta 2024.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Dobrljevo in Tirna Rovišče, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ.


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 14. do 19. ure iz TP OIC Nasipi srednji plato (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Občina Trbovlje

Seja občinskega sveta

Danes ob 18. uri se bodo v sejni sobi Občine Trbovlje sestali člani Občinskega sveta Občine Trbovlje. Sprejemali bodo odlok o ustanovitvi Javnega zavoda za mladino, šport in turizem Trbovlje, rebalans proračuna Občine, sklep o oblikovanju participativnega proračuna, imenovali predstavnike v svet zavoda Zasavskih lekarn, mnenje k imenovanju direktorice Doma upokojencev Franc Salamon Trbovlje in razrešili članico v Zavodu za kulturo Delavski dom Trbovlje.


DDT

Mažoretni večer

Kulturno društvo plesne skupine mažoret Trbovlje danes ob 19. uri pripravlja v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje Mažoretni večer.


ZLU

Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij

»Imate težave z računalnikom, s telefonom ali tablico, mogoče ne veste, kako povezati pametno uro na vaš telefon in rabite pomoč? Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč in odpravili težave. Želite povezati telefon in računalnik ter prenesti fotografije? Vam tiskalnik ne tiska? Želite uporabljati tablico, nov prenosni računalnik, telefon, tiskalnik, pa ne veste kako? Ni potrebe po slabi volji in zapravljanju svojega dragocenega časa za jezo,« so zapisali organizatorji delavnice, ki jo bodo danes od 12. uri pripravili v prostorih ZLU v Trbovljah.


ZLU

Sproščeno slikanje z akvarelom

ZLU pripravlja danes ob 9. uri v svojih prostorih v Zagorju delavnico Sproščeno slikanje z akvarelom. »Delavnica  je namenjena vsem, ki bi radi preizkusili svoje ustvarjalne sposobnosti in se hkrati sprostili ob slikanju. V prijetnem in sproščujočem okolju boste spoznali osnove slikanja z akvarelom (poimenovan tudi kot vodene barve), s poudarkom na uživanju v procesu ustvarjanja in izražanju svoje kreativnosti. Vsak udeleženec bo imel priložnost ustvariti svoje unikatno umetniško delo, ob tem pa se sprostiti in umiriti svoje misli, so zapisali organizatorji.


ZMŠT

Krog zaupanja

Zavod za mladino in šport Trbovlje pripravlja Krog zaupanja, dvodnevno usposabljanje za mladinske voditelje.


Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Alojz Hofbauer

V Hrastniku se je na današnji dan leta 1892 rodil Alojz Hofbauer, učitelj, šolski upravitelj, pedagog, športnik, kulturnik, gasilec, graditelj, humanitarec in napredni borec za delavske pravice. Kot šolski upravitelj in pedagog je v letih 1912 do 1951 učil na Dolu pri Hrastniku, v Turju in v Hrastniku. Bil je telovadec Sokola, pevec, glasbenik, odrski igralec, knjižničar, amaterski zgodovinar, etnolog in gasilec. Izkazal se je kot zavzet graditelj narodnega doma v Hrastniku, aktivno je sodeloval pri gradnji vodovoda, elektrifikacije in letnega kopališča. Za svoje delovanje je bil leta 1970 nagrajen z občinskim priznanjem zaslužni občan.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor