sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes ne pozabite, da je točno 8. marec, dan žena. Obeležite ga po svojih navadah. V Trbovljah, Zagorju in Hrastniku bodo danes pripravili proslavo ob prazniku, v Svobodi Trbovlje pa zanimivo gledališko predstavo. Dan žena bodo obeležili tudi v Bowlingu Zagorje in Centralu Trbovlje. Sicer pa v Zasavju običajne petkove dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 8. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo rahle krajevne padavine. Meja sneženja bo med 500 in 800 m nad morjem. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, najvišje dnevne od 4 do 10 °C.

Jutri bo pretežno oblačno, rahle padavine se bodo od zahoda prehodno razširile nad večji del države. Popoldne bo dež oslabel in marsikje ponehal. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini okoli 800 m, čez dan pa se bo dvigovala. V nedeljo bo dež od zahoda zajel vso Slovenijo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Spodnji log, izvod samopostrežna Emona (nadzorništvo Hrastnik) in od 11. do 13. ure pa iz TP Tepe, izvod Cigar-Klaus (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki


Delavski dom Zagorje

Dejan Vunjak

V veliki dvorani KC DD Zagorje bo danes ob 19. uri koncert od dnevu žena Dejana Vunjaka. Dvorana je razprodana.


SD Trbovlje in Združenje borcev za vrednote NOB

Proslava ob dnevu žena

Socialni demokrati Trbovlje in Združenje borcev za vrednote NOB pripravljata v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje proslavo ob dnevu žena. Proslava bo danes ob 18. uri.


Delavski dom Hrastnik

Proslava ob dnevu žena

V Delavskem domu v Hrastniku bo danes ob 18. uri proslava ob dnevu žena.

 


Turistično društvo Trbovlje

Druženje ob dnevu žena

Turistično društvo Trbovlje vabi na prijetno druženje ob dnevu žena danes ob 10. uri v prostore Turističnega društva, da skupaj obeležite in počastite ta dan.


Central Trbovlje

Glasbeno potovanje

V Centralu Trbovlje pripravljajo ob dnevu žena glasbeno potovanje z odličnima Swing that jazz in duom Nostalgija.

 


Bowling Zagorje

Benjamin Kličić

Ob dnevu žena Bowling Zagorje pripravlja ludo žurko z Benjaminom Kličićem.

 


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Zvezdica Zaspanka

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje pripravlja otroško predstavo Zvezdica Zaspanka danes ob 18. uri. Zvezdica Zaspanka je priljubljena in čudovita zgodba z močnim sporočilom, zato ne glede na to, da je otroška predstava, v sebi skriva moč, ki seže globoko v srce. Torej bi lahko rekli, da je primerna za male in velike otroke. In še to, ni naključje, da predstavo igramo na dan žena.


Glasbene šole

Temsig

V Sloveniji poteka tekmovanje Temsig, na katerem sodelujejo učenci glasbenih šol Sloveniji, ki igrajo različne instrumente in tudi glasbene skupine. Tudi danes poteka tekmovanje violinistov in citrarjev (velja tudi za žensko obliko). Tekmovanje violinistov poteka v Glasbeni šoli Trbovlje, harfistov pa v Glasbeni šoli Zagorje.


Rdeči križ Trbovlje

Krvodajalska akcija

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


ZLU

Španske urice za začetnike

ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju danes ob 10. uri potekajo Španske urice za začetnike, ki jih vodi Maximiliano FidalgoV skupnem prostoru ZLU za učenje in raziskovanje jezikov se odpira nova priložnost za raziskovanje čarobnega sveta španščine. Ekipa ZLU je dobila čudovito pridobitev – prostovoljca iz Španije, ki že nekaj let živi med nami in bo z nami delil svojo strast do španskega jezika. Španske urice so primerne za čiste začetnike in za vse generacije.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Delavski dom Trbovlje

Razstava ob dnevu žena

Ob dnevu žena so članice društva RELIK Trbovlje tudi letos pripravile razstavo likovnih del v različnih tehnikah, ki so jih osvojile skozi leta izobraževanja in ustvarjanja pod vodstvom mentorjev v se odpre danes ob 18. uri v galeriji Delavskega doma Trbovlje. Razstava bo na ogled do 17. marca. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način , ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava: Melinda Hajdin

V Hočijevi galeriji v Hrastniku je na ogled likovna razstava del Melinde Hajdin, zanimive slikarke, ki živi v Hrastniku, ki ga je zamenjala za Kalifornijo. Američanka slovenskega rodu se predstavlja z zanimivimi retro oblikovanimi plakati slovenskih krajev, ki jih je obiskala in so ji bili všeč. Razstava bo na ogled do 13. marca vsak delovni dan od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja  v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure. Enota Dom Svobode je do nadaljnjega zaprta. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki razstavlja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je v marcu na ogled razstava Glasba in ples Društva zasavskih klekljaric Srčevke.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Dune – peščeni planet 2

ob 17. uri

Kanadsko ameriška akcijska pustolovska drama, izvirni naslov Dune: Part Two (2024), režija Denis Villeneuve, scenarij Frank Herbert, Jon Spaihts, Denis Villeneuve, igrajo Florence Pugh, Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet…

Del bo raziskoval Paulovo mistično potovanje, po tem, ko se je pridružil Chani in domorodnim Fremenom na svoji bojni poti maščevanja proti zarotnikom, ki so uničili njegovo družino. Paul si prizadeva preprečiti strašno prihodnost, ki jo lahko vidi le on, pri tem pa mora izbirati med ljubeznijo svojega življenja in usodo celotnega znanega vesolja.


Vsi mi tujci

ob 19. uri

Ameriško angleška romatična fantazijska drama, izvirni naslov All Of Us Strangers (2023), režija Andrew Haigh, scenarij Andrew Haigh, Taichi Yamada, igrajo Andrew Scott, Paul Mescal, Jamie Bell …

Adam se neke noči v svoji, skoraj prazni stavbi v sodobnem Londonu naključno sreča s skrivnostnim sosedom Harryjem, kar podre ritem njegovega vsakdana. Ko se njun odnos razvija, Adama prevzamejo spomini na preteklost. Vse to ga potegne nazaj v predmestje, v dom, kjer je odraščal in kjer se zdi, da njegova starša živita natanko takšna, kot sta bila na dan, ko sta umrla – pred 30 leti…

Neverjetna in hipnotična zgodba o izgubi in ljubezni (in vsem vmes) je posneta po romanu “Tujci”, priznanega japonskega avtorja Taichija Yamade. Roman je bil napisan leta 1987, v angleščino preveden leta 2003, ta čudovit film britanskega režiserja Andrewa Haigha pa mu daje sodoben in oseben pečat.Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Anka Senčar

Na današnji dan leta 1946 se je v Trbovljah rodila slovenska manekenka, fotomodel in popotnica z dekliškim priimkom Anka Kužnik. Anka Senčar še vedno velja za najuspešnejšo slovensko in jugoslovansko manekenko ter fotomodel vseh časov. Bila je obraz priznanih svetovnih modnih znamk, pojavila se je na naslovnicah svetovnih modnih revij, delala je v svetovnih centrih mode (Pariz, Milano, Rim, London, New York).


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Dan Združenih narodov za pravice žensk in mednarodnega miru

Leta 1977 je Generalna skupščina države članice spodbudila, naj v skladu s svojimi zgodovinskimi in nacionalnimi tradicijami ter navadami, katerikoli dan v letu razglasijo za dan Združenih narodov za pravice žensk in mednarodnega miru. Države so bile pozvane, naj si prizadevajo za ustvarjanje boljših pogojev za izkoreninjenje diskriminacije žensk ter za njihovo boljšo vključitev v družbeni razvoj. Ta poziv se je zgodil takoj po začetku mednarodnega leta ženske (1975) ter OZN desetletja ženske (1976–1985). OZN je začel 8. marec slaviti kot mednarodni dan žena leta 1975. Na ozemlju Slovenije pa so prvo praznovanje pripravili v Trbovljah še v času Avstro Ogrske 19. marca 1913, podobno kot v prvih štirih državah v Evropi (Avstrija, Nemčija, Švica, Danska).


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor