četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1918 se je rodil trboveljski original in kitarist Vili Fajdiga. Danes je tudi svetovni dan krvodajalstva.

Danes bo potekala krvodajalska akcija v Centru za transfuzijsko dejavnost SB Trbovlje v organizaciji RK Trbovlje. V Hrastniku otvoritev razstave, v Trbovljah nastop nadobudnih gledališčnikov in večer družabnih iger. V Trbovljah še podli fantje in opazovalci. Ogledate si lahko še različne razstave ali se udeležite današnjih rednih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 14. junij 2024


Vreme

Danes bo delno jasno, popoldne se bo oblačnost od zahoda nekoliko povečala. Zjutraj bo po nižinah megla ali nizka oblačnost. Čez dan bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, najvišje dnevne od 19 do 25 °C.

V soboto bo večinoma sončno, več oblačnosti bo v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Popoldne in zvečer lahko predvsem v zahodni in severni Sloveniji nastane kakšna ploha ali nevihta. Jugozahodnik se bo okrepil. V nedeljo bo sončno, verjetnost za kakšno popoldansko ploho bo majhna. Vsak dan bo topleje.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj oskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure iz TP Goveji Potok, od 10.30 do 12.30 ure iz TP Goveji Potok 2 (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 9. ure iz TP Senožeti, izvod Borje in od 8. do 9. ure iz TP Senožeti (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure iz TP MFE Obrat Trbovlje (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki
 

ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju je danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure. Smeh. Nori koncepti. Sproščeno druženje. Družabne igre. Glasba. Zanimive debate. Igranje glasbe. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. »Pripelji svoje ideje ali igre, ki jih želiš deliti, in se nam pridruži v zabavi! Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste obiskali MC ZOS-a,« vabijo v MC ZoS.
 

Rdeči križ Slovenije

Krvodajalska akcija

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


JZ KŠMT Hrastnik

Galerija v Kiosku

Javni zavod za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik pripravlja danes v rniških prostorih ob 18. uri mini galerijo v Kiosku.


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Igraš, igram, igramo!

Člani Mladinskega gledališča Svobode Trbovlje bodo danes ob 18. uri pripravili otroški performans (osnove gledališča) Igraš, igram, igramo! »Predstavljamo vam čisto prvo predstavo naše najmlajše gledališke skupine. Podpri nadobudne mlade željne gledališkega in kreativnega ustvarjanja in bodi del inspirativnega zagona za njihova nadaljnja razvijanja,« so zapisali v vabilu. Predstavo so pripravili: mentorica Kaja Čop, tehnik David Lindič in igralke Sara Kramžar, Nia Majcen, Mia Milar, Elza Repov in Eva Vozel.


ZMŠT

Večer družabnih iger

V Zavodu za mladino in šport Trbovlje bodo nocoj ob 20. uri pripravili večer družabnih iger.

 

 


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


 

Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino


Podli fantje: vse ali nič

ob 18. uri

Ameriška akcijska pustolovska komedija, izvirni naslov Bad Boys: Ride or Die (2024), režija Adil El Arbi, Bilall Fallah, scenarij Chris Bremner, George Gallo, igrajo Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens …

To poletje se priljubljena podla fanta vračata s svojo slavno mešanico napete akcije in nesramne komedije, a s posebnim preobratom: miamijska policista sta tokrat na begu.


Opazovalci

ob 20.15 uri

Ameriška grozljivka, 104 minute, izvirni naslov The Watchers (2024), režija Ishana Shyamalan, scenarij A.M. Shine, Ishana Shyamalan, igrajo Dakota Fanning, Georgina Campbell, Olwen Fouere …

Mlada umetnica obtiči v obsežnem, nedotaknjenem gozdu na zahodu Irske, kjer potem, ko najde zavetje, ostane ujeta skupaj s tremi tujci, ki jih vsako noč zalezujejo skrivnostna bitja.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Rojen Vili Fajdiga

Na današnji dan leta 1918 se je v Trbovljah rodil Vili Fajdiga, eden izmed trboveljskih originalov in kitarist, ki je znal s svojim igranjem kitare (»slide« tehnika) navdušiti poslušalce in tudi zahtevne glasbene sladokusce. Ni pa igral le kitare, zraven je tudi prepeval. Bil je eden izmed redkih oseb, ki so bili med lokalnimi prebivalci znani in dobro sprejeti.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan krvodajalstva

Maja 2005 so na 58. zasedanju Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije ministri za zdravje z vsega sveta soglasno izrazili zavezanost in podporo prostovoljnemu darovanju krvi ter 14. junij določili za Svetovni dan krvodajalcev. Namenjen je ozaveščanju o potrebi po varni krvi in krvnih pripravkih ter zahvali krvodajalcem za njihov dar, ki rešuje številna življenja. Storitev preskrbe s krvjo, ki bolnikom omogoča dostop do varne krvi in krvnih pripravkov v zadostni količini, je ključni element učinkovitega zdravstvenega sistema.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor