Osrednji današnji dogodek v Zasavju bo izbor Zasavke oziroma Zasavca leta 2023.  Lahko pa greste tudi na test telesne pripravljenosti ali prijateljsko nogometno tekmo. Oglejte si vsakotedenske petkove prireditve ali pa si oglejte odprte razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 2. februar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo zmerno do pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od – 4 do 0, najvišje dnevne od 5 do 10 °C.

V soboto in nedeljo bo večinoma sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Danes od 7. ure do jutri do 16. ure bodo zaradi ureditve pločnika ob mrežni ograji na parkirišču delno zaprli parkirišče pred vrtcem Dolinca v Hrastniku.


 

Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 9. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Slatno, izvod Marno (nadzorništvo Hrastnik), od 8.30 do 14. ure TP Kotredež, izvod Mervar (nadzorništvo Zagorje) in od 8. do 15. ure TP Završje (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 9. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem od 8. do 15. ure iz TP Keršičev hrib, Vovkova loka, Rovte, Planinska vas, Plantan, Podplanina, Čebine in Prvi junij (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, kiv naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zavod Savus

Zasavc leta

V Delavskem domu Trbovlje bo ob 19. uri potekala prireditev Zasavc leta. Proglasili bomo Zasavko in Zasavca leta 2024, še prej predstavili nominiranke (Nika Barič, Marjeta Hribar, dr. Špela Režun) in nominirance (Iztok Kovač, dr. Uroš Ocepek, Primož Zelenšek). Kulturni program bo izvajala Delavska godba Trbovlje pod vodstvom Jožeta Kotarja, slavnostni govornik bo Zasavc leta 2022 Vlado Poredoš.


Center za krepitev zdravja

Test telesne pripravljenosti

ZD Trbovlje, Center za krepitev zdravja organizira testiranje telesne pripravljenosti. Testiranje bosta izvajali fizioterapevtka in kineziologinja ZD Trbovlje. Na testiranje se morate prijaviti v ZD Trbovlje.

 


NK Rudar Trbovlje

Ob 18. uri bo v Športnem parku Rudar potekala prijateljska tekma med NK Rudar Trbovlje in Svobodo Ljubljana.

 


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


ZLU

Španske urice za začetnike

ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju danes ob 10. uri  potekajo Španske urice za začetnike, ki jih vodi Maximiliano Fidalgo. V skupnem prostoru ZLU za učenje in raziskovanje jezikov se odpira nova priložnost za raziskovanje čarobnega sveta španščine. Ekipa ZLU je dobila čudovito pridobitev – prostovoljca iz Španije, ki že nekaj let živi med nami in bo z nami delil svojo strast do španskega jezika. Španske urice so primerne za čiste začetnike in za vse generacije.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


Delavski dom Trbovlje

Batičerija 2

Projekt Batičerija 2 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje pod mentorstvom Borisa Beje. Raziskovali so, kateri likovni elementi in vsebinski poudarki Batičevih del jih osebno nagovarjajo in kako bi lahko v kiparjevem opusu našli navdih za nov uporaben predmet. Razstava predstavlja izbor zaključenih študentskih projektov, ki nam s svežim in sodobnim pristopom ohranjajo spomin na Stojana Batiča.

Razstava Batičerija 2 bo v galeriji Delavskega doma Trbovlje na ogled do 25. februarja. Galerija je odprta ob četrtkih med 17. in 18. uro ter od petka do nedelje med 16. in 19. uro. Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, ob 11. uri bo izbrane projekte predstavil soavtor razstave Boris Beja.


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea  je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

Od 31. januarja naprej si lahko v sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 ogledate razstavo 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik: Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.

 


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v februarju na ogled razstava likovnih del članov Relika Trbovlje.

V knjižnici v Kisovcu je februarja na ogled razstava fotografij starih obrti fotografa Aleša Pipana.


 

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Dnevnik Pauline P.

ob 17. uri

Hrvaški družinski film, izvirni naslov Dnevnik Pauline P. (2022), režija Neven Hitrec, scenarij Dora Delbianco, Ivan Turković Krnjak, igrajo Katja Matković, Ramona Ivanda, Aria Dunda, Jakov Švarc, Tom Rushaidat, Darin Pavišić, Judita Franković Brdar, Igor Kovač, Borko Perić …

Dnevnik Pauline P. je film o Paulini P., v katerem v tekočem šolskem letu spremljamo njene dogodivščine v šoli in doma ter vse težave, ki jih uspešno premaguje. Film temelji na izjemno priljubljeni otroški knjigi, v kateri Paulina skozi komične situacije govori o svojih težavah v ljubezni, prijateljstvu in družini. Zgodba filma je postavljena v resnični svet z občasnim dotikom čarovnije.

Čebelar

ob 19.uri

Ameriško angleški akcijski triler, režija  David Ayer, igrajo Jason Statham, Josh Hutcherson, Minnie Driver

Clay (Statham) je nekdanji agent organizacije, znane pod imenom Čebelarji. Poem, ko njegova prijateljica in soseda gospa Parker zaradi prevare stori samomor, se g. Clay odloči za brutalni maščevalni pohod, ki dobi nacionalne razsežnosti. Njegova zgodba je temna, brezkompromisna in obljublja surov boj proti sistemu.


Delavski dom Zagorje – teden slovenskega filma

Kaj pa Ester?

ob 19. uri

Slovenska komedija, izvirni naslov  Kaj pa Ester? (2023), režija Tosja Flaker Berce,  scenarij  Tosja Flaker Berce & Andraž Jerič, igrajo  Katja Predan, Bojan Cvjetićanin, Diana Kolenc, Veronika Železnik, Suzana Krevh, Mila Peršin, Filip Mramor, Miha Hočevar, Nina Valič, Žiga Čamernik, Alenka Kraigher, Iztok Bevk, Matej Tunja, Maks Mihelič, Ajda Pirtovšek, Žan Brelih Hatunić, Miha Jakovljević, Miranda Trnjanin…

Ester je navdušena s prihodom v gimnazijo, a težave takoj nastanejo, ko izve, da se je njen bivši fant Kaj vpisal v isto šolo z namenom, da se ponovno zbližata. Ker se vse sošolke postavijo na Kajevo stran, Ester najde zaveznico v Vandi, s katero se, zaradi potrditve sošolcev in Vandinih staršev, začneta pretvarjati, da sta par. Na začetku se zdi, da načrt deluje, toda nova čustva hitro zapletejo situacijo.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dan mokrišč

Drugi februar je že 41 let svetovni dan mokrišč. Leta 1971 na ta dan je bila namreč v iranskem mestu Ramsar sprejeta konvencija o zaščiti teh posebnih habitatov in njihove vloge pri ohranjanje ravnovesja na Zemlji. Mokrišča so območja, ki so redno zadostno preplavljena s površinsko ali podzemsko vodo, da lahko omogočajo razširjenost rastlinskega in vodnega življenja, ki za rast in razmnoževanje potrebuje mokro ali občasno mokro prst. Danes se krepi tudi zavedanje o vlogi, ki jo imajo kot nenadomestljiv ekosistem, ki lahko blaži problem globalnega segrevanja in ekstremne naravne pojave, kot so poplave in suše.

Dan svizcev

Danes obeležujemo dan svizcev. Svizec je eden največjih glodavcev. Je malo večji od domačega zajca in je sorodnik veverice. Pri nas živi alpski svizec, ki živi v Alpah, pa tudi v Karpatih in Visokih Tatrah, kjer so dolge zime in kratka poletja. Živi izključno v gorah, na višini od 1200 do 2800 m. Najraje prebiva blizu ledenikov. Ker je dnevna žival, se lahko zgodi, da ga srečamo na odprtih planinskih travnikih. Na kraju, ki si ga izberejo, izkopljejo globoko jamo, do katere vodi več zelo ozkih in skritih vhodov.

Dan palačink

Katoličani v Franciji na ta dan pečejo palačinke, seveda pa ni razloga, da tega ne bi počeli tudi vi, tudi če niste katoličani ali Francozi. Poskusite jih peči po francosko, s kovancem v drugi roki – če lahko palačinko vržete v zrak in jo obrnete, ne da bi pri tem izpustili kovanec, vas čaka uspešno leto. Palačinke so seveda tako rekoč obvezne pri vseh obrokih, ali je nadev sladek ali slan, je pa čisto vaša odločitev.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

 

Prejšnji članekŽiga Brinjevec – državni rekorder
Naslednji članekV Zagorju postajališče za avtodome