Na današnji dan se je leta 1902 v Zagorju ob Savi rodil gospodarstvenik in politik Franc Snoj.

Sicer je pa današnja nedelja mirna.  Zvečer si lahko izberete kakšno kino predstavo. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 28. januar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo jasno, zjutraj in del dopoldneva bo po nižinah megleno. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10 °C.

V ponedeljek in torek bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo marsikje po nižinah megla, ki bo občasno nastala tudi ob morju. Tudi v sredo ne bo večje spremembe vremena.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

30 let vojne za Slovenijo

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta razstava 30 let vojne za Slovenijo. Potujoča razstava 30 let vojne za Slovenijo predstavlja dogodke, ki so pripeljali do oblikovanja samostojne Republike Slovenije. Opisuje čas pred demokratizacijo Slovenije in med njo. Odstira pogled na zelo širok izbor tem, od zavrnitve predaje orožja teritorialne obrambe, prvih spopadov, do delovanja oskrbovalnih enot med desetdnevno vojno. Razstavo je pripravila Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki se je naslonila na razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Avtorji razstave so Albin Mikulič, Zvezdan Markovič, Mladen Horvat, Vlado Žgeč, dr. Marjan Toš, Mitja Jankovič, Slavko Malešič, Ladislav Lipič. Razstava bo na ogled do 28. januarja. Galerija je odprta ob četrtkih od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure.


Delavski doma Trbovlje – kino

Pikapolona in Črni maček

ob 17. uri

Sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov Miraculous: Ladybug & Cat Noir, the Movie (2024), režija  in scenarij Jeremy Zag,  igrajo Cristina Valenzuela, Bryce Papenbrook, Keith Silverstein…

Življenje običajne najstnice Marjetke v Parizu se popolnoma spremeni, ko se s pomočjo čudežnega dragulja lahko spremeni v superherojko Pikapolono. Ker ima čarobno moč ustvarjanja združi svoje moči s svojim čistim nasprotjem – Adrijenom, ki se spremeni v Črnega mačka, da bi skupaj rešila Pariz pred kaosom, ki ga je v mestu sprožil novi zlobnež. Domišljijska pustolovščina, polna osupljive pokrajine, izpostavlja akcijo, humor in romantiko v zgodbi o samozavesti, pogumu in neizmerni moči ljubezni.


Prehodi

ob 19. uri

Francosko nemška romantična komedija, izvirni naslov Passages (2023), režija  Ira Sachs, scenarij  Mauricio Zacharias, Ira Sachs, Arlette Langmann, igrajo  Franz Rogowski, Ben Whishaw, Adèle Exarchopoulos

Režiser Tomas, ki živi v Parizu z dolgoletnim soprogom Martinom, se na zabavi po končanem snemanju filma zaplete v vročo romanco z mlado učiteljico Agathe. Razmerje z žensko je za Tomasa vznemirljiva novost, toda ko si ljubimca omisli tudi Martin, se v Tomasu prebudi ljubosumje …


Delavski dom Zagorje – kino

Pikapolona in Črni maček

ob 17. uri

Film je predstavljen zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Franc Snoj

Na današnji dan se je leta 1902 v Zagorju ob Savi rodil gospodarstvenik in politik Franc Snoj. Snoj se je udejstvoval v mladinskih organizacijah SLS in leta 1937 postal predsednik Zveze gasilcev Jugoslavije. Na volitvah leta 1938 je bil izvoljen v jugoslovansko narodno skupščino. V času druge svetovne vojne je emigriral v ZDA in nato v London, kjer si je prizadeval za osvoboditev Jugoslavije in določitev pravičnejših meja za Slovenijo. Leta 1944 se je ilegalno vrnil v domovino. Po vojni je postal minister za promet v narodni vladi Slovenije. Bil je prvi, ki je nasprotoval poboju domobrancev v Kočevskem rogu brez sojenja. Leta 1947 je bil aretiran in na Nagodetovem procesu obsojen na 8 let zapora s prisilnim delom in odvzemom vseh državljanskih pravic. Izpuščen je bil po štirih letih. Umrl je 22. aprila leta 1962 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


Ne prezrite!

Zasavc leta

V petek, 2. februarja, ob 19. uri ste vljudno vabljeni na prireditev Zasavc leta v Delavski dom Trbovlje. Proglasili bomo Zasavko in Zasavca leta 2024, še prej predstavili nominiranke (Nika Barič, Marjeta Hribar, dr. Špela Režun) in nominirance (Iztok Kovač, dr. Uroš Ocepek, Primož Zelenšek). Kulturni program: Delavska godba Trbovlje pod vodstvom dirigenta Jožeta Kotarja. Slavnostni govornik: Zasavc leta 2022 Vlado Poredoš.


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Ana Dimnik
Naslednji članekNa današnji dan: Franc Snoj