Na današnji dan se je leta 1909 v Brdcah pri Hrastniku rodil agronom Viktor Bajec.

Gledališka predstava za abonma v Trbovljah. Lahko pa se priključite bogati paleti ponedeljkovih dejavnosti ali pa si oglejte odprte razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 12. februar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno oblačno, rahel dež bo dopoldne povsod ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12 °C.

Jutri in v sredo bo precej jasno z nekaj jutranje megle po nižinah.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Tirna 2 nizkonapetostno obrežje vikendi desno (nadzorništvo Zagorje), V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje – abomna

Paradiž

Delavski dom Trbovlje vabi ob 19.30 uri na abomna z gledališko predstavo Paradiž avtorja in režiserja Mattea Spiazzia. Gostovalo bo Slovensko ljudsko gledališče Celje. Paradiž je sodobna pravljica, umeščena v dom starejših v manjšem slovenskem kraju, slavi življenje – z enakimi možnostmi za vse. Predstava opozarja na nenadzorovano odtekanje samoumevnega časa, ki ga v vsakdanjem služenju kapitalu preživljamo precej nekakovostno, k vrednim stvarem pa pristopamo instantno, nestrpno, raztreseno. Kdaj smo recimo nazadnje sedli na udoben stol in se brez besed zazrli skozi okno? Igrajo: Žan Brelih Hatunić, David Čeh, Maša Grošelj, Lucija Harum, Aljoša Koltak, Rastko Krošl, Urban Kuntarič, Manca Ogorevc, Lučka Počkaj, Tanja Potočnik in Branko Završan.


Knjižnica Antona Sovreta

Podivjanke

V okviru kulturnega praznika v sodelovanju s sekcijo Sončnice Društva invalidov Hrastnik v Knjižnici Antona Sovreta ob 19. uri  pripravljajo predstavitev pesniške zbirke Podivjanke. Avtorica zbirke je Trboveljčanka Maša Rome, ki bo nekaj svojih pesmi tudi prebrala.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Bralni krožek

V Knjižnici Mileta Klopčiča vabijo ob 18.30 uri članice bralnega krožka na srečanje bralnega krožka.


ZLU

Učimo se učiti

ZLU pripravlja svetovalno urico Učimo se učiti ob 9. uri v prostorih ZLU Zagorje. Temeljna sposobnost učenja je prav sposobnost učiti se in pri učenju vztrajati. Učenje učenja je zato pot mnogih in zahtevnih korakov, da pridemo do želenega cilja. Z vprašalnikom bomo ugotavljali, kateri učni stil nam ustreza in katere tehnike učenja so pri posameznih tipih učenja učinkovite. Izvajalka bo Laura Kmetič Jurečič.


Z osebno urejenostjo do zdravja in dobrega počutja

ZLU v Zagorju danes med 16. in 20. uro nadaljuje z brezplačnim 40-urni programom osebne urejenosti, s katero lahko poskrbimo za svoje zdravje in dobro počutje. Program je namenjen posameznikom za izboljšanje samopodobe in za delo na sebi.  Izvajalki bosta  Renata Strmec in Sonja Miklaužič.


ZLU

Angleške urice za začetnike

Vsak ponedeljek ob 9. uri Zasavska ljudska univerza pripravlja angleške urice za začetnike v svojih prostorih v Zagorju. »Pridružite se nam pri prijetnem druženju v sproščenem okolju, kjer se učimo angleščine od začetka. Delavnice so primerne za vse generacije, saj se osredotočamo na osnovne jezikovne veščine. Ne glede na vašo starost ali predhodno znanje boste pri nas našli priložnost za učenje angleškega jezika. Skupaj bomo raziskovali osnovno slovnico, besedišče in komunikacijske veščine, medtem ko se bomo zabavali in vzpostavljali nove prijateljske stike. Pridružite se nam in začnite graditi svojo pot v svet angleškega jezika!« sporočajo organizatorji.


MC ZoS

English Corner

Vsak ponedeljek od 10. do 11. ure pripravljajo v MC ZoS English Corner (Angleški kotiček). »Ste bili kdaj na počitnicah v drugi državi in ste imeli težave pri naročanju kave? Potem je Angleški kotiček prava aktivnost za vaš prosti čas. Vsak ponedeljek boste imeli priložnost izboljšati svoje znanje angleščine. Tako bodo vaša nadaljnja potovanja lahkotnejša,« pravijo organizatorji.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec prvič v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava je na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. uro ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Dr. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Galerija Medija

Razstava Anka Krašna

V Galeriji Medija je odprta razstava Anke Krašna. Avtorica je diplomirala na ljubljanski ALUt leta 1976. Najprej je delala kot osnovnošolska učiteljica likovnega pouka, potem pa kot industrijska oblikovalka. Leta 1987 je začela poučevati na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Bila je redna profesorica za risarsko in slikarsko oblikovanje, leta 2023 se je upokojila. Poleg slikanja so njena strast potovanja, rada se udeležuje likovnih kolonij v Sloveniji in po svetu. Veliko razstavlja, za svoje delo pa je prejela številne nagrade. Razstava bo odprta do 5. marca.


Hočijeva galerija

Naši knapi

V Hočijevi galeriji v Delavskem domu Hrastnik je odprta razstava fotografij, katerih avtor je Branko Klančar.  Razstava je posvečena spominu na naše knape in njihovo 200-letno rudarjenje. Na ogled je 34 fotografij iz hrastniških jam. Branko Klančar je mojster fotografije, ki je v zadnjih desetletjih fotografiral delo rudarjev v vseh zasavskih rudnikih. Tokrat je za razstavo izbral fotografije hrastniških rudarjev. Razstava bo na ogled do vključno 20. februarja vsak delovni dan od 17. do 19. ure.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Voda, vir navdiha

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava zasavskega fotografa Bojana Šibile. Voda, vir navdiha je ciklus fotografij, s katerimi želi  poudariti, da voda ni zgolj samo nekaj tekočega in prozornega, temveč upodablja vodo kot živi element, ki se prepleta z življenjem v in ob vodi. Razstava bo odprta do 13. marca 2024. Galerija  je odprta od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

Od 31. januarja naprej si lahko v sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 ogledate razstavo 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik: Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki  razstavilja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v februarju na ogled razstava likovnih del članov Relika Trbovlje.

V knjižnici v Kisovcu je februarja na ogled razstava fotografij starih obrti fotografa Aleša Pipana.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Viktor Bajec

Na današnji dan se je leta 1909 v Brdcah pri Hrastniku rodil agronom Viktor Bajec. V letih 1943−1945 je sodeloval v narodnoosvobodilni borbi. Po vojni je bil strokovni in vodstveni delavec v jugoslovanskem in slovenskem ministrstvu za kmetijstvo, nato direktor Mlekoprometa, Semenarne in Kooperative v Ljubljani (1951–1954) in Ljubljanskih mlekarn (1954–1960), namestnik direktorja in strokovni svetnik Kmetijskega inštituta Slovenije (1963–1970). Objavil je preko 200 strokovnih člankov, razprav in referatov o živinoreji, mlekarstvu in uporabi plastičnih materialov v kmetijstvu in prehrani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekIzjava tedna: Uroš Zupan
Naslednji članekNa današnji dan: Viktor Bajec