nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Zasavje bo danes spet deležno obilo prireditev. Največ v Hrastniku, kjer poteka festival Rdeči revirji z izjemno veliko prireditvami. Nadaljujejo se dogodki v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. V hrastniški knjižnici o možganih. Lahko se udeležite tudi današnjih rednih dogajanj in si ogledate številne razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 24. maj 2024


Vreme

Danes zjutraj bo po nekaterih nižinah megleno. Čez dan bo delno jasno, popoldne bo lahko nastala kakšna ploha ali nevihta. Zapihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23, v vzhodnih krajih do 25 °C.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo možne posamezne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 13, najvišje dnevne od 21 do 25 °C. V nedeljo bo več spremenljive oblačnosti, krajevne padavine bodo znova pogostejše. V ponedeljek bo sončno in povečini suho.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je do 31. maja na Bregu pri Litiji promet urejen izmenično enosmerno zaradi urejanja avtobusnih postajališč.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.

V naselju Tirna velja na občinski cesti občasna popolna zapora cestišča od 7. do 17. ure zaradi modernizacije ceste. Dela bodo potekala do 28. junija.

V naselju Čemšenik velja na občinski cesti občasna popolna zapora cestišča od 7. do 17. ure zaradi modernizacije ceste. Dela bodo potekala do 28. junija.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure iz TP Log bloki, izvod Prapretno (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Dogodki

Rdeči revirji

V Hrastniku poteka festival Rdeči revirji. Današnji program festivala:

11.00 … Društvo Trbovlje Novomedijsko Mesto: Deus Machina Theater in NeuroRobotTheater, performens, v OŠNHR

17.00 … Otroški pevski zbor Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik, pred Kompreshausom

17.30 … Marja Koren, Joga smeha, delavnica, Mašinhaus

18.00 … KD Gledališče Velenje, Večerja za generala, dvodelna komična skica, pred Kompreshausom

18.30 … Kulturno društvo Čeče, skeč in peka funšterca, pred Kompreshausom

19.00 … Vitkar zavod, Bratje podajmo si roke, večžanrska predstava, premiera, Mašinhaus

20.00 … Studio DAMÚZA & Fekete Seretlek: EXIT, kabaret žive ljudsko-elektronske glasbe v kombinaciji z zvokom materialov, Kompreshaus

21.00 … Andreja Kopač: pogovori z umetniki, Kompreshaus

22.00 … Studio DAMÚZA & Fekete Seretlek, koncert Kompreshaus
ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, bo danes potekalo kar nekaj zanimivih dejavnosti.

 


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha.


GESŠ

Z ustvarjalnostjo in delom do znanja

Na GESŠ Trbovlje bodo danes od 11. do 14. ure pripravili prireditev Z ustvarjalnostjo in delom do znanja. Na dogodku dijaki četrtega letnika programa ekonomski tehnik predstavijo svoje projektne naloge, ki so jih pripravili za poklicno maturo. Njihove naloge so plod znanja, ki so ga pridobili skozi štiriletno šolanje v programu ekonomski tehnik, praktičnih izkušenj pridobljenih na delovni praksi tako doma, v zasavskih podjetjih in tudi izven Zasavja, ustanovah, zavodih in drugih organizacijah kot tudi na delovni praksi v tujini, v Španiji, v okviru programa Erasmus+. Na dogodku bodo predstavili tudi izdelke dijakov ITS in učnega podjetja.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju je danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure. Smeh. Nori koncepti. Sproščeno druženje. Družabne igre. Glasba. Zanimive debate. Igranje glasbe. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. »Pripelji svoje ideje ali igre, ki jih želiš deliti, in se nam pridruži v zabavi! Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste obiskali MC ZOS-a,« vabijo v MC ZoS.
 

Knjižnica Antona Sovreta

Delovanje možganov in razlike med moškimi in ženskimi možgani

Knjižnica Antona Sovreta ob 19. uri vabi na predavanje zdravnika splošne medicine Ladislava Golouha, na temo delovanje možganov in razlike med moškimi in ženskimi možgani. Predavanje bo potekalo v sodelovanju z Društvom invalidov Hrastnik.


Rdeči križ Slovenije

Krvodajalska akcija

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Galerija Medija

Razstava Lili Hribovšek

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled slikarska razstava zagorske slikarke Lili Hribovšek, ki se predstavlja z likovnimi deli vizionarske umetnosti, za katero so ključne  duhovne in mistične teme. Slikarka je diplomirala na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje Arthouse v Ljubljani leta 2010. Živi in ustvarja v Zagorju ob Savi, kjer ima prostore tudi njeno Društvo Ars vizija. Poklicno se ukvarja s slikarstvom in pedagoškim delom. Nuša Podgornik o zagorski razstavi: »Razstavo je Lili Hribovšek posvetila arhetipu boginje obilja. Slika Boginja obilja povezuje svetove, simbolizira žensko energijo, milino, mehkobo in moč.« Razstava bo na ogled do 27. maja.


Delavski dom Zagorje

Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Likovna skupina LIKI

Mreže povezovanja

V parku v Kisovcu je na ogled razstava članic likovne skupine LIKI ob krajevnem prazniku Mreže povezovanja. Razstavljajo Vida Vodišek, Jana Borštnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Ksenija Prašnikar in Berta Juvan. Razstava bo na ogled do konca maja.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju pa je odprta od 10. do 19. ure.

Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je danes zaprta, prav tako enota Dom Svobode. Zaposleni se bodo namreč udeležili strokovne ekskurzije. Knjižnica bo jutri, 25. maja, odprta po ustaljenem delovnem času od 8. do 13. ure.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je na ogled razstava del akademskega slikarja Jožeta Ciuhe ob stoletnici njegovega rojstva. Dela je izbrala njegova hči Marjeta, razstava bo na ogled do 31. maja.

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje si lahko ogledate razstavo avtorskih fotografij Lee Jazbec članice  skupine FOTKI.

V vitrinah v Knjižnici Zagorje lahko ogledate razstavo ročnih del skupine Roki Kisovec.

V knjižnici Kisovec si v maju lahko ogledate razstavo likovnih del Daše Fajfar, članice skupine LIKI.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Fant in čaplja

ob 17. 45 uri

Japonska animirana družinska pustolovščina, izvirni naslov Kimitachi wa dô ikiru ka (2023), režija Hayao Miyazaki, scenarij Hayao Miyazaki, Genzaburô Yoshino, igrajo Soma Santoki, Masaki Suda, Takuya Kimura …

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec. Ko mu v požaru umre mati, se Mahito iz opustošenega Tokia z očetom preseli v star podeželski dvorec. Po nizu skrivnostnih dogodkov ga siva čaplja odpelje v fantastičen vzporedni svet, kjer drug ob drugem bivajo živi in mrtvi …

Risanka je v originalni verziji s podnapisi.


Furiosa: Del sage Pobesneli Max

ob 20. uri

Akcijska z-f pustolovščina, izvirni naslov Furiosa: A Mad Max Saga (Avstralija, ZDA, 2024), režija George Miller, scenarij George Miller, Nick Lathouris, igrajo Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Tom Burke …

Furiosa: Del sage Pobesneli Max, težko pričakovani peti film iz franšize, postavljene v visokooktanski postapokaliptični svet, bo občinstvu predstavil zgodbo bojevnice Furiose, ki jo je v četrtem filmu Mad Max: Cesta besa iz leta 2015 igrala Charlize Theron, tokrat pa se je vanjo prelevila Anya Taylor-Joy, ki je zaslovela z vlogo šahistke v Netflixovi miniseriji Damin gambit (Queen’s Gambit).


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor