četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1903 se je rodila slovenska lirična pesnica Vida Taufer. Danes je tudi svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi.

Danes bo v Zasavju precej živo. V Hrastniku bo potekal že 18. Jamatlon, zvečer bodo pripravili Etno festival, v Trbovljah bodo Poletni oder otvorili s koncertom Hama in Big banda Zagorje, pripravili bodo tudi Poletno muzejsko noč v DDT, na Sončni posesti bo TD pripravil Pozdrav poletju, v Zagorju bo MC ZoS pripravil izmenjevalnico oblačil Gate za copate, odprt bo tudi dnevni center MC ZoS. Ogledate si lahko še različne razstave ali se udeležite današnjih rednih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 15. junij 2024


Vreme

Danes bo sprva precej jasno s kratkotrajno meglo po nekaterih kotlinah, le v zahodnih krajih bo več oblačnosti. Čez dan bo delno jasno, v hribovitih krajih na zahodu bodo popoldne in zvečer možne posamezne plohe in tudi kakšna nevihta. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27 °C.

V noči na nedeljo bodo v severnih krajih še možne posamezne plohe, lahko tudi zagrmi. V nedeljo bo deloma sončno, zjutraj in dopoldne bo v severni in severovzhodni Sloveniji zmerno oblačno. Popoldne bodo predvsem v severni polovici možne posamezne plohe in kakšna nevihta. V ponedeljek in torek bo večinoma sončno. Vsak dan bo topleje.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Dobrljevo, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure iz TP MFE Obrat Trbovlje (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 15. ure iz TP IBT TIOT (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki
ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


Savus

Jamatlon

V Rudniku Trbovlje Hrastnik bo danes potekal že 18. Jamatlon. Zbor udeležencev je od 10. ure naprej v Kompreshausu v Hrastniku. Po prijavi in skupnem pozdravu bodo jamatlonci odšli z avtobusi v Trbovlje, kjer se bodo na Ajnzerju spustili v jamo in po rudniških rovih prišli na svetlo v Hrastniku po Barbara rovu. Tam jih čaka še met bata škornja rikverc v kuolmkišto, pa knapovska malca (funšterc), pa koncert JazzsterBanda (Maruša Zmrzlak, Matej Fele in Sašo Piskar) in zaključek prireditve z nepogrešljivim Perkmandeljcem v glavni vlogi.


Srbsko kulturno društvo Sava

Etno festival Hrastnik 2024

V Hrastniku bo danes ob 19. uri Srbsko kulturno društvo Sava Hrastnik pripravilo že 21. Etno festival Hrastnik 2024. Na festivalu v Športni dvorani na Logu v Hrastniku se bodo ponovno predstavile folklorne in etno skupine in Slovenije in tujine.


DDT in ZMŠT

Hamo & Big band Zagorje

Danes ob 20.30 uri bodo pripravili na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje (v primeru dežja gledališka dvorana Delavskega doma Trbovlje) koncert Hama in Big banda Zagorje. Organizatorja koncerta sta Delavski dom Trbovlje ter Zavod za mladino in šport Trbovlje. S koncertom bodo odprli letošnji Poletni oder, ki ga torej pričenjajo s slovenskim pevcem zasavskih korenin Matevžem Šaleharjem – Hamom in Big bandom Zagorje.

Big band Zagorje, ki ga sestavljajo odlični zasavski glasbeniki z dirigentom Gregorjem Troho, je pred dvema letoma ob 20-letnici delovanja pripravil koncert z Matevžem Šaleharjem – Hamom. Že takrat so si obljubili, da prvo srečanje ne bo tudi zadnje, saj so med glasbeniki nastale izjemno pozitivne vibracije. Letos na Poletnem odru premierno predstavljajo razširjen glasbeni program s skladbami Rožice, Ona gre, Srce na more več, Kje gori, Dolgo nisva pila, Greva še mal dlje, Dejva bit čist bliz, Sončen dan …


DDT

Poletna muzejska noč v Delavskem domu Trbovlje

V sklopu vseslovenske akcije Poletna muzejska noč 2024, boste lahko na stopnišču ob Delavskem domu Trbovlje spoznali nekaj drobcev iz življenja Trboveljčanov v preteklosti. Spoznali boste knapovski bonton, male skrivnosti knapovskih žena, se naučili voziti z legendarnim triciklom “driterjem”, preiskusili stare radijske aparate, spoznali stare igrače in še mnoge druge zanimivosti (med drugim legendarne Tomos motorje). Od 18. ure naprej.


TD Trbovlje

Pozdrav poletju na Sončni posesti

»Ogledali si bomo Energijski nasad Sončna posest in se seznanili in naučili o koristnih in zdravilnih rastlinah, ki nam pomagajo pri lajšanju raznih težav, o njihovem pomenu v kulinariki ter pomenu samooskrbe. Spoznali bomo člane Društva Calvodas, ki nam bodo predstavili svojo dejavnost in njihovo vlogo pri širjenju pomena zdrav duh v zdravem telesu,« so zapisali v vabilu Turističnega društva Trbovlje. Danes ob 10. uri.


MC ZoS

Gate za copate

MC ZoS pripravlja danes poseben dogodek – izmenjevalnico oblačil – ki bo potekala  od 9. do 12. ure na tržnici v Zagorju ob Savi. »Pravila so preprosta in dosledna: prinesi takšna oblačila, kot si jih sam želiš prejeti. Vsako prinešeno oblačilo lahko zamenjaš za novo (pravilo ena za ena). Sprejemamo dobro ohranjena, čista in nepoškodovana oblačila, ki bodo razveselila novega lastnika (vse od majic, hlač pa do copat in torbic). Prineseš lahko seveda neomejeno število kosov, mi pa bomo poskrbeli, da bodo neizmenjani kosi pristali v rokah dobrodelnih organizacij,« so zapisali organizatorji.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju je danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 16. do 21. ure. Smeh. Nori koncepti. Sproščeno druženje. Družabne igre. Glasba. Zanimive debate. Igranje glasbe. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. »Pripelji svoje ideje ali igre, ki jih želiš deliti, in se nam pridruži v zabavi! Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste obiskali MC ZOS-a,« vabijo v MC ZoS.
 

Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure,  Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Delavski dom Trbovlje – kino

Vrvež v moji glavi 2

ob 18. uri

Sinhronizirana animirana pustolovska komedija, izvirni naslov Inside Out 2 (Japonska, ZDA, 2024), režija Kelsey Mann, scenarij Meg LeFauve, igrajo Amy Poehler, Phyllis Smith, Lewis Black …

Mali glasovi v Rileyini glavi jo poznajo skoz in skoz – toda naslednje poletje se bo vse spremenilo, ko bo Disneyjeva in Pixarjeva uspešnica Vrvež v moji glavi 2  predstavila popolnoma novo čustvo: tesnobo. Po besedah režiserja Kelseya Manna novi lik obljublja, da bo močno razburkal Rileyin možganski nadzorni center. Vrvež v moji glavi 2, se vrača v misli najstnice Riley ravno v trenutku, ko se začenja prenova njenega možganskega nadzornega centra.


Morilski pajek

ob 20. uri

Avstralska grozljivka, triler, izvirni naslov Sting (2024), režija in scenarij Kiah Roache Turner, igrajo Alyla Browne, Ryan Corr, Jermaine Fowler, Noni Hazlehurst, Robyn Nevin, Penelope Mitchell, Danny Kim, Silvia Colloca, Tony J Black, Rowland Holmes, Alcira Carpio …

Potem ko je 12-letna Charlotte na skrivaj vzgojila pajka, se mora soočiti z dejstvi o svojem skrivnem ljubljenčku – ko se nekoč očarljivo bitje izjemno hitro spremeni v velikansko mesojedo pošast, se mora najstnica boriti za preživetje svoje družine.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Vida Taufer

Na današnji dan se je leta 1903 v Zagorju ob Savi rodila Vida Taufer, ki se jo Slovenci spominjamo predvsem po njenih izrazito intimnih pesmih in metaforami hrepenenja. Spada med najpomembnejše predstavnice slovenske lirike. Je precej spregledana pesnica iz Zasavja. Posebej sodobni literarni kritiki in zgodovinarji nanjo in njeno liriko znajo enostavno pozabiti. Kot pesnico Tauferjevo odlikuje iskrena, pristno občutena in uglašena lirika, iz katere je čutiti usodo in miselnost prenekatere slovenske ženske, rojene v prvi polovici dvajsetega stoletja.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi, ki ga je sprejela Mednarodna mreža za preprečevanje nasilja nad starejšimi, ustanovljena leta 1997 v Kanadi. Delež starejših ljudi v družbeni strukturi se povečuje, zato se posledično tudi vedno pogosteje srečujemo z različnimi oblikami nasilja nad starejšimi. Na današnji dan skupnosti in nevladne organizacije po vsem svetu z raznimi dogodki in aktivnostmi opozarjajo na problematiko nasilja nad starejšimi, ki je pogosto neodkrito in zamolčano. Vsi skupaj kot družba, si moramo prizadevati graditi pozitivno podobo starejših v družbi in presegati stereotipe.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor