sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Delavskem domu v Trbovljah razstava Relika ob dnevu žena, v muzeju pogovorni večer, v Zagorju abonmajska predstava Nora, glasbene šole pa nadaljujejo s tekmovanji. Sicer pa v Zasavju običajne četrtkove dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 7. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo spremenljivo oblačno, popoldne bo nastalo nekaj krajevnih ploh. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12 °C.

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo rahle krajevne padavine. V soboto bo pretežno oblačno, predvsem v zahodnih krajih bo občasno deževalo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Spodnji log, izvod 5. samopostrežna Emona (nadzorništvo Hrastnik) in od 11. do 13. ure TP Tepe, izvod Cigar-Klaus (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Delavski dom Zagorje

Nora

Danes ob 19.30 uri bodo v Delavskem domu Zagorje nastopili člani Mestnega gledališča ljubljanskega z dramo Henrika Ibsna Nora.

Nora je navzven srečno poročena mati treh otrok. Njeni družini se po letih odrekanja nasmiha udobno življenje, kajti soprog Torvald Helmer dobi službo direktorja banke. Vse bi bilo v najlepšem redu, če ne bi Nore preganjalo nepremišljeno dejanje, ki ga je iz ljubezni do moža zagrešila v preteklosti. Da bi mu omogočila okrevanje, ko je bil hudo bolan, je ponaredila podpis in si izposodila večjo vsoto denarja od notarja Krogstada, ki jo zdaj izsiljuje in ji grozi, da bo njena skrivnost prišla na dan.


Zasavski muzej Trbovlje

Pogovorni večer: Nikoli več

Tema pogovora o radikalnih družbenih gibanjih z naslovom Nikoli več bo danes ob 17. uri v Zasavskem muzeju v Trbovljah. V pogovoru bosta sodelovala Nevenka Troha in Tadej Troha. Pogovor bo vodil Roman Kukovič.


Delavski dom Trbovlje

Razstava ob dnevu žena

Ob dnevu žena članice društva RELIK Trbovlje tudi letos pripravljajo razstavo likovnih del v različnih tehnikah, ki so jih osvojile skozi leta izobraževanja in ustvarjanja pod vodstvom mentorjev. Razstava se odpre danes ob 18. uri v galeriji Delavskega doma Trbovlje. Razstava bo na ogled do 17. marca. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure.


Glasbene šole

Temsig

V Sloveniji poteka tekmovanje Temsig, na katerem sodelujejo učenci glasbenih šol Sloveniji, ki igrajo različne instrumente in tudi glasbene skupine. Tudi danes poteka tekmovanje violinistov in citrarjev (velja tudi za žensko obliko). Tekmovanje violinistov poteka v Glasbeni šoli Trbovlje, citrarjev pa v Glasbeni šoli Hrastnik.


ZLU

Osvežitveni tečaj nemščine

ZLU nadaljuje z osvežitvenim tečajem nemščine na ravni A2. 40-urni tečaj poteka vsak četrtek v prostorih ZLU v Zagorju med 17. in 20. uro. Izvajalec bo Gregor Strniša.


ZLU

Office 365 za začetnike

ZLU nadaljuje z tečajem uporabe Office 365 (Word, Excel, PowerPoint) za začetnike. 40-urni tečaj poteka vsak četrtek v prostorih ZLU v Zagorju ob 16. uri. Izvajalec bo Dušan Malić.


ZLU

S čuječnostjo do dobrega počutja  

ZLU ob četrtkih organizira brezplačni 40-urni program čuječnosti za krepitev dobrega počutja. Namen programa je opolnomočenje udeležencev s kompetencami, da bodo znali prepoznati lastne vedenjske vzorce ter elemente slabega življenjskega sloga, usvojiti različne tehnike obvladovanja stresa ter se znali z njim tudi spoprijeti. Delavnica se prične ob 17. uri v prostorih ZLU v Zagorju. Izvajalki sta Živa Kramar in Nataša Rajh Jerman.


ZLU

Digitalna fotografija s pametnim telefonom

ZLU ob četrtkih organizira brezplačni 40-urni program digitalne fotografije s pametnim telefonom za popolne začetnike. Udeleženci se učijo o nastavitvah kamere na mobilnem telefonu, barvah in tehnikah fotografiranja, vključno s kompozicijo in perspektivo, ter kako te elemente uporabiti za pripovedovanje zgodb skozi fotografijo. Delavnica bo potekala ob 17. uri v prostorih ZLU v Trbovljah. Izvajalec je Andrej Uduč.


ZMŠT

Individualna posvetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje bo potekalo ob četrtkih od 12. do 17. ure in po dogovoru, za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje. Psihosocialno svetovanje bo vodila dr. Tjaša Golob.


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način , ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava: Melinda Hajdin

V Hočijevi galeriji v Hrastniku je na ogled likovna razstava del Melinde Hajdin, zanimive slikarke, ki živi v Hrastniku, ki ga je zamenjala za Kalifornijo. Američanka slovenskega rodu se predstavlja z zanimivimi retro oblikovanimi plakati slovenskih krajev, ki jih je obiskala in so ji bili všeč. Razstava bo na ogled do 13. marca vsak delovni dan od 17. do 19. ure.


Foto galerija F 2,8

Voda, vir navdiha

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava zasavskega fotografa Bojana Šibile. Voda, vir navdiha je ciklus fotografij, s katerimi želi poudariti, da voda ni zgolj samo nekaj tekočega in prozornega, temveč upodablja vodo kot živi element, ki se prepleta z življenjem v in ob vodi. Razstava bo odprta do 13. marca 2024. Galerija je odprta od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja  v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki razstavlja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je v marcu na ogled razstava Glasba in ples Društva zasavskih klekljaric Srčevke.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Mati Cabrini

ob 17. uri

Ameriška biografska drama, izvirni naslov Cabrini (2024), režija Alejandro Monteverde, scenarij Rod Barr, Alejandro Monteverde, igrajo Cristiana Dell’Anna, John Lithgow, David Morse…


Frančiška je na pomlad leta 1889 pristala v New Yorku in kmalu postala mati italijanskih izseljencev. Celo življenje se je borila za tiste na robu družbe. Ustanavljala je šole, bolnišnice, sirotišnice, konvikte in ubožnice v največjih ameriških mestih. Za svoje redovnice je izbirala vesela in radostna dekleta in žene. S podjetnostjo, odločnostjo in drznostjo, je Cabrini ustvarila kraje, polne sočutja in večne zapuščine. Film temelji na resnični zgodbi njenega boja za enakost, zdravje in srečo priseljenskih sirot.

>


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor