torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes se bo dogajalo predvsem v hrastniški občini. Popoldan bodo v Mladinskem centru pripravili okroglo mizo ob deseti obletnici zadnje rudarske stavke. Na Dolu pa se bo od osmih pričel tradicionalni kramarski sejem. Lahko greste tudi v kino v Trbovljah ali Zagorju, ali si ogledate odprte razstave.  Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 10. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo oblačno. Zjutraj bo na zahodu znova začelo deževati. Dež se bo popoldne okrepil in zvečer zajel vso Slovenijo. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1500 in 1800 m. Ponekod bo pihal južni veter, ob morju se bo krepil jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, najvišje dnevne od 10 do 15 °C.

V ponedeljek in torek bo spremenljivo oblačno, tu in tam bo nastala kakšna krajevna ploha.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Okrogarjeva kolonija, izvod Podstrana in izvod levi del Kongo (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


MC Hrastnik

Okrogla miza ob obletnici stavke

Danes Občina Hrastnik v Mladinskem centru v Hrastniku ob 18. uri pripravlja okroglo mizo ob 10. obletnici zadnje rudarske stavke. Gostje okrogle mize bodo rudarja Toni Lisec in Stane Rožanc ter aktivist Goran Lukić, uvodni nagovor bo imel župan občine Hrastnik Marko Funkl, oznanilo okrogli mizi pa bo zadonelo pod taktirko Rudarske godbe Hrastnik. Moderator okrogle mize bo Luka Lukić.


Dol pri Hrastniku

Kramarski sejem

Danes od 8. do 15. ure bodo pripravili na Dolu pri Hrastniku pri športni dvorani Dolanka tradicionalni Kramarski sejem. Ponudniki bodo na stojnicah prodajali vse od suhe robe, sadja, zelenjave, semen, sadik, mazil, medu, slaščic, kruha do mesnih in kovanih izdelkov. Predstavili se bodo ponudniki lokalnih in ekoloških produktov. Med drugim se bodo predstavili Darovi medu in narave, Amarant, Calvodas – Energijski nasad Sončna posest, Inferno Crafts, Kovanje in oblikovanje kovin, Slaščičarski atelje Matejka, Sadjarska Kmetija Rožej, VDC Zasavje, Turistično društvo Hrastnik in zeliščarska sekcija DU Dol pri Hrastniku. Mladinski center Hrastnik pa bo z delavnicami poskrbel tudi za animacijo najmlajših.


 

Delavski dom Trbovlje

Razstava ob dnevu žena

Ob dnevu žena so članice društva RELIK Trbovlje tudi letos pripravile razstavo likovnih del v različnih tehnikah, ki so jih osvojile skozi leta izobraževanja in ustvarjanja pod vodstvom mentorjev. Razstava bo na ogled do 17. marca. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način, ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava  zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Delavski dom Trbovlje – kino

Kung Fu Panda 4

ob 17. uri

Sinhronizirana animirana akcijska pustolovščina, izvirni naslovKung Fu Panda 4 (2024),  režija  Mike Mitchell, Stephanie Stine, scenarij Jonathan Aibel, Glenn Berger, igrajo Jack Black, Awkwafina. Viola Davis, Dustin Hoffman, Ke Huy Quan, Bryan Cranston, …

Po treh smrtonosnih pustolovščinah, v katerih je s svojim neprekosljivim pogumom in norimi borilnimi veščinami premagal zlikovce svetovnega formata, zmajevega bojevnika Poja pokliče usoda, da si že končno malo oddahne. Natančneje, izbran je za duhovnega vodjo doline miru. To pa predstavlja kar nekaj očitnih težav. Prvič – Po o duhovnem vodstvu ve toliko kot o dieti, in drugič – hitro mora najti in usposobiti novega zmajevega bojevnika, preden lahko zasede svoj novi vzvišeni položaj.
Še huje, nedavno je bilo moč opaziti zlobno in vplivno čarovnico Kameleon, drobnega kuščarja, ki se lahko spremeni v katero koli bitje, veliko ali majhno. In Kameleon ima svoje pohlepne oči uprte v Pojevo palico modrosti, ki bi mu dala moč, da ponovno prikliče vse glavne zlikovce, ki jih je Po pregnal v kraljestvo duhov.

Po bo tako potreboval nekaj pomoči. Najde jo v pretkani in bistroumni tatici Zheni, lisici, ki resnično zleze Poju pod kožo, njene sposobnosti se bodo izkazale za neprecenljive. V njunem prizadevanju, da bi zaščitila dolino miru pred Kameleonovimi reptilskimi kremplji, bosta morala sodelovati. Medtem pa bo Po odkril, da je mogoče najti junake na najbolj nepričakovanih mestih.


Vsi mi tujci

ob 19. uri

Ameriško angleška romatična fantazijska drama, izvirni naslov All Of Us Strangers (2023),  režija  Andrew Haigh, scenarij Andrew Haigh, Taichi Yamada, igrajo  Andrew Scott, Paul Mescal, Jamie Bell …

Adam se neke noči v svoji skoraj prazni stavbi v sodobnem Londonu naključno sreča s skrivnostnim sosedom Harryjem, kar podre ritem njegovega vsakdana. Ko se njun odnos razvija, Adama prevzamejo spomini na preteklost. Vse to ga potegne nazaj v predmestje, v dom, kjer je odraščal in kjer se zdi, da njegova starša živita natanko takšna, kot sta bila na dan, ko sta umrla – pred 30 leti …

Neverjetna in hipnotična zgodba o izgubi in ljubezni (in vsem vmes) je posneta po romanu priznanega japonskega avtorja Taichija Yamade Tujci. Roman je bil napisan leta 1987, v angleščino preveden leta 2003, ta čudovit film britanskega režiserja Andrewa Haigha pa mu daje sodoben in oseben pečat.


Delavski dom Zagorje – kino

Kung Fu Panda 4

ob 10.30 uri

Vsebino filma si oglejte zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Fran Brinar

Na današnji dan leta 1865 se je v Hrastniku rodil šolnik in biograf Fran Brinar. Leta 1884 je končal šolanje na učiteljišču v Mariboru. Služboval po raznih krajih. Od leta 1904 je bil  nadučitelj v Gotovljah, kjer je deloval tudi kot tajnik hranilnice in posojilnice. Od leta 1907 je pisal za časopis Učiteljski tovariš, predvsem biografije umrlih učiteljev. Fran Brinar je umrl 10. marca 1929.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan mučenikov

Deseti marec je dan, ki ga krščanska cerkev beleži kot dan mučenikov zaradi dogodka iz časa vladavine cesarja Licinija. Ta je po sporu s cesarjem Konstantinom I. Velikim v kristjanih videl sovražnike, ki jih je bilo potrebno spreobrniti ali pa odstraniti. Z odlokom je tudi cesarjevim vojakom na svojem območju ukazal, naj se krščanstvu nemudoma odrečejo, saj bodo v nasprotnem primeru kaznovani s smrtjo, pri čemer pa ga je presenetil upor štiridesetih vojakov elitne legije, ki so bili pripravljeni za svojo vero umreti. Dan mučenikov so marsikje posodobili in ga obeležijo na različne načine. Na Dolu pri Hrastniku se običajno na ta dan sestanejo člani Društva copatarjev, za katere je ta dan poseben praznik.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor