četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes dogaja

Danes se v Zasavju obeta mirna nedelja. Od dogodkov pravzaprav lahko napovemo le kino predstave. V Trbovljah bodo mlade obiskovalce navdušile kung fu pande, v Zagorju pa junaki kraljestva vetrov. Zvečer v Trbovljah še film Kako seksati.

Danes se nadaljujejo tekmovanja Temsig mladih glasbenikov. Ogledate si lahko tudi precej razstav in udeležite običajnih torkovih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 17. marec 2024


Vreme

danes dogaja

Danes bo večinoma sončno s spremenljivo oblačnostjo, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Proti večeru se bo zmerno pooblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19 °C.

Jutri bo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, ki bodo proti večeru nekoliko pogostejše. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, najvišje dnevne od 13 do 17 °C. V torek se bo na zahodu razjasnilo, drugod bo pretežno oblačno, še bodo nastale posamezne plohe. Ponekod bo pihal vzhodni veter. V sredo bo delno jasno. Čez dan bo spet topleje.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni načrtovanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Pongrac (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Glasbene šole

Temsig

V Sloveniji poteka tekmovanje Temsig, na katerem sodelujejo učenci glasbenih šol Sloveniji, ki igrajo različne instrumente in tudi glasbene skupine. Danes poteka tekmovanje violinistov in violončelistov (velja tudi za žensko obliko). Tekmovanje violinistov poteka v Glasbeni šoli Domžale, violončelistov pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Razstava ob dnevu žena

Ob dnevu žena so članice društva RELIK Trbovlje tudi letos pripravile razstavo likovnih del v različnih tehnikah, ki so jih osvojile skozi leta izobraževanja in ustvarjanja pod vodstvom mentorjev. Razstava v galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled do 17. marca. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli KC Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način, ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava  zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Delavski dom Trbovlje – kino

Kung Fu Panda 4

ob 17. uri

Sinhronizirana animirana akcijska pustolovščina, izvirni naslovKung Fu Panda 4 (2024),  režija  Mike Mitchell, Stephanie Stine, scenarij Jonathan Aibel, Glenn Berger, igrajo Jack Black, Awkwafina. Viola Davis, Dustin Hoffman, Ke Huy Quan, Bryan Cranston, …

Po treh smrtonosnih pustolovščinah, v katerih je s svojim neprekosljivim pogumom in norimi borilnimi veščinami premagal zlikovce svetovnega formata, zmajevega bojevnika Poja pokliče usoda, da si že končno malo oddahne. Natančneje, izbran je za duhovnega vodjo doline miru. To pa predstavlja kar nekaj očitnih težav. Prvič – Po o duhovnem vodstvu ve toliko kot o dieti, in drugič – hitro mora najti in usposobiti novega zmajevega bojevnika, preden lahko zasede svoj novi vzvišeni položaj.
Še huje, nedavno je bilo moč opaziti zlobno in vplivno čarovnico Kameleon, drobnega kuščarja, ki se lahko spremeni v katero koli bitje, veliko ali majhno. In Kameleon ima svoje pohlepne oči uprte v Pojevo palico modrosti, ki bi mu dala moč, da ponovno prikliče vse glavne zlikovce, ki jih je Po pregnal v kraljestvo duhov.

Po bo tako potreboval nekaj pomoči. Najde jo v pretkani in bistroumni tatici Zheni, lisici, ki resnično zleze Poju pod kožo, njene sposobnosti se bodo izkazale za neprecenljive. V njunem prizadevanju, da bi zaščitila dolino miru pred Kameleonovimi reptilskimi kremplji, bosta morala sodelovati. Medtem pa bo Po odkril, da je mogoče najti junake na najbolj nepričakovanih mestih.


Kako seksati

ob 19. uri

Drama, izvirni naslov How to Have Sex (Grčija, VB, 2023), scenarij in režija Molly Manning Walker, igrajo Mia McKenna-Bruce, Shaun Thomas, Lara Peake …

Tri najstnice med evforičnimi počitnicami na grškem otoku, ki slovi po zabavah, usklajujejo seks, alkohol ter stara in nova prijateljstva. Tara, Skye in Em načrtujejo najboljše poletje doslej. Da bi obeležile svoj prehod v odraslost, se odpravijo na sanjske počitnice v grško letovišče Malia. Tara je še zadnja devica, ki bi to rada na vsak način spremenila, njeni prijateljici pa z veseljem sodelujeta v kaosu. 16-letnica obrede vse bare in nočne klube, potem pa na sosednjem hotelskem balkonu spozna fanta, za katera upa, da ji bosta omogočila nepozabno poletje.


Delavski dom Zagorje – kino

Široko in kraljestvo vetrov

ob 10.30 uri

Animirani film (Francija, Belgija), režija Benoît Chieux.

Nežka, soseda štiriletne Julije in osemletne Karmen, piše otroške knjige, ki se dogajajo v domišljijskem svetu Kraljestva vetrov. Sestrici odkrijeta prehod, ki ju iz resničnosti pripelje v to skrivnostno vesolje. Tam se spremenita v mački in prebivalci kraljestva ju nasilno ločijo. Pokazati bosta morali veliko poguma in drznosti, da se spet združita. S pomočjo pevke Selme lahko navežeta stik s Širokom, gospodarjem vetrov in viharjev, ki pozna njuno pot nazaj domov. Toda o njem krožijo najstrašnejše zgodbe … Film je sinhroniziran v slovenščino.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Marjan Orožen

Na današnji dan je leta 2015 v Ljubljani umrl slovenski politik Marjan Orožen. V Sloveniji je bil med vidnimi takratnimi družbeno-političnimi delavci. Izhajal je iz znane družine Orožnov iz Turja nad Dolom pri Hrastniku. Med drugim je bil slovenski notranji minister (današnja klasifikacija), predsednik slovenskih sindikatov in eno leto tudi na čelu jugoslovanskega sindikata. Je častni občan občine Hrastnik.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor