nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Hrastniku se danes nadaljuje Poletni festival hrastniške knjižnice s Klaro Šlenc, Matejo Audič, Jasno Dvornik, Simono Opresnik, Damirjem Beganovićem, Sašom Staretom in Vilijem Resnikom. V Trbovljah mladinski parlament, v Zagorju in Trbovljah slovenska bakla. Nadaljujejo se dogodki v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. Ogledate si lahko različne razstave ali udeležite današnjih rednih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 10. junij 2024


Vreme

Danes bo oblačno s pogostimi padavinami. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 22 °C.

Od ponedeljka zvečer do torka sredi dneva bodo po Sloveniji nastajali krajevno močni nalivi. Ob tem je možen porast hudourniških vodotokov. Jutri bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše zjutraj in dopoldne. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Tudi v četrtek bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni Sloveniji bodo še nastale posamezne plohe.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj oskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 11. ure iz TP Kisovec bloki (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure iz TP Sava, od 10.30 do 12.30 ure iz TP Log bloki (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 12. ure iz TP Senožeti, izvod Borje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Knjižnica Antona Sovreta

Poletni festival hrastniške knjižnice

V Hrastniku se nadaljuje Poletni festival hrastniške knjižnice. Današnji program:

11.00-13.00   F.U.L. K.U.L. knjižnica (F. fantazija branja U. užitek L. listanje K. knjiga U. ustvarjanje L. ležalnik)

Kaj se bo dogajalo? Obujanje starih iger, branje pravljic, reševanje ugank, …

15.00  Ustvarjalno popoldne za otroke in odrasle: učenje risanja s Klaro Šlenc, peka mavričnih palačink z Matejo Audič iz Slaščičarskega ateljeja Matejka, dekoracije iz balonov s Simono Opresnik, izdelava nakita z Jasno Dvornik.

Plesna točka in recital prvošolčkov hrastniške osnovne šole

18.00  Zabavni večer v knjižnici

Igrana predstava strokovnih delavcev Vrtca Hrastnik: Ronaldo špila za  Hrasnk, avtor Damir Beganović, stand up komik Sašo Stare, glasbeni gost Vili Resnik, Funšterc team Boben – Čeče


ZMŠT

Mladinski parlament

Mladinski parlament, ki ga pripravlja ZMŠT, bo odprl svoja vrata danes med 10. in 13. uro na Občini Trbovlje. Namenjen je mladim v starostnem razponu od 15 – 29 let, da izrazijo svoje mnenje in sooblikujejo pripravo mladinske strategije Trbovelj za obdobje naslednjih petih let. Na delavnicah se bodo med drugim ukvarjali s formalnim in neformalnim izobraževanjem (mladinsko delo, izobraževanje, usposabljanje), zaposlovanjem, trgom dela, podjetništvom, stanovanji, zeleni prihodnosti, mobilnosti, zdravim načinom življenja, fizičnim in duševnim zdravjem, mladimi, športom, kulturo in umetnostjo.


Slovenska bakla

Zagorje

V Zagorje ob Savi bo slovenska bakla prispela danes. Z železniške postaje Zagorje bo ob 11. uri krenila proti mestni ploščadi, kamor jo bodo pripeljali kolesarji Kolesarskega kluba Zagorska dolina. Na ploščadi jo bodo prevzeli tekači ŠD Izlake, ki bodo baklo prenesli v Športni park Proletarec.

Baklo bodo na nadaljnjo pot s plesnim programom pospremili otroci iz enote Smrkci zagorskega vrtca, ki bodo za to priložnost izdelali tudi maketo Eifflovega stolpa z olimpijskimi krogi, ter otroci iz enote Ciciban PŠ Kisovec. Učenci OŠ Ivana Skvarče pa bodo na prireditvi odigrali revijalno košarkarsko tekmo. Po slovesnosti bo olimpijska bakla nadaljevala svojo pot v občino Trbovlje.


Slovenska bakla

Trbovlje

Slovenska bakla bo v občino Trbovlje iz Zagorja ob Savi danes ob 13. uri. Celoten dogodek se bo odvijal v Športnem parku Rudar. Nosilci bakle bodo tekli kroge na atletski stezi. Ob 13. uri bo dogodek z nagovorom slavnostno odprl predstavnik občine Trbovlje. Prvi krog bodo odtekli predstavniki Občine Trbovlje. Kasneje sledi podaja bakle vsem drugim nosilcem.  Na dogodku bodo sodelovala lokalna športna društva, šole, varstveno delovni center Zasavje, gasilci PGD Trbovlje in Turistično društvo Trbovlje, ki bo imelo postavljeno stojnico z domačimi dobrotami in turistično ponudbo Trbovelj. Slovenka bakla bo potem nadaljevala pot v sosednjo občino Hrastnik, kjer jo bodo pozdravili jutri.
ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


ZLU

Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij

»Imate težave z računalnikom, s telefonom ali tablico, mogoče ne veste, kako povezati pametno uro na vaš telefon in rabite pomoč? Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč in odpravili težave. Želite povezati telefon in računalnik ter prenesti fotografije? Vam tiskalnik ne tiska? Želite uporabljati tablico, nov prenosni računalnik, telefon, tiskalnik, pa ne veste kako? Ni potrebe po slabi volji in zapravljanju svojega dragocenega časa za jezo,« so zapisali organizatorji delavnice, ki jo bodo danes od 9. do 11. ure pripravili v prostorih ZLU v Zagorju.


DPM Zagorje

Torkov špil

DPM Zagorje pripravlja danes od 12. do 15. ure na sedežu društva Torkov špil. To je aktivnost društva, kjer se skupaj z osnovnošolci igrajo, delajo domače naloge, ustvarjajo in včasih kaj dobrega spečejo. Je prostor, kjer otroci gradijo medsebojne odnose skozi igro in neformalno učenje.
MC ZoS

 

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


ZMŠT

Open klub

Ob torkih in petkih med 14. in 18. uro je v Mladinskem centru Trbovlje še posebej živahno, saj mladi dobijo priložnost, da v družbi vrstnikov preživijo popoldne na drugačen način v aktivnostih Open kluba.  Osnovni namen je mladostnikom ponuditi kvalitetno druženje in preživljanje prostega časa, učno pomoč, sodelovanje na delavnicah, katerih namen je tako ustvarjanje, druženje, kakor tudi neformalno učenje na podlagi pozitivnih izkušenj ob sodelovanju z vrstniki in mentorji. Tokrat bo govor o mladih in aktivnem državljanstvu.


ZMŠT

Košarka

Zavod za mladino in šport Trbovlje vsak torek ob 20. uri organizira brezplačno rekreacijo v dvorani Polaj. Začnejo s košarko. V primeru dobrega odziva in želje po drugih športih imajo še nekaj terminov. V kolikor bo interes za nogomet/odbojko ali kaj drugega, sporočite in bodo organizirali. Vabljeni vsi mladi in mladi po srcu.


Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor