četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1970 se je rodil častni občan Trbovelj, Zasavc leta, klarinetist in pedagog Jože Kotar. Danes je svetovni dan Sonca in mednarodni dan aktivnosti za zdravje žensk.

V Zasavju se bo tudi danes marsikaj dogajalo. V Zagorju bodo podelili priznanja gospodarske zbornice inovatorjem, v Trbovljah bodo pripravili prireditev Pozdrav našemu mestu, v Ljubljani bodo predstavili hrastniški Kamerat, nadaljujejo se dejavnosti v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. Lahko si ogledate številne razstave in se udeležite današnjih rednih aktivnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 28. maj 2024


Vreme

Danes dopoldne se bodo krajevne padavine začele pojavljati v večjem delu države. Vmes bodo tudi nevihte. Popoldne bo zapihal severni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21 °C.

Do srede zjutraj bo rahel dež povsod ponehal, čez dan se bo jasnilo. Burja bo dopoldne povsod ponehala. V četrtek se bo od zahoda znova pooblačilo, dež se bo čez dan širil proti vzhodu. Jutro bo ponekod megleno.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je do 31. maja na Bregu pri Litiji promet urejen izmenično enosmerno zaradi urejanja avtobusnih postajališč.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.

V naselju Tirna velja na občinski cesti občasna popolna zapora cestišča od 7. do 17. ure zaradi modernizacije ceste. Dela bodo potekala do 28. junija.

V naselju Čemšenik velja na občinski cesti občasna popolna zapora cestišča od 7. do 17. ure zaradi modernizacije ceste. Dela bodo potekala do 28. junija.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov na električnem omrežju.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure iz TP Škofja Riža, izvod Škofja Riža, od 8. do 13. ure pa iz TP Škofja Riža, izvod Dobovec (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Zasavska gospodarska zbornica

Podelitev priznanj inovatorjem

Danes ob 13. uri bodo v Delavskem domu zagorje podelili priznanja najboljšim inovatorjem Zasavja za leto 2024. Prireditev že vrsto let pripravlja Zasavska gospodarska zbornica. Na razpis Inovacije Zasavja za leto 2024, ki ga GZS, Zasavska gospodarska zbornica razpisuje že 28. leto, je prispelo 20 inovacijskih prijav. Svoje inovacije je prijavilo  9 družb in 3 inštitucije. V letu 2024 je pri inovacijah sodelovalo 100 inovatork in inovatorjev.


Delavski dom Trbovlje

Pozdrav  našemu mestu

Ob občinskem prazniku Občina Trbovlje,  Glasbena Šola Trbovlje in Osnovna šola Tončke Čeč Trbovlje v avli Delavskega doma Trbovlje pripravljajo prireditev Pozdrav našemu mestu, na katero vabijo »naši otroci, naša bodočnost«. Predstavili se bodo na tradicionalnem koncertu OŠ Tončke Čeč in GŠ Trbovlje ob občinskem prazniku, za nameček pa bodo pripravili še razstavo likovnih del učencev OŠ Tončke Čeč.


Kamerat

Tiskovna konferenca

Danes ob 11. uri bodo organizatorji festivala delavskega filma Kamerat Hrastnik pripravili tiskovno konferenco v Kinodvoru v Ljubljani. Na njej bodo predstavili edini festival delavskega filma pri nas, na katerem si je mogoče filme ogledati 45 metrov pod zemljo. Na novinarski konferenci bodo predstavili novosti na letošnjem četrtem festivalu delavskega filma Kamerat, ki bo v prostorih nekdanjega rudnika v Hrastniku med 27. in 30. junijem. Med novostmi, ki jih letos še posebej izpostavljajo, je tudi koncert skupine Laibach na otvoritvi festivala. Program festivala bodo predstavili vodja Kamerata Nina Kavzar, programski vodja Simon Tanšek in župan občine Hrastnik Marko Funkl. Država v fokusu bo letos Francija s svojo izjemno filmsko produkcijo.
ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


Zdravstveni dom Trbovlje

Dan odprtih vrat centra za krepitev zdravja

Danes od 10. do 17 ure bodo pripravili v Centru za krepitev zdravja ZD Trbovlje na Ulica 1. junija 4 v Trbovljah dan odprtih vrat centra za krepitev zdravja. Kaj se bo dogajalo? »Predstavitev Centra za krepitev zdravja, naših brezplačnih delavnic in individualnih posvetov, meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja. Možnost meritve telesne sestave in posveta z diplomirano dietetičarko. Posvetovalnica s psihologinjo, fizioterapevtko in kineziologom,« pravijo organizatorji.


ZLU

Krožnik dobrega počutja

Zasavska ljudska univerzna pripravlja danes ob 18. uri v ZLU Trbovlje (Delavski dom) delavnico Krožnik dobrega počutja. Na delavnici bodo udeleženci spoznali sedem enostavnih vsakodnevnih aktivnosti, katere močno izboljšajo duševno počutje in zadovoljstvo, če jih redno vključujejo v svoje življenje. Prakticiranje teh vaj krepi možgane, povezave z drugih ljudmi in krepijo pozitiven pogled na svet. V drugem delu delavnice bodo spoznali metodo tehniko s kartami, ki je zelo učinkovita metoda reševanja vsakodnevnih izzivov.


ZLU

Dan za kakovost

Na Zasavski ljudski univerzi bodo letošnji Dan za kakovost namenili razpravi o razvoju in spremljanju kakovosti na različnih področjih dela, ki smo jih umestili v akcijski načrt za nov cikel samoevalvacije. Dan bodo zaokrožili s skupnim kosilom. Na sedežu ZLU v Zagorju od 8. do 14. ure.


ZLU

Ustvarjalna delavnica: poljski mak iz krep papirja

»V poletnem času so travniki še vedno polni cvetja, mi pa si ga bomo pripravili kar sami. Na delavnici bomo ustvarjali poljski mak in sicer iz krep papirja,« pravijo organizatorji. Danes od 9. do 12. ure na ZLU Zagorje.


Torkov špil

DPM Zagorje pripravlja danes od 12. do 15. ure na sedežu društva Torkov špil. To je aktivnost društva, kjer se skupaj z osnovnošolci igrajo, delajo domače naloge, ustvarjajo in včasih kaj dobrega spečejo. Je prostor, kjer otroci gradijo medsebojne odnose skozi igro in neformalno učenje.


ZLU

Ustvarjanje z naravnimi materiali za otroke

Delavnica je namenjena otrokom. Na voljo bodo različni materiali, ki so izdelani iz naravnih sestavin in so tako dobri tudi za samo okolje. Na ZLU v Zagorju od 15. do 17. ure.


ZD Zagorje

Povišan krvni tlak – zdravstveno vzgojna delavnica

Zdravstveni dom Zagorje pripravlja danes ob 16. uri delavnico o povišanem krvnem tlaku. Pridobili boste vse pomembne informacije o tem “tihem ubijalcu”. Spoznali boste zakaj si meriti krvni tlak in kako je to pravilno.
MC ZoS

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


ZMŠT

Open klub

Ob torkih in petkih med 14. in 18. uro je v Mladinskem centru Trbovlje še posebej živahno, saj mladi dobijo priložnost, da v družbi vrstnikov preživijo popoldne na drugačen način v aktivnostih Open kluba.  Osnovni namen je mladostnikom ponuditi kvalitetno druženje in preživljanje prostega časa, učno pomoč, sodelovanje na delavnicah, katerih namen je tako ustvarjanje, druženje, kakor tudi neformalno učenje na podlagi pozitivnih izkušenj ob sodelovanju z vrstniki in mentorji. Tokrat bo govor o mladih in aktivnem državljanstvu.


ZMŠT

Košarka

Zavod za mladino in šport Trbovlje vsak torek ob 20. uri organizira brezplačno rekreacijo v dvorani Polaj. Začnejo s košarko. V primeru dobrega odziva in želje po drugih športih imajo še nekaj terminov. V kolikor bo interes za nogomet/odbojko ali kaj drugega, sporočite in bodo organizirali. Vabljeni vsi mladi in mladi po srcu.


ZMŠT

Orjuna skozi oči mladih

ZMŠT vabi mlade, da se jim danes med 16. in 20. uro pridružijo v Klubu ZMŠT, kjer bodo ustvarjali na tematiko Boja z Orjuno, svoje upodobitve pa bodo lahko nato razstavili na stene kluba ZMŠT.

 


Knjižnica Toneta Seliškarja

Odprtje razstave Filatelističnega društva Trbovlje

V čitalnici Knjižnice Toneta Seliškarja bodo danes ob 17. uri otvorili razstavo razglednic z motivi območja trboveljske občine ter nove priložnostne razglednice in maksimum karte, ki sta izdani ob prazniku občine Trbovlje. Na slovesnosti bodo sodelovali učenci Glasbene šole Trbovlje. Razstavo so pripravili v sodelovanju s Filatelističnim društvo Trbovlje.

 


Delavski dom Zagorje

Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je na ogled razstava del akademskega slikarja Jožeta Ciuhe ob stoletnici njegovega rojstva. Dela je izbrala njegova hči Marjeta, razstava bo na ogled do 31. maja.

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje si lahko ogledate razstavo avtorskih fotografij Lee Jazbec članice  skupine FOTKI.

V vitrinah v Knjižnici Zagorje lahko ogledate razstavo ročnih del skupine Roki Kisovec.

V knjižnici Kisovec si v maju lahko ogledate razstavo likovnih del Daše Fajfar, članice skupine LIKI.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jože Kotar

Na današnji dan se je leta 1970 v Trbovljah rodil klarinetist in pedagog Jože Kotar. Od leta 1996 do 2008 je bil solo klarinetist v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije, od leta 2008 pa je solo klarinetist pri Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Poleg tega je redni profesor za klarinet na ljubljanski Akademiji za glasbo, umetniški vodja Slovenskega orkestra klarinetov, Slovenskega seksteta klarinetov ter član različnih komornih sestavov. Od leta 2007 je dirigent in umetniški vodja Delavske godbe Trbovlje. Živi in deluje v Ljubljani. Je častni občan Občine Trbovlje in nosi naziv Zasavc leta.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan Sonca

Danes obeležujemo svetovni dan Sonca. Sonce, nam najbližja zvezda, ki je oddaljeno 150 milijonov kilometrov, blagodejno vpliva na ves zemeljski živež. Brez Sonca, ki nas dnevno oskrbuje s svetlobo in toploto, si življenja na Zemlji v takšni obliki, kot ga poznamo sedaj, sploh ni mogoče zamisliti. Sonce je vrteča se krogla žarečih plinov, ki je pretežno sestavljena iz vodika in helija. Sonce je staro okrog 4,5 milijarde let, prav toliko kot naše Osončje.


Mednarodni dan aktivnosti za zdravje žensk

Danes, 28. maja, v številnih državah po svetu obeležujemo mednarodni dan aktivnosti za zdravje žensk. Ob tem dnevu so aktivnosti usmerjene izpostavljanju različnih problematik, med drugim ozaveščanju o boleznih srca in ožilja, osteoporozi in raku na materničnem vratu.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor