četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1925 se je v Trbovljah rodil akademski kipar Stojan Batič. Danes je dan, ko greste zgodaj iz službe. Ajaaaa, nedelja je. Praznik se prestavi na jutri …

V Zasavju se bo danes dogajalo bolj malo. V Hrastniku se bodo predstavile mažorete, v Čolnišah bodo zaključili memorialni turnir Jožeta Pavška, v Trbovljah bodo pripravili košarkarski turnir Trbovlje cup 2024. Vabljeni tudi v kino. V Zagorju Garfield, v Trbovljah Nerazdružljivi in Naključni morilec. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 2. junij 2024


Vreme

Danes bo povečini sončno in topleje. Popoldne bo nastalo nekaj ploh in neviht, ki bodo bolj verjetne v hribovitih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 °C.

V noči na ponedeljek ter v ponedeljek čez dan bo pretežno oblačno, plohe in nevihte bodo pogostejše. V torek bo spremenljivo oblačno, predvsem popoldne bodo še možne plohe in nevihte. V sredo kaže na sončno vreme s kakšno popoldansko ploho ali nevihto, topleje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.

Zaradi izvedbe prireditev Anduht in Nohšiht do nedelje, 2. junija, do 16. ure velja popolna zapora lokalne ceste Dežman – Ulica 1. junija in popolna zapora parkirišč v okolici Delavskega doma Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 15. ure iz TP Hofer – Metalia (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 7.30 do 12. ure iz TP Novi Log, izvod Log 12 (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

KUD Mažorete Hrastnik

Predstavitev mažoretnega plesa

Kulturno umetniško društvo Mažorete Hrastnik prireja danes ob 16. uri na spodnjem igrišču na Logu predstavitev mažoretnega plesa.

 


ŠD Čolnišče

Memorial Jožeta Pavška

ŠD Čolnišče prireja 19. memorialni članski turnir Jožeta Pavška v malem nogometu, ki poteka od 31. maja do 2. junija 2024 na športnem igrišču Ravan nad Čolniščami.


Košarkarski klub Felix Zasavje

Trbovlje cup 2024

Košarkarski klub Felix Zasavje prireja danes mednarodni košarkarski turnir Trbovlje cup 2024 v kategorijah U11 in U13. Tekmovanje se bo v dvorani Polaj pričelo ob 10. uri. Poleg domačih ekip bodo tekmovali še klubi: ŽKK Kranjska Gora – Jesenice, Vesela košarka Jaka Blažič (Slovenija), KK Rovinj, KK Trešnjevka 2009 (Hrvaška),  KOŠ Celovec (Avstrija) in  Pallacanestro Interclub Muggia (Italija).


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Delavski dom Trbovlje – kino

Nerazdružljivi

ob 18. uri

Sinhronizirani družinski animirani film, izvirni naslov The Inseparables (Belgija, Francija, Španija, 2023), režija Jérémie Degruson, scenarij Bob Barlen, Cal Brunker, Joel Cohen, igraj: Nejc Cijan Garlatti, Blaž Šef, Manca Kepic, Mirko Medved, Gaja Filač, Sašo Prešeren, Tina Ogrin, Aleksander Golja, Dora Petrej …

Zabavna družinska animirana sinhronizirana pustolovščina, ki govori o pomembnosti pravega prijateljstva. Zgodba spremlja nezgode in prigode zapuščene plišaste igrače po imenu DJ Pasji pes in lutke z neomejeno domišljijo z imenom Don, ki se po nesreči srečata v Centralnem parku in se odpravita na nepozabno epsko pustolovščino.


Naključni morilec

ob 20. uri

Ameriška akcijska komedija, izvirni naslov Hit Man (2023), režija Richard Linklater, scenarij Richard Linklater, Glen Powell, Skip Hollandsworth, igrajo Glen Powell, Adria Arjona, Austin Amelio …

Gary Johnson je resnobni profesor filozofije, ki študentom predava o teoriji morale, v prostem času pa za neworleanško policijo igra vlogo plačanega morilca. Neobičajno nadarjen za vživljanje v različne like nastavlja past nesrečnikom, ki upajo, da se bodo znebili nezvestega zakonca ali zlobnega šefa. Nekega dne pa se znajde na moralno vprašljivem terenu, ko se zaplete v vročo romanco z eno od potencialnih zločink, lepo mladenko po imenu Madison …


Delavski dom Zagorje – kino

Garfield

ob 10.30 uri

Sinhronizirana animirana pustolovska komedija, izvirni naslov The Garfield Movie (Velika Britanija, ZDA, 2024), režija Mark Dindal, scenarij Paul A. Kaplan, Mark Torgove, David Reynolds, igrajo Hannah Waddingham, Chris Pratt, Samuel L. Jackson …

Garfielda, svetovno znani maček, ki sovraži ponedeljke, obožuje lazanjo in rad lenari doma, čaka divja pustolovščina zdoma. Potem ko Garfield nepričakovano sreča davno izgubljenega očeta, razcapanega uličnega mačka Vica, sta s pasjim prijateljem Odiejem prisiljena zapustiti svoje čudovito razvajeno življenje in se pridružiti Vicu v skrajno smešnem in hudo tveganem ropu.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Stojan Batič

Na današnji dan leta 1925 se je v Trbovljah rodil kipar Stojan Batič. Njegovo umetniško delovanje je bilo tesno povezano z rojstnim mestom, saj v Trbovljah stojijo številni njegovi kipi, najbolj znan je njegov kip Boj z Orjuno pred Zasavskim muzejem. Batič velja za izrazitega predstavnika figuralnega kiparstva. Batič je leta 1960 dobil Prešernovo nagrado za kiparski ciklus Rudarji, poleg številnih drugih nagrad pa je postal tudi častni občan Trbovelj. Leta 1988 so v Zasavskem muzeju v Trbovljah odprli Batičev salon, stalno razstavo njegovih del iz donacije. V obnovljeni Švicariji v ljubljanskem Tivoliju, kjer je ustvarjal v letih 1954-59, je postavljen Spominski atelje Stojana Batiča, ki je rekonstrukcija njegovega ateljeja na Svetčevi ulici v Rožni dolini. Umrl je 17. septembra 2015 v  Ljubljani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan, ko greste zgodaj iz službe

Seveda obožujete svojo službo, kdo je pa ne, ampak na ta dan zgodaj pospravite svojo mizo ali drug delovni prostor in greste prej iz službe. Da se bo šef jezil? Kje pa, najbrž jo bo pobrisal že pred vami. Kadar pade praznik na vikend – letos je četrtek, se praznovanje prestavi na prvi ponedeljek za tem. Takšnega dneva pač ne gre zamuditi. Torej jutri …


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor