Na današnji sončen petek pa v Zasavju res ne bo manjkalo dogajanja. Dolgčas vam ne sme biti. Že dopoldan se obeta predstavitev knjige, pa razstave, lahko se cepite. Proti večeru in zvečer pa lutke, kino, nogomet in gasilski tabor.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 18. junij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva ponekod še zmerno oblačno, čez dan pa povečini sončno. Popoldne v hribovitem svetu ni povsem izključena kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 °C.

V soboto, nedeljo in ponedeljek bo sončno in vroče. Popoldanske nevihte bodo malo verjetne.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Čebine, Planinska vas, Plantan, Podplanina, Rovte, Prvi junij (od 8. do 16. ure) (nadzorništvo Trbovlje), TP Kopitnik, Turje vikend (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Hrastnik) in TP Kresniški vrh, izvod Prosenčev mlin (od 9. do 10. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Cepljenje v Hrastniku

Danes od 7.30 do 9. ure bodo cepili s cepivom Janssen v Zdravstvenem domu Hrastnik. Cepljenje poteka v skladu z nacionalno strategijo brez naročanja, občani morajo imeti s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Lutkovna skupina praznuje

V Delavskem domu Trbovlje bodo danes ob 18. uri v gledališki dvorani pripravili svečano jubilejno prireditev ob 60-letnici lutkovne skupine v Trbovljah. »Dragi prijatelji lutk! Dokler imamo spomine, radi mislimo na našo ustvarjalno preteklost, dokler imamo voljo in prijatelje, smo uspešni v sedanjosti,« so zapisale lutkarice v vabilo na prireditev.

Proslava ob dnevu policije

Ob dnevu policije bo danes ob 11. uri v Delavskem domu Trbovlje proslava, na kateri bo slavnostni govornik direktor Policijske uprave Ljubljana Boštjan Glavič, udeležili se jo bodo predstavniki vseh treh občin, policisti policijskih postaj v Zasavju ter veterani PVD Sever Zasavje. Nekaterim policistom zasavskih PP bo direktor PU Ljubljana podelil priznanja Policije, predsednik PVD Sever Zasavje pa nekaterim veteranom, občanom in eni gospodarski družbi iz Trbovelj priznanja društva. V kulturnem programu bo nastopil kvartet Policijskega orkestra iz Ljubljane.

Potovanje z valovi zavesti

V RR centru v Zagorju bodo danes ob 8.45 uri predstavili novo knjigo Sonje Klopčič Potovanje z valovi zavesti. Pogovor z avtorico bo vodila Vita Godec. Sočasno bodo predstavili tudi publikacijo A Gift from SLOVEnia to the World, Insights from AEIOU Leaders, ki jo pripravljajo v skupnosti AEIOU voditeljev.

Tabor gasilske mladine

PGD Trbovlje-mesto skupaj z Gasilsko zvezo Trbovlje med 18. in 20. junijem na Mrzlici organizira učni tabor gasilske mladine za mlade iz celotne občine Trbovlje. Na taboru sodeluje 25 mladih, starih med 8 in 14 letom, ki se učijo sobivanja z in v naravi ter različnih gasilskih veščin.

Poletje ’85 (Été 85)

V Delavskem domu Hrastnik bodo vrteli film Poletje 85 danes ob 20. uri. Film režiserja in scenarista Françoisa Ozona po romanu Aidana Chambersa, postavljen na obalo Normandije sredi osemdesetih let, je grenko-sladka zgodba o prvi ljubezni, polna sonca, glasbe in prekipevajočih čustev. Igrajo Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge, Valeria Bruni-Tedeschi, Melvil Poupaud, Isabelle Nanty. Film je dobil nagrade na festivalih Cannes, Toronto, San Sebastián, Rim, Viennale, Liffe, nominacija Evropske filmske akademije za režiserja leta.

Hitri in drzni 9 (Fast & Furious 9)

V trboveljskem Delavskem domu bodo ob 18. uri vrteli akcijski kriminalni triler Hitri in drzni 9. Igralska zasedba: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, John Cena, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Sung Kang, Helen Mirren in Charlize Theron. Film je režiral Justin Lin.

Varuh

V Delavskem domu Zagorje bodo danes ob 19.00 uri vrteli akcijsko srhljivko Varuh. Film je ameriške produkcije, režiral ga je Robert Lorenz, igrajo Liam Neeson, Katheryn Winnick, Teresa Ruiz, Jacob Perez, Juan Pablo Raba, Leila Symington, Dylan Kenin. Ob meji med ZDA in Mehiko v Arizoni rančar in vietnamski veteran Jim Hanson (Liam Neeson) preživlja težke čase. Njegova žena je pred kratkim umrla zaradi raka in banka bo zasegla njegovo ogromno posest. Njegovo mirno življenje nenadoma zmoti nepričakovani prihod dveh nezakonitih priseljencev, ki prečkata mejo v njegovo deželo.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. ure in od 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Grdenov memorial

ŠD Mlinše na prenovljenem športnem igrišču v Mlinšah organizira že 28. memorial Dejana Grdena, ki poteka med 18. in 20. junijem. Turnir ekip malega nogometa je na Mlinšah tradicionalen in poteka že več desetletij.

Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek odprta vrata od 15. do 21. ure. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pa prideš s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bomo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še sploh niste bili v MC ZoS!

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Na današnji dan je v koledarju zapisan svetovni dan očetov, v koledarji nevsakdanjih dni pa mednarodni dan piknikov.

Svetovni dan očetov

Tretjo nedeljo v juniju praznujejo v številnih državah sveta mednarodni dan očetov (neformalni praznik), ki ga ponekod obeležujejo tudi druge dni v letu. Sicer pa enako kot materinski dan tudi ta dan izvira iz ZDA. Leta 1972 je ameriški predsednik uzakonil dan kot nacionalni praznik. Na ta dan poleg Američanov praznujejo tudi v Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Indiji, na Japonskem, Kitajskem ter še v nekaterih drugih državah.

Praznik očetov počasi prodira tudi v Slovenijo. Vloga očetov v družini se je sicer s časom precej spremenila. Moški v zadnjih letih prevzemajo vedno večjo vlogo pri vzgoji in negi otrok v najzgodnejšem obdobju, hkrati pa aktivneje sodelujejo tudi v gospodinjstvu, kot je to veljalo za njihove očete.

Mednarodni dan piknikov

Privoščite si piknik. Prostor se najde, družba tudi, skromna hrana je lahko vedno na voljo. Saj ni treba, da je žar. Lahko je sendvič in kakšna steklenica vode. Bolj važna je družba. V dvoje je včasih piknik lahko še boljši kot v množici. No, lahko si privoščite piknik tudi med odmorom za malico v službi. Na dvorišču vaše firme, npr.

Savus


 

Prejšnji članekZbiranje gradiv ob 30-letnici osamosvojitve
Naslednji članekCepljenje v Zasavju