torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je dan skromnosti. Saj gre, poskusite …

Ustvarjalne delavnice in pravljične urice za otroke, kino predstave.  Tu so še četrtkove aktivnosti. Ogledate pa si lahko tudi odprte razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 22. februar 2024


Vreme

danes dogajaV četrtek bo večinoma oblačno, v zahodnih krajih bo začelo deževati. Krepil se bo jugozahodnik. V petek bo oblačno. Padavine bodo postopno zajele vso Slovenijo. Povečini bo deževalo.

 


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Podvine, izvod Kegljišče, tenis hala in od 9. do 13. ure TP Izlake 2 (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Kidovnik, Brebrno (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Počitniške dejavnosti

DPM Trbovlje

Od 9. do 13. ure bo v prostorih DPM Trbovlje v Rudarskem domu potekala kreativna delavnica.

Knjižnica Mileta Klopčiča

Počitniška ustvarjalna delavnica

Danes ob 10. uri bodo v Knjižnici Mileta Klopčiča pripravili ustvarjalno delavnico – slikanje na platno. Otroci bodo ustvarjali kot pravi umetniki.

 

Knjižnica Antona Sovreta

Vilma in zima

V knjižnici Hrastnik bodo ob 17.30 uri pripravili pravljico za najmlajše Vilma in zima. Čarovnica Vilma in njen maček Vili sta oba naveličana zime. Vrt prekriva sneg, ribnik prekriva led, z dreves visijo ledene sveča. Tako se Vilma odloči za malo čarovnije in pričara poletje. Takrat pa se pričnejo težave.


ZLU in Knjižnica Antona Sovreta

Tečaj uporabe računalnika za začetnike

ZLU in Knjižnica Antona Sovreta organizirata tridnevni tečaj uporabe računalnika za začetnike. Drugi del tečaja bo danes ob 9. uri v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku. Tečaj je namenjen vsem, ki bi radi pridobili osnovno znanje o uporabi računalnika. Tečaj je razdeljen na tri dele, kjer bodo skupaj spoznavali osnove računalniškega okolja, programov ter uporabnih orodij.


ZLU

Osvežitveni tečaj nemščine

ZLU nadaljuje z osvežitvenim tečajem nemščine na ravni A2. 40-urni tečaj poteka vsak četrtek v prostorih ZLU v Zagorju med 17. in 20. uro. Izvajalec bo Gregor Strniša.


ZLU

Office 365 za začetnike

ZLU nadaljuje z tečajem uporabe Office 365 (Word, Excel, PowerPoint) za začetnike. 40-urni tečaj poteka vsak četrtek v prostorih ZLU v Zagorju ob 16. uri. Izvajalec bo Dušan Malić.


ZLU

S čuječnostjo do dobrega počutja

ZLU ob četrtkih organizira brezplačni 40-urni program čuječnosti za krepitev dobrega počutja. Namen programa je opolnomočenje udeležencev s kompetencami, da bodo znali prepoznati lastne vedenjske vzorce ter elemente slabega življenjskega sloga, usvojiti različne tehnike obvladovanja stresa ter se znali z njim tudi spoprijeti. Delavnica se prične ob 17. uri v prostorih ZLU v Zagorju. Izvajalki sta Živa Kramar in Nataša Rajh Jerman.


ZLU

Digitalna fotografija s pametnim telefonom

ZLU ob četrtkih organizira brezplačni 40-urni program digitalne fotografije s pametnim telefonom za popolne začetnike. Udeleženci se učijo o nastavitvah kamere na mobilnem telefonu, barvah in tehnikah fotografiranja, vključno s kompozicijo in perspektivo, ter kako te elemente uporabiti za pripovedovanje zgodb skozi fotografijo. Delavnica bo potekala ob 17. uri v prostorih ZLU v Trbovljah. Izvajalec je Andrej Uduč.


ZMŠT

Individualna posvetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje bo potekalo ob  četrtkih od 12. do 17. ure  in po dogovoru, za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje. Psihosocialno svetovanje bo vodila dr. Tjaša Golob.

 


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Delavski dom Trbovlje

Batičerija 2

Projekt Batičerija 2 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje pod mentorstvom Borisa Beje. Raziskovali so, kateri likovni elementi in vsebinski poudarki Batičevih del jih osebno nagovarjajo in kako bi lahko v kiparjevem opusu našli navdih za nov uporaben predmet. Razstava predstavlja izbor zaključenih študentskih projektov, ki nam s svežim in sodobnim pristopom ohranjajo spomin na Stojana Batiča.

Razstava Batičerija 2 bo v galeriji Delavskega doma Trbovlje na ogled do 25. februarja. Galerija je odprta ob četrtkih med 17. in 18. uro ter od petka do nedelje med 16. in 19. uro.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Galerija Medija

Razstava Anka Krašna

V Galeriji Medija je odprta razstava Anke Krašna. Slikarka je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost leta 1976. Najprej je delala kot osnovnošolska učiteljica likovnega pouka, potem pa kot industrijska oblikovalka. Leta 1987 je začela poučevati na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Bila je redna profesorica za risarsko in slikarsko oblikovanje, leta 2023 se je upokojila. Poleg slikanja so njena strast potovanja, rada se udeležuje likovnih kolonij v Sloveniji in po svetu. Veliko razstavlja, za svoje delo je prejela številne nagrade. Razstava bo odprta do 5. marca.


Foto galerija F 2,8

Voda, vir navdiha

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava zasavskega fotografa Bojana Šibile. Voda, vir navdiha je ciklus fotografij, s katerimi želi poudariti, da voda ni zgolj samo nekaj tekočega in prozornega, temveč upodablja vodo kot živi element, ki se prepleta z življenjem v in ob vodi. Razstava bo odprta do 13. marca 2024. Galerija  je odprta od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.e.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki razstavlja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v februarju na ogled razstava likovnih del članov Relika Trbovlje.

V knjižnici v Kisovcu je februarja na ogled razstava fotografij starih obrti fotografa Aleša Pipana.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.

 


Delavski dom Trbovlje – kino

Priscila

ob 18. uri

Biografska glasbena drama, izvirni naslov Priscilla (2023), režija Sofia Coppola   scenarij  Sofia Coppola, Sandra Harmon, Priscilla Presley, igrajo  Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen…

Piše se leto 1959. 14-letna Priscilla Beaulieu z družino živi v ameriškem vojaškem oporišču v Wiesbadnu. Nekega dne prejme povabilo na zabavo Elvisa Presleyja, ki v Nemčiji služi vojaški rok …


Delavski dom Zagorje – filmska matineja

Preprosto super

ob 10.30

Norveški družinski animirani film, režija Rasmus A. Sivertsen

Desetletna Nina obožuje zgodbe, ki ji jih vsak večer pripoveduje oče. V njih je glavni junak jež, ki neustrašno odkriva svet. Nekega dne pa oče skupaj z drugimi delavci izgubi delo v bližnji tovarni. Nino začne skrbeti za prihodnost družine. Na srečo je tu Mehdi, Ninin najboljši prijatelj. Kaj če bi zaklad, skrit v stari tovarni, rešil vse njihove težave? Nina s polno paro kuje načrte, Mehdi pa bi raje vsak korak dvakrat premislil. Toda drug na drugega se lahko vedno zaneseta. Začne se napeta pustolovščina, v kateri morata pobegniti stari sosedi in njeni mački, preslepiti pajdaša pohlepnega tovarnarja in njegovega ogromnega psa, hkrati pa vse skupaj skriti pred starši. Na srečo jima je v pomoč še pogumni ježek, pa tudi domišljija, ki te nikdar ne pusti na cedilu! Film je sinhroniziran v slovenščino.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Dan skromnosti

Danes je v koledarju nevsakdanjih dni zapisan dan skromnosti. Pohvalite druge za njihove dosežke. Ne hvalite se s svojimi. Razmislite o svojih napakah. Saj je samo en dan v letu.

 


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor