torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes dogaja

V Trbovljah otroški parlament DPM Trbovlje in upokojenci, v Zagorju razstava italijanske umetnice Elisavette Bacci, na Dolu steklarski godbeniki. Danes se nadaljujejo tekmovanja Temsig mladih glasbenikov. Ogledate si lahko tudi precej razstav in udeležite običajnih torkovih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 14. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo delno jasno, sprva bo nekaj več oblačnosti v vzhodni, popoldne pa v zahodni Sloveniji. V zahodnih in v osrednjih krajih bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 4, najvišje dnevne od 14 do 18 °C.

Jutri se bo od zahoda postopoma pooblačilo, ponekod bo pihal jugozahodnik. Še nekoliko topleje bo. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami, lahko nastane tudi kakšna nevihta.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Danes od 6. do 13. ure bodo zaradi nameščanja omejevalcev parkirišča na parkirišču pri objektu Log 12 v Hrastniku zaprli del parkirišča.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Škofja Riža, izvod Škofja Riža (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 12. ure iz TP Viderga, izvod proti Mlinšam, od 12. do 14. ure pa iz TP Malovrh, Zagorje MHE Medija, Kolodvor Zagorje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Škofja Riža, izvod Škofja Riža (nadzorništvo Trbovlje), od 9. do 13. ure iz TP Kolk 2, izvod (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

DPM Trbovlje

Občinski otroški parlament!

V sejni dvorani Občine Trbovlje danes ob 10. uri DPM Trbovlje pripravlja že 34. občinski otroški parlament. Letošnja tema je izjemno pomembna: Duševno zdravje otrok in mladih. »Pridružite se nam in prisluhnite glasovom naših otrok ter mladih, ki bodo delili svoje poglede, izkušnje in ideje o duševnem zdravju. Naj nam skupaj uspe ustvariti boljše razumevanje in podporo za duševno zdravje naših najmlajših!« so zapisali organizatorji.


Foto galerija f 2,8

Razstava Elisabette Bacci

Danes ob 18. uri bodo v foto galeriji f 2,8 v Zagorju odprli fotografsko razstavo vizualne umetnice Elisabette Bacci. Prva umetnica, ki razstavlja v tej galeriji in ne prihaja iz Slovenije, se je rodila v Trstu, njene korenine pa segajo v Izolo. Je vizualna umetnica, ki je magistrirala v Genovi in v Vidmu. Do sedaj je sodelovala na več kot štiridesetih skupinskih razstavah, imela pa je tudi več kod dvajset samostojnih razstav v Italji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Trenutno živi in ustvarja v Trstu in v Bodoncih. Cikel fotografij z naslovom  Painting and lettering: a dialogue je odraz raziskovanja odnosov med njenimi slikami in grafiti. Fotografije je posnela na različnih lokacijah, tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah.


Steklarska godba Hrastnik

Veselo v pomlad

Steklarska godba Hrastnik danes ob 18. uri pripravlja koncert Veselo v pomlad v Kulturnem domu na Dolu pri Hrastniku. Godbo vodi dirigent Jurij Cizej.


Glas upokojencev

Srečanje podpornikov

Društvo Ljudska iniciativa glas upokojencev danes ob 17.30 uri pripravlja v Delavskem domu Trbovlje srečanje podpornikov društva.


Glasbene šole

Temsig

V Sloveniji poteka tekmovanje Temsig, na katerem sodelujejo učenci glasbenih šol Sloveniji, ki igrajo različne instrumente in tudi glasbene skupine. Danes potekajo zanimiva tekmovanja (violina, solffegio in komorne skupine s pihali, orgle). Tekmovanje violinistov poteka v Glasbeni šoli Domžale, solfeggio v Glasbeni šoli Vrhnika, komorne skupine s pihali bodo nastopile v Glasbeni šoli Litija, orglarji pa v Glasbeni šoli Matije Tomca.


Knjižnica Antona Sovreta

Velikonočna ustvarjalnica

V Knjižnici Antona Sovreta bodo danes ob 17.30 uri pripravili velikonočno ustvarjalnico s sekcijo ročnih del Sončnice.


ZLU

Osvežitveni tečaj nemščine

ZLU nadaljuje z osvežitvenim tečajem nemščine na ravni A2. 40-urni tečaj poteka vsak četrtek v prostorih ZLU v Zagorju med 17. in 20. uro. Izvajalec bo Gregor Strniša.


ZLU

Office 365 za začetnike

ZLU nadaljuje z tečajem uporabe Office 365 (Word, Excel, PowerPoint) za začetnike. 40-urni tečaj poteka vsak četrtek v prostorih ZLU v Zagorju ob 16. uri. Izvajalec bo Dušan Malić.


ZLU

S čuječnostjo do dobrega počutja  

ZLU ob četrtkih organizira brezplačni 40-urni program čuječnosti za krepitev dobrega počutja. Namen programa je opolnomočenje udeležencev s kompetencami, da bodo znali prepoznati lastne vedenjske vzorce ter elemente slabega življenjskega sloga, usvojiti različne tehnike obvladovanja stresa ter se znali z njim tudi spoprijeti. Delavnica se prične ob 17. uri v prostorih ZLU v Zagorju. Izvajalki sta Živa Kramar in Nataša Rajh Jerman.


ZLU

Digitalna fotografija s pametnim telefonom

ZLU ob četrtkih organizira brezplačni 40-urni program digitalne fotografije s pametnim telefonom za popolne začetnike. Udeleženci se učijo o nastavitvah kamere na mobilnem telefonu, barvah in tehnikah fotografiranja, vključno s kompozicijo in perspektivo, ter kako te elemente uporabiti za pripovedovanje zgodb skozi fotografijo. Delavnica bo potekala ob 17. uri v prostorih ZLU v Trbovljah. Izvajalec je Andrej Uduč.


ZMŠT

Individualna posvetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje bo potekalo ob  četrtkih od 12. do 17. ure  in po dogovoru, za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje. Psihosocialno svetovanje bo vodila dr. Tjaša Golob.


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Kulturni dom Kisovec

Razstava Bojan Čokl

V avli kulturnega doma Kisovec je na ogled razstava slikarja Bojana Čokla, ki je po končani OŠ v Gorišnici končal Gimnazijo na Ptuju in se v študijskem letu 1967/68 vpisal na Pedagoško akademijo (likovni pouk) v Mariboru. Njegovi profesorji so bili akademski slikarji in kiparka  Lajči Pandur st., Maks Kavčič, Bojan Golija, Slavko Kores in Vlasta Tihec. Po končanem študiju se je leta 1970 preselil v Kisovec, kjer ga je ravnatelj izlaške OŠ Davo Sušnik na predlog slikarja Toneta Leskovška zaposlil v šoli kot učitelja likovnega pouka. Istočasno je poučeval še v OŠ dr. Slavka Gruma in dve leti na Trgovski šoli Trbovlje. Od leta 1972 je član in tajnik Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje, udeleženec kolonije je bil v letu 1971. Leta 2005 je prejel zagorsko plaketo dr. Slavka Gruma za dosežene uspehe na kulturno – umetniškem področju.


Delavski dom Trbovlje

Razstava ob dnevu žena

Ob dnevu žena so članice društva RELIK Trbovlje tudi letos pripravile razstavo likovnih del v različnih tehnikah, ki so jih osvojile skozi leta izobraževanja in ustvarjanja pod vodstvom mentorjev. Razstava v galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled do 17. marca. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli KC Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način, ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava  zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Nedelja

ob 18. uri

Srbska biografska drama, izvirni naslov Nedelja (2024), režija: Nemanja Ćeranić in Miloš Radunović, scenarij Stefan Bošković, igrajo Husein Alijević, Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Alen Selimi, Ana Pindović, Zlatan Vidović, Milica Janevski …

Film Nedelja spremlja življenje Džeja Ramadanovskega, enega najbolj priljubljenih pevcev v tej regiji. Izhajajoč iz resničnih dogodkov, pripoveduje Džejevo zgodbo od njegove najzgodnejše mladosti do velikega uspeha, ki ga je dosegel. Čeprav Džej ni imel lahkega otroštva, saj ga je večinoma preživel na ulici ali v popravnem domu, se mu je uspelo uveljaviti na glasbeni sceni in s svojimi pesmimi postati del življenja številnih ljudi.


 

Na današnji dan


Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Marija Mija Filač

Na današnji dan je leta 2017 v Trbovljah umrla učiteljica in družbena delavka Marija Mija Filač, pobudnica trboveljskega Društva prijateljev mladine. Z očetom se je na začetku druge svetovne vojne skregala in zapustila šolo v Celju, ker so začeli poučevati samo v nemščini. Bila je ena od pevk legendarnih Slavčkov, pisala pa je tudi pesmi in članke za različne časopise in revije.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Teden možganov

Ta teden je teden možganov, ki se odvija vsak tretji teden v mesecu marcu. Gre za vseslovensko akcijo ozaveščanja o možganih, ki se ji vsako leto pridružijo organizatorji iz različnih krajev. V Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in Kopru tako v tem tednu pripravljajo številna predavanja, delavnice, filmske projekcije in okrogle mize.


Napovedujemo


ZLU

Zaključna konferenca DIGI.KOMP.KONF.

Ob zaključku projekta digi.komp vas Zasavska ljudska univerza, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje in norveški partner PIKSEL Produksjoner vabijo na zaključno konferenco DIGI.KOMP.KONF. Ta bo v torek, 19. marca, od 10.00 do 11.30 v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje. Na konferenci bodo spregovorili direktorica ZLU Polona Trebušak, župan Občine Trbovlje mag. Zoran Poznič, predstavnica norveškega partnerja Piksel Produksjoner Maite Cajaraville in minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor