torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes se lahko udeležite običajnih sredinih aktivnosti ali ogledate odprte razstave. Ne pozabite, danes je valentinovo. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 14. februar 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo delno jasno z nekaj jutranje megle po nižinah. Popoldne se bo predvsem v vzhodnih krajih prehodno zmerno pooblačilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 1, najvišje dnevne od 9 do 15 °C.

V četrtek bo zmerno oblačno. V petek bo pretežno jasno, proti večeru se bo od zahoda oblačilo. Še naprej bo razmeroma toplo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Tirna 2 nizkonapetostni vod vikendi desno in od 8.30 do 14. ure TP Zaplanina, nizkonapetostni izvod Mlakar (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Trbovlje

Seja Občinskega sveta

Župan Zoran Poznič je sklical 9. redno sejo Občinskega sveta Občine Trbovlje, ki bo danes ob 18. uri v sejni dvorani Občine Trbovlje. Med drugim bodo govorili o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje Splošne bolnišnice Trbovlje, obravnavali predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu sanacija in izkoriščanje kamnoloma Retje – Plesko in Ojstro – južni del na območju občine Trbovlje, sprejeli poročilo o delu nadzornega odbora Občine Trbovlje za leto 2023, obravnavali predlog sprememb in dopolnitev statuta Občine Trbovlje in drugo.


Delavski dom Zagorje

Večerja bedakov – huronska komedija

V Delavskem domu Zagorje bodo ob 19.30 uri pripravili gledališko predstavo Večerja bedakov v izvedbi Špas teatra. Prestavo odlikujejo odlični dialogi, duhovita zgodba, smešne situacije in elementi presenečenja, ki vas bodo spravili do huronskega smeha. Peter (Pierre) se s prijatelji rad igra nenavadno igro – idiotsko večerjo. Vsakdo izmed povabljenih mora na večerjo pripeljati kar največjega bedaka. Tisti, ki bo predstavil najbolj spektakularnega, redek biser, bedaka svetovnega razreda, je zmagovalec! A tokrat se dogaja katastrofa za katastrofo, padajo maske in tisti, ki je verjel, da se bo smejal, se morda ne bo tako zelo. V nekaj minutah gre vse narobe, življenje se obrne na glavo, zgodi se najbolj nepričakovano in – smešno čez vse! Predstavo je režiral Bojan Emeršič, igrajo Jernej Kogovšek, Maja Martina Merljak, Gregor Podričnik, Primož Vrhovec in Robert Korošec.


Knjižnica Antona Sovreta

Kufe klub

V Knjižnici Antona Sovreta je danes ob 10. uri organiziran Kufe klub. Projekt je namenjen uporabnikom knjižnice, ki imajo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja, poslušanja, raziskovanja, so vedoželjni, ustvarjalni … Gre za druženje, krepitev medsebojnih odnosov in solidarnosti ter spodbujanje medgeneracijskega povezovanja in prostovoljstva. Aktivnosti in tematike imajo poudarek na domoznanstvu. Tokrat bodo udeleženci spoznavali zgodovino Ville de Sepi.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Valentinova pravljična urica

Knjižnica Toneta Seliškarja vabi to sredo ob 17. uri v sobo Tončka Knjigoljuba na Valentinovo pravljično urico. Na tokratni pravljični urici se boste naučili, da se ljubezen množi, ko se deli in da je nikoli ne zmanjka.


ZLU

Tehnike sproščanja

V okviru zdravih sred ZLU v sodelovanju z ZD Trbovlje Centrom za krepitev zdravja organizira četrto delavnico o tehnikah sproščanja. Delavnica bo danes med 10. in 11.30 uro v predavalnici Delavskega doma Trbovlje.


ZLU

Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij

ZLU organizira sklop delavnic na temo prve pomoči pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij. Druga delavnica bo na ZLU v Zagorju, danes ob 10. uri.


ZLU

Začetni tečaj španščine

Na ZLU nadaljujejo z začetnim 40-urnim tečajem španščine na ravni A1. Tečaj bo danes ob 17 uri v prostorih Delavskega doma Trbovlje. Tečaj bo vodila Katja Peršak.


ZLU

Digitalna orodja in umetna inteligenca

ZLU nadaljuje s 40-urnim brezplačnim programom o digitalnih orodjih in umetni inteligenci ob 16. uri. Program je namenjen izobraževanju o sodobnih digitalnih orodjih in tehnologijah, s posebnim poudarkom na umetni inteligenci in njeni uporabi. Izvajalca: bosta Dušan Malić in Matej Uduč.


ZLU

Sredina srečanja

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Galerija Medija

Razstava Anka Krašna

V Galeriji Medija je odprta razstava Anke Krašna. Slikarka je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost leta 1976. Najprej je delala kot osnovnošolska učiteljica likovnega pouka, potem pa kot industrijska oblikovalka. Leta 1987 je začela poučevati na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Bila je redna profesorica za risarsko in slikarsko oblikovanje, leta 2023 se je upokojila. Poleg slikanja so njena strast potovanja, rada se udeležuje likovnih kolonij v Sloveniji in po svetu. Veliko razstavlja, za svoje delo je prejela številne nagrade. Razstava bo odprta do 5. marca.


Hočijeva galerija

Naši knapi

V Hočijevi galeriji v Delavskem domu Hrastnik je odprta razstava fotografij fotografskega mojstra Branka Klančarja. Razstava je posvečena spominu na knape in njihovo 200-letno rudarjenje. Na ogled je 34 fotografij iz hrastniških jam. Branko Klančar je mojster fotografije, ki je v zadnjih desetletjih fotografiral delo rudarjev v vseh zasavskih rudnikih. Tokrat je za razstavo izbral fotografije hrastniških rudarjev. Razstava bo na ogled do vključno 20. februarja vsak delovni dan od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.

 


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki razstavlja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v februarju na ogled razstava likovnih del članov Relika Trbovlje.

V knjižnici v Kisovcu je februarja na ogled razstava fotografij starih obrti fotografa Aleša Pipana.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.

 


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Valentinovo

Danes je praznik vseh zaljubljencev. Praznujemo namreč valentinovo ali praznik svetega Valentina. Na ta dan si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen – največkrat s pošiljanjem voščilnic (pogosto anonimnih) in izmenjavo daril. Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni.

 


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor