sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Počitniške dejavnosti se nadaljujejo. Danes boste plavali. Zvečer pa bosta tudi zanimiva predavanja Vikija Grošlja in Zorana Klemena. Tu so še sredine aktivnosti. Ogledate pa si lahko tudi odprte razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 21. februar 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo sprva na vzhodu še zmerno do pretežno oblačno, drugod bo povečini sončno. Čez dan se bo povsod razjasnilo, proti večeru pa se bo od zahoda ponovno pooblačilo. Zapihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 3,  najvišje dnevne od 12 do 17 °C.

V četrtek bo večinoma oblačno, v zahodnih krajih bo začelo deževati. Krepil se bo jugozahodnik. V petek bo oblačno. Padavine bodo postopno zajele vso Slovenijo. Povečini bo deževalo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi nujnih vzdrževalnih del na javni razsvetljavi bo danes predvidoma med 7.30 do 14. ure popolna zapora lokalne ceste Loke pri Zagorju – Zavine, na odseku Loke pri Zagorju 43 in križiščem Zavine – Spodnje Zavine.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Podvine, izvod Kegljišče, tenis hala in od 9. do 13. ure TP Izlake 2 (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zimske počitnice

DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes organizira kopanje v Thermani Laško od 8. do 14. ure.


OZPM Hrastnik

Občinska zveza prijateljev mladine Hrastnik pa organizira plavanje v bazenu v Hrastniku ob 9.30 do 11.30 ure.


Delavski dom Trbovlje – kino

Race

ob 10. uri

Ameriška sinhronizirana pustolovska komedija, izvirni naslov Migration (2023), režija Benjamin Renner,  scenarij  Mike White.

Družina Mallard živi po ustaljenih tirnicah. Medtem ko je oče Mack zadovoljen, da njegova družina varno živi v domačem ribniku, si mati Pam želi malce pretresti vsakdan in pokazati svojima otrokoma – najstniškemu sinu Daxu in hčerki Gwen – ves širni svet. Potem ko družina rac selivk pristane na njihovem ribniku z vznemirljivimi zgodbami o oddaljenih krajih Pam prepriča Macka, da se odpravijo na družinsko potovanje preko New Yorka na tropsko Jamajko. Ko pa družina Mallard odleti na jug, se njihovi dobro zastavljeni načrti hitro ponesrečijo. Izkušnja jim bo razširila obzorja, jim prinesla nova prijateljstva in dosegli bodo več, kot so si mislili, da je mogoče, obenem pa se bodo drug o drugem – in o sebi – naučili več, kot so si kadarkoli predstavljali.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Pravljična urica

Ob 17. uri ste najmlajši vabljeni v Knjižnico Trbovlje na pravljično urico. Kaj se zgodi, če ne pospravljamo svojih stvari. Otroci iz majhne vsi so že spoznali, kaj pomeni biti nereden.

 


Knjižnica Toneta Seliškarja

Zoran Klemen

Knjižnica Toneta Seliškarja vas v sodelovanju s Planinskim društvom Trbovlje vabi ob 19. uri na prav poseben pogovorni večer. Zoran Klemen bo ob gibljivih slikah spregovoril o gradnji Zasavske koče na Prehodavcih, pri kateri je aktivno sodeloval. Z gostom se bo pogovarjal Bojan Gorjup.


ZLU

Mojih 33 odprav: Viki Grošelj

Viki Grošelj v knjigi Mojih 33 odprav obračuna z vzponi na 33 najvišjih in najbolj odmaknjenih gorstev sveta. Od Makaluja leta 1975 do Himlunga leta 2022. Izjemnih 47 let spominov na skoraj 400 straneh z barvnimi fotografijami. Vse to in še več bo Viki Grošelj predstavil na svojem predavanju ob 17. uri v prostorih ZLU v Zagorju.


Klub brigadirjev Zasavja

Občni zbor

Klub brigadirjev Zasavja bo pripravil danes ob 18. uri v Mladinskem centru Hrastnik občni zbor, na katerem bodo pregledali delo v preteklem obdobju in sprejeli načrte za naprej.


ZLU

Začetni tečaj španščine

Na ZLU nadaljujejo z začetnim 40-urnim tečajem španščine na ravni A1. Tečaj bo danes ob 17 uri v prostorih Delavskega doma Trbovlje. Tečaj bo vodila Katja Peršak.


ZLU

Digitalna orodja in umetna inteligenca

ZLU nadaljuje s 40-urnim brezplačnim programom o digitalnih orodjih in umetni inteligenci. Program je namenjen izobraževanju o sodobnih digitalnih orodjih in tehnologijah, s posebnim poudarkom na umetni inteligenci in njeni uporabi. Izvajalca bosta Dušan Malić in Matej Uduč.


ZLU

Sredina srečanja

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Galerija Medija

Razstava Anka Krašna

V Galeriji Medija je odprta razstava Anke Krašna. Slikarka je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost leta 1976. Najprej je delala kot osnovnošolska učiteljica likovnega pouka, potem pa kot industrijska oblikovalka. Leta 1987 je začela poučevati na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Bila je redna profesorica za risarsko in slikarsko oblikovanje, leta 2023 se je upokojila. Poleg slikanja so njena strast potovanja, rada se udeležuje likovnih kolonij v Sloveniji in po svetu. Veliko razstavlja, za svoje delo je prejela številne nagrade. Razstava bo odprta do 5. marca.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.

 


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki razstavlja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v februarju na ogled razstava likovnih del članov Relika Trbovlje.

V knjižnici v Kisovcu je februarja na ogled razstava fotografij starih obrti fotografa Aleša Pipana.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Mednarodni dan maternega jezika

Novembra 1999 so na Generalni konferenci Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo UNESCO 21. februar razglasili za mednarodni dan maternega jezika. S tem dnem se želi promovirati jezikovno in kulturno raznolikost ter večjezičnost. Jezik je eden izmed najmočnejših orodij za ohranjanje in razvijanje naše materialne in nematerialne dediščine. S promocijo materinih jezikov bomo pripomogli k jezikovni različnosti, k zavedanju o različnih jezikovnih ter kulturnih tradicij po celem svetu.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor