Na današnji dan državnosti v Zasavju pripravljajo niz prireditev. V Litiji bodo otvorili park osamosvojitve, v Zagorju pa prireditveni prostor Pristan, na katerem bo stal kip Perkmandeljca. V Hrastniku se nadaljuje festival Rdeči revirji, ki ga bodo danes tudi slavnostno otvorili. Če pa vas bolj kot prireditve zanimajo delavnice, pa se lahko udeležite usposabljanja za animatorja.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 25. junij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju povečini sončno. Popoldne in zvečer bodo predvsem na severovzhodu nastale krajevne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, najvišje dnevne od 26 do 32 °C.

V soboto bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan pa se bo jasnilo. Predvsem v hribih severne Slovenije bo možna kakšna ploha ali nevihta. Vročina bo nekoliko popustila.

V nedeljo bo dokaj sončno, verjetnost popoldanskih neviht bo majhna.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo do 30. junija, vsak dan med 7. in 17. uro, na dveh odsekih popolna zapora zaradi rekonstrukcije ceste in ureditve priključka za kamnolom. V preostalem času bo urejen izmenično enosmerni promet. Obvoz bo urejen na relaciji Hrastnik–Podkraj–Trbovlje–Boben in obratno.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Dan državnosti v Občini Zagorje

Ob 19. uri bodo v Zagorju slovesno odprli prireditveni prostor Pristan in odkrili spominsko ploščo, ki označuje vhod v rudniško skladišče eksploziva, kjer so med osamosvojitveno vojno za Slovenijo skrivali minsko eksplozivna sredstva in strelivo. Odkrili bodo tudi bronasti kip rudarskega škrata Perkmandeljca, ki ga je zasnoval Dušan Kastelic. V kulturnem programu bosta nastopila Pihalni orkester Svea Zagorje in skupina Orleki. Slovesnost se bo ob 20. uri nadaljevala v mestnem parku, kjer bo župan Matjaž Švagan z nekaterimi člani takratne Skupščine občine Zagorje med letoma 1990 in 1994 ter člani trenutnega sestava Občinskega sveta zasadil lipo. Nadaljevali pa bodo s koncertom ansambla Saše Avsenika na mestni ploščadi, ki se bo začel ob 20.30 uri. Prireditve se lahko, po navodilih NIJZ, udeležijo tisti obiskovalci, ki izpolnjujejo PCT pogoj (preboleli, cepljeni ali testirani).

Dan državnosti v Občini Litija

Ob 10. uri bodo na Valvazorjevem trgu v Litiji priredili osrednjo slovesnost ob 30-letnici državnosti Republike Slovenije. Na prireditvi bodo slavnostno otvorili še park osamosvojitve, v kulturnem programu pa bodo zapeli Oktet Valvasor in zaigrali Zasavski rogisti. Slavnostni govornik na prireditvi bo minister za informiranje v času osamosvojitve Jelko Kacin.

Zbornik Vojni ujetniki 1991

Ob 11. uri bo na Novem Dolu (gmajna) pri spominskem obeležju PVD Sever Zasavje pripravil proslavo, na kateri bo slavnostni govornik Bogomil Brvar, med osamosvojitveno voljno namestnik ministra za notranje zadeve. V kulturnem programu bo nastopila Steklarska godba Hrastnik. Ob 13. uri pa bodo v OŠ na Dolu pri Hrastniku predstavili zbornik Vojni ujetniki 1991. Predstavitev bo pripravilo Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje. O zborniku bo spregovoril avtor Bogomil Brvar. V Gasilskem domu PGD Dol pri Hrastniku pa je na ogled razstava Vojna za samostojno Slovenijo 1991, ki jo je pripravilo Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje.

Usposabljanje za animatorje

V prostorih DPM Trbovlje danes od 9. do 14. ure pripravljajo usposabljanje za animatorje na poletnih počitniških dejavnostih in letovanjih. Vabijo vse prostovoljce in tiste, ki jih zanima delo z otroki. Usposabljanje bo za vse udeležence brezplačno.

Festival Rdeči revirji

Ob 18.30 uri bo Društvo pihalna godba Steklarne Hrastnik na ploščadi pred Delavskim domom Hrastnik priredilo koncert.

Ob 19. uri bosta umetniški vodja festivala Branko Potočan in župan Občine Hrastnik Marko Funkl v dvorani Delavskega doma Hrastnik otvorila festival Rdeči revirji.

Prav tako ob 19. uri pa bo Vitkar zavod v Delavskem domu Hrastnik priredil plesno gledališko predstavo Nima fantič kapice, kapica ima fantička.

Razstava Vojna za samostojno Slovenijo 1991

Od 14. do 18. ure bo v Gasilskem domu PGD Dol pri Hrastniku na ogled razstava Vojna za samostojno Slovenijo 1991. Pripravilo jo je Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pa prideš s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bomo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še sploh niste bili v MC ZoS!

Tiho mesto 2 (A Quiet Place: Part II)

Ob 18. uri si lahko v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje ogledate srhljivko Tiho mesto 2. Letos se na velika platna vrača družina, ki so jo na samotni kmetiji ogrožala skrivnostna bitja, ki napadajo le ob zvoku. V novem delu srhljivke Tiho mesto 2 se bo morala družina soočati z grozotami zunaj varnega doma. Po smrtonosnih dogodkih doma se mora družina Abbott zdaj spopasti z grozotami zunanjega sveta, potem ko v tišini nadaljujejo svoj boj za preživetje. Prisiljeni so se podati v neznano, hitro pa spoznajo, da bitja, ki lovijo po zvoku, niso edina grožnja, ki jim preti.

Švic (Sweat)

Ob 20. uri si lahko v kinodvorani Delavskega doma Hrastnik ogledate poljsko dramo Švic. Film, ki prikazuje tri dni v življenju poljske fitnes trenerke in spletne vplivnice, je trezen, pronicljiv in nadvse aktualen portret osamljenosti v času družabnih omrežij.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Dan državnosti

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna.

Tega dne leta 1991 sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Slavnostno so ju razglasili dan kasneje, 26. junija, na svečani prireditvi na Trgu republike v Ljubljani. Naslednje jutro, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Savus


 

Prejšnji članekPerkmandeljc v Zagorju dobil svoj kip
Naslednji članekSlovenija praznuje 30 let