četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1922 se je rodil slovenski politični delavec in gospodarstvenik Alojz Ribič. Danes je svetovni dan boja proti otroškemu delu.

V Hrastniku se danes končuje Poletni festival hrastniške knjižnice s tržnico hrastniških društev, organizacij, malih podjetjih ter predstavitev policije, gasilcev in reševalcev. V Hrastniku bodo danes gostili tudi slovensko baklo. V Kisovcu bodo pripravili posvet Staranje brez nasilja. Nadaljujejo se dogodki v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. V trboveljski knjižnici bodo pripravili pogovor z Andrejem Plevčakom o športu, pravu in njegovih spominih. Ogledate si lahko različne razstave ali udeležite današnjih rednih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 12. junij 2024


Vreme

Danes bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dnevne od 14 do 19 °C.

Jutri bo še nestanovitno, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. V petek bo po svežem in ponekod meglenem jutru čez dan večinoma sončno in spet topleje. V soboto bo večinoma sončno, več oblačnosti bo hribovitem svetu zahodne Slovenije.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj oskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure iz TP Sava, od 10.30 do 12.30 ure iz TP Log bloki (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 12. ure iz TP Senožeti, izvod Borje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure iz TP Novi Log, od 10.30 do 12.30 ure pa iz TP Studenci (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 11. ure iz TP Zavine, izvod Spodnje Zavine (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Knjižnica Antona Sovreta

Poletni festival hrastniške knjižnice

V Hrastniku se bo danes zaključil Poletni festival hrastniške knjižnice. Današnji program:

08.30    Zaključek projekta Hrastkova potujoča knjižnica 2023/2024

14.00    Pravljična urica za dedke in babice z vnučki

17.00    Tržnica hrastniških društev, organizacij, malih podjetij ter predstavitev policije, gasilcev in reševalcev  (lokacija: hrastniška tržnica)

spremljevalni program (povezovalec Matej Kaiser): Zasavski country, Plesni krožek OŠ Hrastnik, Rudarska godba Hrastnik, Srbsko kulturno društvo Sava Hrastnik, Društvo mažorete Hrastnik, Tinkara in Anže Kmetič, Goran Jamšek

Obratovalni čas knjižnice v času festivala: od 11. ure do 16. ure.


Slovenska bakla

Hrastnik

V Hrastniku bodo Slovensko baklo pozdravili danes. Ob 9. uri bo bakla prispela na Dol pri Hrastniku, kjer jo bodo skupaj z županom Markom Funklom prevzeli člani Rokometnega kluba Dol TKI Hrastnik ter jo nato predali članom Kolesarskega društva Hrastnik, ti jo bodo podali naprej članom Nogometnega kluba Hrastnik, ki bodo v družbi ultra tekača Marka Kavzarja baklo ponesli do tržnice, kjer jo bodo predali članom Košarkarskega kluba Hrastnik. Ti bodo v družbi triatlonca Denisa Šketaka baklo ponesli do Delavskega doma, kjer jo bodo sprejeli člani Namiznoteniškega kluba Hrastnik in jo v družbi Darka Jorgića predali Petru Kauzerju, ki jo bo v družbi mladih kajakašev KK TKI Hrastnik ponesel do stadiona na Logu.

Vrhunec dogodka bo prav gotovo sodelovanje dveh hrastniških olimpijskih junakov, srebrnega Petra Kavzerja iz OI v Riu in Darka Jorgića, pa legendarnega 79-letnega častnega občana Edvarda Vecka, izjemnega igralca namiznega tenisa.


Staranje brez nasilja

Danes ob 10. uri bodo v Kulturnem domu Kisovec Center za socialno delo Zasavje, Društvo upokojencev Zagorje,  Zasavska ljudska univerza in Občna Zagorje ob Savi pripravili posvet z naslovom Staranje brez nasilja, na katerem bodo obravnavali ključni izzive in rešitve za zagotavljanje varnega in spoštljivega staranja. Posvet bo potekal v okviru mednarodnega dneva  ozaveščanja o nasilju  nad starejšimi.
 

ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


DPM Zagorje

Dnevni center za osnovnošolce

DPM Zagorje danes od 14. do 16. ure na DPM Zagorje na Cesti zmage pripravlja predstavitev Dnevnega centra za osnovnošolce, k je namenjen osnovnošelcem-kam, ki potrebujejo dodatno vzpodbudo pri pisanju domačih nalog in učenju. Skupaj se učimo, rešujemo domače naloge in se po opravljenem delu tudi igramo različne družabne igre.


Zasavska ljudska univerza

Mobilni heroji

V sodelovanju z Andragoškim zavodom Ljudska univerza Velenje bodo v Zasavju gostili Mobilne heroje danes od 8. do 12. ure v prostorih ZLU v Trbovljah. Mobilni heroji v sklopu štiriurnega usposabljanja starejšim nudijo sledeče vsebine: osnovna raba pametnih telefonov, uporaba pametnega telefona oz. tabličnega računalnika – digitalna kamera, komunikacijska orodja in uporaba aplikacij, shranjevanje in prenos fotografij, digitalna varnost, socialna omrežja, elektronska pošta in dostop do storitev e-zdravja, e-uprava, digitalna potrdila in digitalni podpis, osnovna uporaba računalnika, vsebine po željah uporabnikov in vse, kar paše zraven.
 

Knjižnica Toneta Seliškarja

Pogovorni večer Andrej Plevčak: šport, pravo, spomini in še več

V Knjižnici Toneta Seliškarja bodo danes ob 19. uri pripravili zadnji dogodek v tej sezoni pogovornih večerov – domačin Andrej Plevčak bo predstavil svojo četrto knjigo, v kateri obuja spomine na mladost v Trbovljah ter na svojo športno ter službeno pot.


Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Alojz Ribič

Na današnji dan leta 1922 se je v Trebelnem rodil Alojz (Lojze) Ribič, slovenski politični delavec in gospodarstvenik. Ribič je leta 1936 je začel delati v steklarni Hrastnik, od leta 1939 je bil rudar v Trbovljah. Je predvojni komunist, junija 1941 je odšel v partizane, kjer se je priključil Revirski četi. Med vojno je opravljal pomembne funkcije v SKOJ in KPS v Zasavju, na Celjskem in Dravogradu. Po osvoboditvi je opravljal partijske funkcije, leta 1948 pa je bil imenovan za generalnega direktorja generalne direkcije za premog LRS. Od julija je bil 1950 direktor rudnika Trbovlje-Hrastnik. Ob stavki rudarjev leta 1958 v Trbovljah je podprl njihove zahteve. Premestili so ga v Velenje, kjer je kasneje vodil tamkajšnji rudnik. Ribič je umrl leta 2007.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Svetovni dan boja proti otroškemu delu

Mednarodna organizacija dela je 12. junij proglasila za svetovni dan boja proti otroškemu delu. Namen je opozoriti na resnost problema izkoriščevalskega dela otrok ter spodbujati aktivnosti in ukrepe za njegovo preprečevanje. Po svetu je 218 milijonov otrok, starih med 5 in 17 let, ki so zaposleni. Med njimi je 152 milijonov žrtev otroškega dela, skoraj polovica, to je 73 milijonov, pa jih dela v nevarnih razmerah. Delo otrokom odreka njihovo otroštvo, njihove potenciale in dostojanstvo ter je škodljivo za njihov telesni in duševni razvoj.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor