nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je svetovni dan mladih prostovoljcev in svetovni dan Pompejeve bolezni.

Danes se bo v Trbovljah pričelo izjemno mednarodno srečanje Dewesofta s 500 strokovnjaki s celega sveta. V Zagorju se bodo sestali občinski svetniki, čez dan pa bodo na tamkajšnji mestni ploščadi pripravili kampanjo proti alkoholu. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 15. april 2024


Vreme

Danes bo precej jasno z občasno koprenasto oblačnostjo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Popoldne se bo na severozahodu oblačnost povečala. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27 °C. Ponoči bo oblačnost postopno naraščala. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 16 °C.

Jutri zjutraj bo v severnih krajih začelo deževati. Čez dan se bodo padavine postopno širile proti jugu in popoldne zajele vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte. Hladilo se bo, zapihal bo okrepljen severovzhodni vete. Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 m, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji in južni Sloveniji še niže. Temperature bodo dopoldne še od 12 do 22, popoldne pa le še od 1 do 9 °C. V sredo in v četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno in precej hladno, nastalo bo nekaj popoldanskih ploh ali neviht.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi izgradnje opornega zidu ob objektu Dobovec 33 velja popolna zapora odseka lokalne ceste Dobovec-Trotovnik-Pavlinc-Frajevka  do vključno 17. aprila. Obvoz je urejen.

Zaradi dogodka Dewesoft merilna konferenca bodo danes do vključno 21. ure popolnoma zaprta parkirišča v neposredni okolici Delavskega doma Trbovlje.

Zaradi istega dogodka bodo zaprli makadamsko parkirišče pri Lidlu. Dewesoft prosi vse, ki tam parkirajo, da svoja vozila umaknejo iz parkirišča, tako da bo parkirišče na razpolago danes od 17. ure naprej.

Zaradi modernizacije ceste bo do 30. aprila 2024 potekala občasna popolna zapora občinske ceste Čolnišče–Prečna (od Čolnišče 12 do Čolnišče 30).


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 9. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kisovec šaht, izvod Športni dom, od 9. do 10. ure iz TP Razlake, izvod Drolc, od 10. do 12. ure iz TP Kostrevnica, izvod Pod lesom (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Novi Dol, izvod Spodnji del (nadzorništvo Hrastnik) V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Dewesoft

Merilna konferenca

Dewesoft znova prireja merilno konferenco MC2024, ki se je bo udeležilo 500 strank in partnerjev iz celega sveta. Na otvoritvenem dogodku, ki bo danes ob 20 uri v veliki dvorani Delavskega doma Trbovlje, bodo stranke predstavile uporabo Dewesoftovih instrumentov v praksi, predstavili bodo svoje načrte in nove izdelke. Konferenca bo potekala potem do 18. aprila v Laškem. Dewesoftovi inženirji in inženirke bodo na  praktičnih delavnicah v živo, v realnem času, prikazali, kako Dewesoftove inovacije rešujejo kompleksne merilne izzive, pa naj gre za vesoljsko tehnologijo, samovozeča vozila ali spremljanje varnosti mostov. Poleg tega bodo predavale tudi stranke o načinu uporabe merilne tehnike, na forumih pa bodo razpravljali o nadaljnjih korakih razvoja avtomobilov, vesoljske tehnologije ter ostalih ved tehnike.


Občina Zagorje

Seja Občinskega sveta Občine Zagorje ob Savi

V stekleni dvorani Kulturnega centra Delavski dom Zagorje bo danes ob 17. uri seja Občinska sveta Občine zagorje. Svetniki bodo med drugim spregovorili o tekočih aktivnostih v občini, celostni prometni strategiji, varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ceni socialnovarstvene storitve, cenah predšolske vzgoje, zaključnem računu Občine, nekaterih zemljiških novostih, opravili volitve, imenovanja in razrešitve, imeli pa bodo tudi možnost podati pobude in vprašanja.


Zdravstveni dom Zagorje

Svitov dan in dan brez alkohola

Danes od 9. do 14. ure bo Zdravstveni dom Zagorje skupaj s Svitom pripravil Svitov dan in dan brez alkohola na mestni ploščadi. Ozaveščali bodo o raku debelega črevesja z napihljivim modelom, ozaveščali o nevarnosti pitja alkohola, predstavili kolo zdravja, poligon opitosti in še kaj.


MC ZoS

English Corner

Vsak ponedeljek od 10. do 11. ure pripravljajo v MC ZoS English Corner (Angleški kotiček). »Ste bili kdaj na počitnicah v drugi državi in ste imeli težave pri naročanju kave? Potem je Angleški kotiček prava aktivnost za vaš prosti čas. Vsak ponedeljek boste imeli priložnost izboljšati svoje znanje angleščine. Tako bodo vaša nadaljnja potovanja lahkotnejša,« pravijo organizatorji.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Nuše Smolič: Kromatske dimenzije

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstava Nuše Smolič Kromatske dimenzije. Razstava predstavlja osmo poglavje v nizu samostojnih razstav, ki jih slikarka izvaja kot del svojega projekta zadnjega leta. Gledalca postavlja v vlogo raziskovalca, ki se podaja v labirint barvnih izkušenj in globin. Gre za potovanje skozi diverzne kromatske svetove, kjer se srečujejo različni filozofski koncepti o barvi kot simbolu, kot viru čustev in kot orodju za konstrukcijo prostora in časa. Nuša Smolič umetniško deluje na domačih in mednarodnih tleh, po izobrazbi je akademska slikarka in modna oblikovalka, večna raziskovalka in snovalka kreativnih idej, zagovornica in iskalka lepot življenja, večna povezovalka enako mislečih ljudi. Razstava bo na ogled do 6. maja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure. V soboto, 20. aprila, bo galerija zaprta.


Razstava Vinko Prislan

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje bodo danes ob 18. uri odprli slikarsko razstavo slikarja Vinka Prislana. Razstava bo odprta do 15. maja 2024.

 


Foto galerija f 2,8

Razstava Elisavette Bacci

V foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled fotografska razstava vizualne umetnice Elisabette Bacci. Prva umetnica, ki razstavlja v tej galeriji in ne prihaja iz Slovenije, se je rodila v Trstu, njene korenine pa segajo v Izolo. Je vizualna umetnica, ki je magistrirala v Genovi in v Vidmu. Do sedaj je sodelovala na več kot štiridesetih skupinskih razstavah, imela pa je tudi več kod dvajset samostojnih razstav v Italji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Trenutno živi in ustvarja v Trstu in v Bodoncih. Cikel fotografij z naslovom  Painting and lettering: a dialogue je odraz raziskovanja odnosov med njenimi slikami in grafiti. Fotografije je posnela na različnih lokacijah, tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah. Galerija  je danes odprta od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Tehno park Celje

Festival robotike in umetne inteligence

V Tehno parku v Celju poteka  Festival robotike in umetne inteligence, ki združuje gospodarstvo, znanost, umetnost in izobraževanje. Festival bo potekal do 24. aprila, imel pa bo tudi precejšen zasavski pridih, na njem kot partner sodeluje tudi Delavski dom Trbovlje. Med glavnimi organizatorji je dr. Maša Jazbec, na njem poleg drugih gostov sodelujejo tudi Barbara Jazbec, Trbovlje novomedijsko mesto in En–Knap.


Galerija Vžigalica Ljubljana

Razstava Tubolje

V ljubljanski galeriji Vžigalica je na ogled razstava Tubolje Zakaj? »Ko potniki na železniški postaji v Trbovljah hitijo z vlaka, morda kdo pomisli, ali bi napis na tabli lahko bil tudi Tubolje. Je tu bolje ali je tu ból? Morda oboje?,« so zapisali v predstavitvi razstave v galeriji. V razstavnem ciklu, s katerim se trudijo presegati delitve na »centralno« in »periferno«, v galeriji tokrat razkrivajo umetniški potencial in kulturne vplive zasavskih revirjev skozi dela Borisa Beje, Đejmi Hadrović, Maše Jazbec, Matica Kosa, Milana Razborška in Ulle Žibert. Razstava je odprta do 12. maja 2024.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je aprila na ogled razstava o življenju in delu Valerije Skrinjar Tvrz, ki so jo pripravili člani ZB NOB Zagorje.

V Knjižnici v Kisovcu aprila razstavlja avtorske fotografije članica skupine Fotki Lea Jazbec.

V hrastniški knjižnici je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan mladih prostovoljcev

Mednarodni dan mladih prostovoljcev je vsakoletna kampanja, ki postavi v ospredje milijone mladih, ki vsak dan s prostovoljstvom izboljšujejo svoje skupnosti. Z njimi in zanje se že od leta 1988 zaznamuje današnji dn.

V Slovenski filantropiji spodbujajo prostovoljstvo med mladimi. Pozivajo šole, naj med vzgojne programe vpeljejo prostovoljstvo kot medvrstniško pomoč, delo s skupnostjo, delo s starejšimi, skrb za naravo. Pozivajo tudi starše, da naj mladostnike spodbujajo v prostovoljstvo, kar je gotovo najlažje z lastnim zgledom. In pozivajo mlade, naj se v prostovoljstvo vključijo.


Svetovni dan Pompejeve bolezni

ompejeva bolezen je zelo redka, dedna bolezen, za katero je značilno čezmerno nalaganje glikogena pri ljudeh zaradi pomanjkanja lizosomnega encima a-1,4-glukozidaze, kar povzroča recesivni gen na 17. kromosomu. Torej gre za avtosomno recesivno motnjo metabolizma, ki prizadene različne organe od srca do jeter in dihalnega sistema ter mišice. Za Pompejevo bolezen zboli približno en človek na 100.000 ljudi. V Sloveniji jo imajo štirje bolniki, med njimi dva otroka.

Od leta 2006 je bolnikom s to boleznijo na voljo nadomestno encimsko zdravljenje. Tudi otroke in odrasle v Sloveniji zdravijo na tak način, zdravljenje poteka celostno. Za spodbuditev napredka pri zdravljenju je predvsem pomembna vloga organizacij, ki združujejo starše otrok z redkimi boleznimi.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor