ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan je leta 2002 umrl organizator dela in vsestranski kulturni delavec Karel Gorjup, leta 2015 pa slikar Jože Ciuha. Danes je svetovni dan lionizma, mednarodni dan vesoljski poletov s posadko, pa tudi svetovni dan hrčkov in pečenega sira.

Danes se bo v Zasavju veliko dogajalo. V Zagorju bodo zbirali nevarne odpadke, v Trbovljah obeležili 50 let delovanja Društva za podvodne dejavnosti, v Hrastniku razglasili športnike leta 2023, v Zagorju odprli razstavo slikarja Vinka Prislana, v Kisovcu bo koncert Koala Voice, v Trbovljah pa Mateja Hribovška. Na Dolu pa rokometna tekma. Ogledate si lahko tudi različne razstave in se udeležite današnji rednih dogajanj. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 12. april 2024


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24 °C.

Jutri bo sončno. Jutranje temperature bodo od 5 do 10, najvišje dnevne od 24 do 28 °C. V nedeljo bo sončno in zelo toplo za ta čas. V ponedeljek bo delno jasno s koprenasto oblačnostjo. Proti večeru se bo od severozahoda začelo oblačiti.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi izgradnje opornega zidu ob objektu Dobovec 33 velja popolna zapora odseka lokalne ceste Dobovec-Trotovnik-Pavlinc-Frajevka  do vključno 17. aprila. Obvoz je urejen.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kopitnik 3, od 10. do 12. ure iz TP Skopno, od 12. do 14. ure iz TP Zigenmaher (nadzorništvo Hrastnik), od 8. dom13. ure iz TP Kisovec bloki, od 8. do 11. ure iz TP Šola Kisovec, izvod Ribnik, od 12. do 13. ure iz TP Zgornje Izlake, izvod Odlazek (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Dogodki


Občina Zagorje

Odvoz nevarnih odpadkov

Tudi letos Javno podjetje Komunala Zagorje organizira odvoz nevarnih odpadkov. Gre za vse snovi, ki imajo vsaj eno od naštetih lastnosti: so strupene, škodljive zdravju, jedke, dražljive, vnetljive, oksidativne, eksplozivne ali nevarne za okolje. To so: odpadna jedilna olja, motorna olja, barve, laki, hladilna tekočina, škropiva, topila, pesticidi, zdravila, kemikalije, lepila, kozmetični izdelki, fluorescentne žarnice, živosrebrni termometri, fotokemikalije, akumulatorji, baterije ipd.

Danes bodo premično zbiralnico postavili na različnih krajih občine (izvajalec Saubermacher).

14.00 – 15.00 Šentgotard – šola

15.15 – 16.15 Čemšenik – avtobusna postaja

16.45 – 17.45 Šentlambert – gasilski dom

18.00 – 19.00 Tirna – AP Tirna


Dom Svobode Trbovlje

Slovesnost ob 50. obletnici delovanja Društva za podvodne dejavnosti Trbovlje

Društvo za podvodne dejavnosti Trbovlje bo nocoj ob 19. uri v Domu svobode v Trbovljah pripravilo slavnost ob 50. obletnici neprekinjenega delovanja. Od svojega začetka konec leta 1974 do danes društvo deluje s prostovoljnim delom članov. Z različnimi aktivnostmi, od potapljaških taborov, čistilnih akcij, pa do izobraževalnih aktivnosti za otroke, so z leti rasli in zadnje desetletje nosijo lovoriko drugega najštevilčnejšega potapljaškega društva v Sloveniji. Ponosni so na enoto potapljačev reševalcev, ki ima v Trbovljah že dolgo tradicijo, od leta 2017 pa deluje v okviru samostojne reševalne postaje Podvodne reševalne službe Slovenije.


Delavski dom Hrastnik

Večer športa

Športna zveza Hrastnik pripravlja nocoj ob 19. uri v dvorani Delavskega doma Hrastnik tradicionalno prireditev Večer športa. Tudi letos bodo podelili priznanja najbolj uspešnim športnikom iz te občine, Bloudkove značke prizadevnih športnim delavcem in trenerjem, proglasili pa bodo tudi najboljšo športnico, športnika in ekipo Hrastnika za leto 2023. V kulturnem programu bo nastopila pevka Neva Marn Hafner.


Delavski dom Zagorje

Razstava Vinko Prislan

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje bodo danes ob 18. uri odprli slikarsko razstavo slikarja Vinka Prislana. Razstava bo odprta do 15. maja 2024.


Dom svobode Kisovec

Koncert Koala Voice

V Domu svobode v Kisovcu bodo danes pripravili koncert slovensko uveljavljene skupine, ki izhaja iz kisovškega Kulturnega društva, Koala Voice.


Klub ZMŠT

Koncert Matej Hribovšek

V klubu ZMŠT Trbovlje bodo danes zvečer ob 20. uri pripravili akustični koncert, na katerem se bo predstavil Matej Hribovšek, Trboveljčan je bivši član skupine Chainbrake in se že vrsto let ukvarja z glasbo. V zadnjih petih letih je njegov poudarek na vokalu in kitari. Predstavil se nam bo z Rock’n’Roll izvedbo, ki vključuje glasbo skupin, kot so Bon Jovi, Whitesnake, Skidrow, Queen in podobne. Večer bo polepšal z dvournim nastopom v prijetnem ambientu kavarne ZMŠT.


Tehno park Celje

Festival robotike in umetne inteligence

Danes ob 11. uri bodo v Tehno parku v Celju odprli Festival robotike in umetne inteligence, ki združuje gospodarstvo, znanost, umetnost in izobraževanje. Festival bo potekal med 12. in 24. aprilom, imela pa bo tudi precejšen zasavski pridih, na njem kot partner sodeluje tudi Delavski dom Trbovlje. Med glavnimi organizatorji je dr. Maša Jazbec, na njem se bodo poleg drugih gostov predstavili tudi Barbara Jazbec, Trbovlje novomedijsko mesto in En–Knap.


Galerija Vžigalica Ljubljana

Razstava Tubolje

V ljubljanski galeriji Vžigalica je na ogled razstava Tubolje Zakaj? »Ko potniki na železniški postaji v Trbovljah hitijo z vlaka, morda kdo pomisli, ali bi napis na tabli lahko bil tudi Tubolje. Je tu bolje ali je tu ból? Morda oboje?,« so zapisali v predstavitvi razstave v galeriji. V razstavnem ciklu, s katerim se trudijo presegati delitve na »centralno« in »periferno«, v galeriji tokrat razkrivajo umetniški potencial in kulturne vplive zasavskih revirjev skozi dela Borisa Beje, Đejmi Hadrović, Maše Jazbec, Matica Kosa, Milana Razborška in Ulle Žibert. Razstava je odprta do 12. maja 2024.


Dvorana Dolanka

Rokomet Dol TKI Hrastnik : Radovljica

Članska ekipa Dol TKI Hrastnik se bo danes ob 20. uri v tekmovanju v 1. B SRL pomerila z ekipo RK Radovljica. Ob 17.30 bo še predtekma kadetov obeh ekip.


Rdeči križ Trbovlje

Krvodajalska akcija

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


Galerija Medija

Slikarska razstava Samo Šiles

V Galeriji Medija v Zagorju je odprta slikarska razstava slikarja Sama Šilesa. Šiles je bil roje 3. decembra 1963 v Ljubljani. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Diplomiral je leta 1992 pri Metki Krašovec. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in fotografijo. Zaposlen je kot učitelj likovne umetnosti na Gimnaziji in srednji ekonomski šoli Trbovlje. Živi v Zagorju ob Savi. Imel je samostojne razstave v Škofji Loki, Ljutomeru in večkrat v Zagorju, Trbovljah in Ljubljani. Sodeloval je tudi na skupinskih razstavah.

Galerija Medija je odprta ob ponedeljkih in  četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Razstava Sama Šilesa bo odprta do 15. aprila.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Nuše Smolič: Kromatske dimenzije

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstava Nuše Smolič Kromatske dimenzije. Razstava predstavlja osmo poglavje v nizu samostojnih razstav, ki jih slikarka izvaja kot del svojega projekta zadnjega leta. Gledalca postavlja v vlogo raziskovalca, ki se podaja v labirint barvnih izkušenj in globin. Gre za potovanje skozi diverzne kromatske svetove, kjer se srečujejo različni filozofski koncepti o barvi kot simbolu, kot viru čustev in kot orodju za konstrukcijo prostora in časa. V tem smislu razstava postavlja vprašanja o naravi naše percepcije, našega odnosa do sveta in naše sposobnosti razumevanja in izražanja skozi jezik barv. Nuša Smolič umetniško deluje na domačih in mednarodnih tleh, po izobrazbi je akademska slikarka in modna oblikovalka, večna raziskovalka in snovalka kreativnih idej, zagovornica in iskalka lepot življenja, večna povezovalka enako mislečih ljudi. Pri svojem delovanju se posveča slikarskim in performativnim projektom, kjer združuje različne sfere likovne izraznosti in cel spekter njenih izkušenj. Deluje kot umetniška svetovalka, managerka, mentorica slikarskih in risarskih tečajev, organizatorica umetniških projektov in samostojna umetnica na raznolikih področjih.

Razstava bo na ogled do 6. maja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure. V soboto, 20. aprila, bo galerija zaprta.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je aprila na ogled razstava o življenju in delu Valerije Skrinjar Tvrz, ki so jo pripravili člani ZB NOB Zagorje.

V Knjižnici v Kisovcu aprila razstavlja avtorske fotografije članica skupine Fotki Lea Jazbec.

V hrastniški knjižnici je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Karel Gorjup

Na današnji dan leta 2002 je umrl Karel Gorjup. Po poklicu je bil organizator dela, za Trbovlje pa je bil pomemben vsestranski kulturni delavec. Že v mladosti je pisal pesmi, potem tudi tekste za dramske uprizoritve in veseloigre. Dolga leta je delal v kulturnem društvu Svoboda Dobrna kot mentor, režiser, dirigent mladinskega pevskega zbora, igralec v igrah in kot dolgoletni predsednik društva.


Jože Ciuha

Na današnji dan leta 2015 je umrl slikar Jože Ciuha. Jože Ciuha je bil izjemno samosvoj slovenski slikar, pisatelj, grafik in ilustrator, ki je živel med Parizom, otokom Šipanom in Ljubljano. Imel je več kot 800 samostojnih in skupnih razstav v galerijah in muzejih po vsem svetu. Njegova dela so tudi v zbirkah maroškega kralja in japonskega cesarja. Rodil se je 26. aprila 1924 v Trbovljah. Za svoje delo je prejel številna priznanja, srebrni red RS za zasluge, naziv francoskega viteza in ruskega akademika.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan lionizma

Poslanstvo lionizma je ustvarjati in krepiti duha sporazumevanja med ljudmi vsega sveta za človekoljubne potrebe in prostovoljno pomagati v ožjih in širših skupnostih. Lions klubi so humanitarna organizacija, ki deluje z geslom: We serve (Pomagamo) in njihova glavna ideja je dobrodelnost. Organizacija ima danes več kot 1,35 milijona članov, ki so združeni v 46.000 klubih v 208 državah. Pobudnik in ustanovitelj je bil ameriški zavarovalničar Melvin Jones, ki je tedanje poslovneže iz Chicaga motiviral za delovanje v humanitarnih dejavnostih. V Sloveniji deluje 55 klubov z okoli 1500 članov. Prvi klub na področju Slovenije je bil ustanovljen leta 1990 – Lion klub Ljubljana. Dva lionss kluba delujeta tudi na področju Zasavja.


Mednarodni dan vesoljskih poletov s posadko

Generalna skupščina ZN je 7. aprila 2011 z resolucijo A/RES/65/271 razglasila 12. april za mednarodni dan vesoljskih poletov s posadko. Datum 12. april 1961 sicer zaznamuje prvi vesoljski polet s posadko, ko je v vesolje poletel Yuri Gagarin iz nekdanje Sovjetske zveze.


Svetovni dan hrčkov

Hrčki so poddružina glodavcev, v katero uvrščamo 18 vrst, razporejenih v šest ali sedem rodov. Večina jih ima razširljiva vrečkasta lica, ki segajo vse do ramen. Najbolj znana vrsta je sirski hrček, tudi »zlati hrček«, ki je pogosta domača žival. Hrčki so po naravi nočne živali in zato niso najbolj primerni za ljudi, ki ponoči spijo in so dejavni podnevi. Vendar jih imajo mnogi raje kot podgane. Hrčki se hitro naučijo par zvijač in jih je zanimivo gledati. So tudi precej manjši od morskih prašičkov, a hkrati prav tako dlakavi in privlačni, zato so še posebej primerni za domove z manj prostora.


Svetovni dan pečenega sira

Danes ves dan jeste pečen sir: za zajtrk si ga lahko privoščite  popečenega v opekaču med dvema koščkoma opečenca, za kosilo ocvrtega, za večerjo potresite kocke popečenega sira na solato, vmes pa ne pozabite malicati pečenega sirčka s sadjem.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor