sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan se je leta 1922 rodil narodni heroj Jože Menih Rajko, leta 2009 pa je umrl violončelist Ciril Škerjanec. Danes je mednarodni dan knjige in avtorskih pravic.

V Zasavju se obeta nekaj zanimivih dogodkov. V Hrastniku bodo pripravili knjižni sejem, pravljico s prvošolci in pogovor z Juretom Godlerjem. V Zagorju bo pogovor o knjigi Pa prišla bo, pomlad, zavrteli bodo tudi film AMEN – Miran Rudan – 40 let glasbene poti. V Trbovljah predstava Pandemenca odpade. Ogledate pa si lahko tudi različne razstave in se udeležite današnji rednih dogajanj. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 23. april 2024


Vreme

V torek bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo čez dan dvignila nad nadmorsko višino okoli 1000 m. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, najvišje dnevne od 3 do 9 °C.

V sredo kaže na oblačno in hladno vreme. Občasno bodo še plohe, lahko tudi snežne. V četrtek bo spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami. V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Na zahodu bodo nastale kratkotrajne plohe. Zapihal bo jugozahodnik. Spet bo nekoliko topleje.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi modernizacije ceste bo do 30. aprila 2024 potekala občasna popolna zapora občinske ceste Čolnišče–Prečna (od Čolnišče 12 do Čolnišče 30).

Zaradi obnove kozolca je bo do 10. maja delno zaprta lokalna cesta na lokalni cesti Gabrsko-Brložnik v občini Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Bevško, izvod Jugov graben (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Izlake, izvod Koprivšek, Panču (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Knjižnica Antona Sovreta

Knjižni sejem in Jure Godler

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku bodo danes od 15. do 19. ure ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic pripravili knjižni sejem, na katerem bodo predstavili pestro in bogato slovensko založniško dejavnost. Bralcem tako skušajo omogočiti neposreden stik s knjigo in založniki. Ob 17. uri bodo pripravili pravljično urico za otroke. Nastopili bodo hrastniškimi prvošolci z mentoricama Sašo Šeško in Marjano Stjepić.

Ob 19. uri pa bo še pogovor z Juretom Godlerjem v sodelovanju z Založbo Primus. Godler, slovenski komik, televizijski voditelj, podcaster, pisatelj in skladatelj je začel pisati že v OŠ v Brežicah. Prvo knjigo je izdal leta 2008 – Radio GaGa, Razgaljeni (spomini na delo z ekipo Radia GaGa), požel veliko zanimanja s tragikomedijo Predsednikova norost (opisuje, kaj bi se zgodilo, če bi predsednik republike postal nesposoben vodenja države zaradi duševne motnje, scenarij, ki ga ustava ne predvideva), leta 2020 pa navdušil še kot avtor odličnega vohunsko-satiričnega romana Casino Banale, ki so mu sledili še Vohun, ki me je okužil, Doktor Nobody in Naš človek v kafani. Najbolj je znan po imitacijah iz oddaj Radio GaGa in z nastopi v satiričnem TV-šovu Hri-Bar, zadnja leta pa vodi kvazinovičarski tedenski magazin Ta teden z Juretom Godlerjem in kviz Milijonar. Pogovor bo vodila Irena Senčar.


Delavski dom Trbovlje

Komedija Pandemenca odpovedana

Delavski dom Trbovlje je obvestil obiskovalce da je predstava Pandemenca zaradi bolezni odpovedana. Vstopnice lahko vrnete na blagajni ali v tajništvu Delavskega doma Trbovlje.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Pa prišla bo, pomlad

V Knjižnici Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi bodo danes ob 18. uri pripravili predstavitev knjige Pa prišla bo, pomlad o življenju slovenske matere. Z avtorjem Romanom Kukovičem se bo pogovarjal Igor Gošte.


MC ZoS

Deutsche Kaffeezeit

Vsak torek od 10. do 11. ure v Mladinskem centru Zagorje ob Savi poteka Deutsche Kaffeezeit. »To je čas, ko se skupaj zabavamo, pijemo kavo in klepetamo v nemškem jeziku. Osveži in razvijaj svoje znanje nemškega jezika na neformalen način brez stresa. Sliši se dobro, kajne?,« pravijo v ZoS.


MC ZoS

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


ZMŠT

Open klub

Ob torkih in petkih med 14. in 18. uro je v Mladinskem centru Trbovlje še posebej živahno, saj mladi dobijo priložnost, da v družbi vrstnikov preživijo popoldne na drugačen način v aktivnostih Open kluba.  Osnovni namen je mladostnikom ponuditi kvalitetno druženje in preživljanje prostega časa, učno pomoč, sodelovanje na delavnicah, katerih namen je tako ustvarjanje, druženje, kakor tudi neformalno učenje na podlagi pozitivnih izkušenj ob sodelovanju z vrstniki in mentorji. Tokrat bo govor o mladih in aktivnem državljanstvu.


ZMŠT

Košarka

Zavod za mladino in šport Trbovlje vsak torek ob 20. uri organizira brezplačno rekreacijo v dvorani Polaj. Začnejo s košarko. V primeru dobrega odziva in želje po drugih športih imajo še nekaj terminov. V kolikor bo interes za nogomet/odbojko ali kaj drugega, sporočite in bodo organizirali. Vabljeni vsi mladi in mladi po srcu.


Galerija Medija

Razstava Lili Hribovšek

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled slikarska razstava zagorske slikarke Lili Hribovšek, ki se predstavlja z likovnimi deli vizionarske umetnosti, za katero so ključne  duhovne in mistične teme. Slikarka je diplomirala na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje Arthouse v Ljubljani leta 2010. Živi in ustvarja v Zagorju ob Savi, kjer ima prostore tudi njeno Društvo Ars vizija. Poklicno se ukvarja s slikarstvom in pedagoškim delom. Nuša Podgornik o zagorski razstavi: »Razstavo je Lili Hribovšek posvetila arhetipu boginje obilja. Slika Boginja obilja povezuje svetove, simbolizira žensko energijo, milino, mehkobo in moč ter ne sporoča le tega, da je vsega v izobilju za vse, ki nam posledično tudi pripada, temveč tudi to, kaj vse nam je dano, pa se nam zdi samo po sebi umevno, da je tako, in zakaj vse smo lahko hvaležni, pa čeprav to ni povezano niti z bogastvom niti s prestižem.« Razstava bo na ogled do 27. maja.


Delavski dom Zagorje

Razstava Vinko Prislan

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje bodo danes ob 18. uri odprli slikarsko razstavo slikarja Vinka Prislana. »Slikarstvo Vinka Prislana ni realistično v smislu podajanja konkretnih motivov in vsebin, hkrati pa tudi ni abstraktno v smislu popolne dematerializacije uporabljene materije. Je ravno toliko obojega, da nudi dovolj manevrskega prostora za oblikovanje lastne zgodbe vsakega od gledalcev.« je o slikarju zapisal Milan Razboršek. Razstava bo odprta do 15. maja 2024.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Tehno park Celje

Festival robotike in umetne inteligence

V Tehno parku v Celju poteka  Festival robotike in umetne inteligence, ki združuje gospodarstvo, znanost, umetnost in izobraževanje. Festival bo potekal do 24. aprila, imel pa bo tudi precejšen zasavski pridih, na njem kot partner sodeluje tudi Delavski dom Trbovlje. Med glavnimi organizatorji je dr. Maša Jazbec, na njem poleg drugih gostov sodelujejo tudi Barbara Jazbec, Trbovlje novomedijsko mesto in En–Knap.


Galerija Vžigalica Ljubljana

Razstava Tubolje

V ljubljanski galeriji Vžigalica je na ogled razstava Tubolje Zakaj? »Ko potniki na železniški postaji v Trbovljah hitijo z vlaka, morda kdo pomisli, ali bi napis na tabli lahko bil tudi Tubolje. Je tu bolje ali je tu ból? Morda oboje?,« so zapisali v predstavitvi razstave v galeriji. V razstavnem ciklu, s katerim se trudijo presegati delitve na »centralno« in »periferno«, v galeriji tokrat razkrivajo umetniški potencial in kulturne vplive zasavskih revirjev skozi dela Borisa Beje, Đejmi Hadrović, Maše Jazbec, Matica Kosa, Milana Razborška in Ulle Žibert. Razstava je odprta do 12. maja 2024.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je aprila na ogled razstava o življenju in delu Valerije Skrinjar Tvrz, ki so jo pripravili člani ZB NOB Zagorje.

V Knjižnici v Kisovcu aprila razstavlja avtorske fotografije članica skupine Fotki Lea Jazbec.

V hrastniški knjižnici je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Zagorje

AMEN – Miran Rudan – 40 let glasbene poti

ob 19. uri

Slovenski dokumentarni film, režija Bojan Kodelja.

V filmu Miran Rudan povezuje svoje 40 letno glasbeno življenje v zgodbo, medtem, ko čez celoten film podajajo svoj pogled na ustvarjanje in življenje njegovi glasbeni prijatelji in tisti, ki so bili in še vedno so vpeti v njegovo življenje od začetkov iz leta 1984 in naprej, ko je igral pri skupinah Nuclear 003, Moulin Rouge, Rendez Vous, Pop design do aktualne skupine Miran Rudan inDESIGN. Nanizani so uspehi in neuspehi, vzponi in padci, sreča in žalost … ki so ga utrdili in izoblikovali v osebo, kakšna je sedaj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jože Menih Rajko

Na današnji dan leta 1922 se je v rudarski družini v Hrastniku rodil Jože Menih Rajko, narodni heroj. Že pred drugo svetovno vojno je sodeloval z naprednim gibanjem. Bil je organizator kulturnih nastopom, pisal pesmi, gledališke ocene. Avgusta 1941 je odšel v partizane, po spletu naključij so ga Nemci ujeli, poslali na jug. Pobegnil je nazaj v Slovenijo, se pridružil partizanom in kot politkomisar pohorskega bataljona padel na Osankarici. Jože Menih – Rajko Knap je bil 27. novembra 1953 imenovan za narodnega heroja. Po njem se imenuje Osnovna šola v Hrastniku.


Ciril Škerjanec

Na današnji dan leta 2009 je Golniku umrl violončelist Ciril Škerjanec. Rodil se je 29. aprila 1936 v Trbovljah. Osnovno šolo je v leti 1942 in 1943 obiskoval v Zagorju, leta 1945 se je preselil v Ljubljano. Violončelo je študiral v Parizu pri Andru Navarri, izpopolnjeval pa se je pri Pablu Casalsu. Škerjanec velja za prvega slovenskega violončelista, ki je v svojem repertoarju zaobjel vsa pomembna dela svetovne glasbene literature za ta instrument. Igral je v  Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, sodeloval v več komornih ansamblih (med drugim Trio Tartini). Med letoma 1962 in 1969 je bil solo-violončelist simfoničnega orkestra in profesor v Essnu, potem se je vrnil v Slovenijo in med 1987 in 1990 igral v orkestru Kölnske filharmonije. Škerjanec je od leta od leta 1961 vzgojil številne generacije slovenskih violončelistov kot redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 1976 je prejel nagrado Prešernovega sklada.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan knjige in avtorskih pravic

Današnji dan je Unesco leta 1995 razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic, simbolni dan svetovne literature in promocije branja. 23. april je sicer rojstni dan oziroma dan smrti številnih svetovno znanih literarnih ustvarjalcev, npr. Cervantesa, Shakespeara, Nabokova ter tudi dan, ko si mesta predajajo prestižni Unescov naziv svetovne prestolnice knjige.

Avtorske pravice se nanašajo na avtorska dela, ki so individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti in so na kakršenkoli način izražene. Avtorska pravica nastane s samo stvaritvijo dela in traja za čas avtorjevega življenja in še 70 let po njegovi smrti.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor