Danes je svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi. Svetovne organizacije zato pripravljajo številne dogodke, s katerimi osveščajo o tej problematiki, ki je pogosto zamolčana in spregledana. Leta 1903 pa se je rodila zagorska pesnica Vida Taufer, ki je med slovensko liriko prav tako pogosto spregledana.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 15. junij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes večinoma jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, najvišje dnevne od 25 do 28 °C.

V sredo in četrtek bo sončno in nekoliko topleje. Verjetnost za popoldanske nevihte bo precej majhna.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes dobava električne energije motena pri odjemalcih, ki so oskrbovani iz TP Gabersko, izvod 2. Gabersko (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Trbovlje), brez električne energije pa bodo odjemalci iz TP Kresnice vas, izvod 1. Krnc, 6. železniška postaja (od 10. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bodo brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Brebrno, Kidovnik (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Regijski obisk Zasavske regije

Danes ob 11. uri bo v Kulturnem domu Dol potekalo regijsko srečanje Regijski obisk Zasavske regije, ki ga v sodelovanju z Občino Hrastnik organizira Slovenska filantropija. Z dogodkom želijo spodbuditi in okrepiti sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami, jih informirati o novostih na področju prostovoljstva in tako prispevati k razvoju prostovoljstva na regionalni in lokalni ravni.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Zlo ne obstaja

V kinodvorani Delavskega doma Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate dramo Zlo ne obstaja (There is no evil). Film je prejel nagrado zlatega medveda za najboljši film na 70. filmskem festivalu v Berlinu. V njem se prepletajo zgodbe različnih ljudi. Skrben in miroljuben družinski oče vsako jutro zgodaj vstane in se odpravi na svoje delovno mesto v zapor. Mladenič se med obveznim služenjem vojaškega roka spopada s strašno dilemo. Vojak obišče dekle, da bi jo zaprosil za roko, a stvari ne gredo po načrtu. Zdravnik, živeč na odmaknjeni kmetiji, mora nečakinji, ki pride na obisk iz Nemčije, razkriti bolečo družinsko skrivnost …

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Rojena Vida Taufer

Na današnji dan se je leta 1903 v Zagorju ob Savi rodila Vida Taufer, ki se jo Slovenci spominjamo predvsem po njenih izrazito intimnih pesmih in metaforah hrepenenja. Spada med najpomembnejše predstavnice slovenske lirike. Je precej spregledana pesnica iz Zasavja. Posebej sodobni literarni kritiki in zgodovinarji nanjo in njeno liriko znajo enostavno pozabiti. Kot pesnico Tauferjevo odlikuje iskrena, pristno občutena in uglašena lirika, iz katere je čutiti usodo in miselnost prenekatere slovenske ženske, rojene v prvi polovici dvajsetega stoletja.

Svetovni dnevi

Svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi, ki ga je sprejela Mednarodna mreža za preprečevanje nasilja nad starejšimi, ustanovljena leta 1997 v Kanadi. Delež starejših ljudi v družbeni strukturi se povečuje, zato se posledično tudi vedno pogosteje srečujemo z različnimi oblikami nasilja nad starejšimi. Na današnji dan skupnosti in nevladne organizacije po vsem svetu z raznimi dogodki in aktivnostmi opozarjajo na problematiko nasilja nad starejšimi, ki je pogosto neodkrito in zamolčano. Vsi skupaj kot družba, si moramo prizadevati graditi pozitivno podobo starejših v družbi in presegati stereotipe.

Savus


 

Prejšnji članek47 vpisov v zlato knjigo
Naslednji članekKrvodajalska akcija v Hrastniku