Danes bo v Zasavju pester dan.  Laibach v Trbovljah zaključuje uspešno turnejo. ZLU organizira številne delavnice, za najmlajše v Hrastniku in Zagorju  pa so na meniju ure pravljic.  Še vedno pa lahko obiščete običajne četrtkove aktivnosti ali si ogledate odprte razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 25. januar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno in po nekaterih nižinah megleno. Tu in tam lahko pade kakšna kaplja dežja. Dopoldne se bo razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 3, najvišje dnevne od 7 do 14 °C.

V petek bo deloma jasno, več oblačnosti bo v severovzhodni krajih. Zjutraj bo po nižinah nekaj megle. Popoldne se bo od severozahoda postopno pooblačilo. Do sobote zjutraj se bo spet zjasnilo in v soboto bo precej jasno.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih izklopov električne energije

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Šavna peč 2, Šola Podkraj, Podkraj, Ruda (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

Laibach: Love is Still Alive

Laibach zaključuje uspešno turnejo več kot 50 koncertov na domačem terenu. Poleg Rijeke na Hrvaškem bo skupina nastopila v petih slovenskih mestih. Koncertne kritike so odlične in predstava v Londonu je bila že razglašena za preprosto najboljši koncert leta. V Trbovljah bodo nastopili na velikem odru Delavskega doma Trbovlje danes ob 19.uri.


ZLU

Uporaba pametnega telefona za začetnike

ZLU organizira delavnico Uporaba pametnega telefona za začetnike danes ob 9. uri v prostorih ZLU v Zagorju. Delavnica je namenjena tistim, ki se želijo bolje seznaniti z osnovami in funkcijami pametnih telefonov. Na tej delavnici boste pridobili temeljno razumevanje delovanja pametnih telefonov, vključno s tem, kako se navigira po menijih, upravlja z aplikacijami in izvaja osnovne nastavitve. Spoznali boste tudi, kako učinkovito komunicirati prek sporočil, klicati, uporabljati kamero in shranjevati ter urejati stike. Delavnica je zasnovana tako, da bo vsak udeleženec pridobil samozavest pri uporabi svojega pametnega telefona ter bolje izkoristil njegove možnosti za vsakodnevno življenje.


ZLU

Osvežitveni tečaj nemščine

ZLU pričenja danes z osvežitvenim tečajem nemščine na ravni A2. 40-urni tečaj bo potekal vsak četrtek v prostorih ZLU, Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi, med 17. in 20. uri. Izvajalec bo Gregor Strniša.


ZLU

Office 365 za začetnike

ZLU pričenja danes z tečajem uporabe Office 365 (Word, Excel, PowerPoint) za začetnike.. 40-urni tečaj bo potekal vsak četrtek v prostorih ZLU, Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi, ob 16. uri. Izvajalec bo Dušan Malić.


Glasbena šola Zagorje

Klavirsko srečanje

Klavirsko srečanje zasavskih glasbenih šol bo letošnje leto potekalo na Glasbeni šoli Zagorje, in sicer danes ob 19. uri. Nastopili bodo učenci klavirja glasbenih šol Litija-Šmartno, Trbovlje, Hrastnik, Laško-Radeče in Zagorje ob Savi.

 


Knjižnica Antona Sovreta

Ura pravljic v angleškem jeziku

Tokrat bo pravljična urica potekala drugače, saj boste otroci in starši prisluhnili zgodbici v angleščini. Drugačna ura pravljic bo danes ob 17.30 uri v knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku. Vodila jo bo učiteljica angleškega jezika Anita Trobiš.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Zgodba o volku

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju bo ob 17.30 uri potekala ura pravljic z ustvarjalno delavnico. Otroci bodo prebrali pravljico Zgodba o volku in še kakšno, nato pa še ustvarjali.

 


DKD Svoboda Dobrna

V DKD Svoboda Dobrna bo danes ob 17. uri pestro. Odprli bodo razstavo likovnih del osmih članov društva. Vsak se bo predstavil s tremi deli. Nadalje bo potekala predstavitev knjige Usodna srečanja Olge Jokan. Večer pa se bo nadaljeval s glasbenimi utrinki dveh kitar Dejana Grčarja in Luke Iveziča.

 


ZMŠT

Individualna posvetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje bo potekalo ob  četrtkih od 12. do 17. ure  in po dogovoru, za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje. Psihosocialno svetovanje bo vodila dr. Tjaša Golob.

 


ZLU

S čuječnostjo do dobrega počutja

ZLU ob četrtkih organizira brezplačni 40-urni program čuječnosti za krepitev dobrega počutja. Namen programa je opolnomočenje udeležencev s kompetencami, da bodo znali prepoznati lastne vedenjske vzorce ter elemente slabega življenjskega sloga, usvojiti različne tehnike obvladovanja stresa ter se znali z njim tudi spoprijeti. Delavnica se prične ob 17. uri v prostorih ZLU v Zagorju. Izvajalki sta Živa Kramar in Nataša Rajh Jerman.


ZLU

Digitalna fotografija s pametnim telefonom

ZLU ob četrtkih organizira brezplačni 40-urni program digitalne fotografije s pametnim telefonom za popolne začetnike. Udeleženci se učijo o nastavitvah kamere na mobilnem telefonu, barvah in tehnikah fotografiranja, vključno s kompozicijo in perspektivo, ter kako te elemente uporabiti za pripovedovanje zgodb skozi fotografijo. Delavnica bo potekala ob 17. uri v prostorih ZLU v Trbovljah. Izvajalec je Andrej Uduč.


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Delavski dom Trbovlje

30 let vojne za Slovenijo

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta razstava 30 let vojne za Slovenijo. Potujoča razstava 30 let vojne za Slovenijo predstavlja dogodke, ki so pripeljali do oblikovanja samostojne Republike Slovenije. Opisuje čas pred demokratizacijo Slovenije in med njo. Odstira pogled na zelo širok izbor tem, od zavrnitve predaje orožja teritorialne obrambe, prvih spopadov, do delovanja oskrbovalnih enot med desetdnevno vojno. Razstavo je pripravila Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki se je naslonila na razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Avtorji razstave so Albin Mikulič, Zvezdan Markovič, Mladen Horvat, Vlado Žgeč, dr. Marjan Toš, Mitja Jankovič, Slavko Malešič, Ladislav Lipič. Razstava bo na ogled do 28. januarja. Galerija je odprta ob četrtkih od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure.


Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea  je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Razstava viteških oklepov

V galeriji Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje je v januarju na ogled razstava kovaških replik iz srednjega veka, ki sta jo postavila Irena Orešnik in Martin Oblak ml. iz Umetnega kovaštva Oblak s Svibnega. Med drugim so razstavljene čelade, ščiti, meči in drugo srednjeveško orožje, krone ter različno okrasje, npr. kelihi. Razstava je na ogled do konca januarja 2024 času, ko je odprta knjižnica.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Voda, vir navdiha

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava zasavskega fotografa Bojana Šibile. Voda, vir navdiha je ciklus fotografij, s katerimi želi poudariti, da voda ni zgolj samo nekaj tekočega in prozornega, temveč upodablja vodo kot živi element, ki se prepleta z življenjem v in ob vodi. Razstava bo odprta do 13. marca 2024. Galerija  je odprta od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolico. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.

 


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.

 


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je januarju na ogled razstava ob 220 letnici Steklarne Zagorje. Pripravil jo je Helmut Maurer, pravi leksikon zagorske steklarske dediščine. Je eden tistih Zasavcev, ki si prizadeva, da steklarstvo ne bi utonilo v pozabo.

V knjižnici v Kisovcu je januarja na ogled razstava likovnih del članice skupine Liki Ksenije Prašnikar.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski doma Trbovlje – kino

Prehodi

ob 18. uri

Francosko nemška romantična komedija, izvirni naslov Passages (2023), režija  Ira Sachs, scenarij  Mauricio Zacharias, Ira Sachs, Arlette Langmann, igrajo  Franz Rogowski, Ben Whishaw, Adèle Exarchopoulos

Režiser Tomas, ki živi v Parizu z dolgoletnim soprogom Martinom, se na zabavi po končanem snemanju filma zaplete v vročo romanco z mlado učiteljico Agathe. Razmerje z žensko je za Tomasa vznemirljiva novost, toda ko si ljubimca omisli tudi Martin, se v Tomasu prebudi ljubosumje …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Albin Weingerl

Na današnji dan leta 2010 je v Ljubljani umrl, pedagog, skladatelj, zborovodja, sodelavec OF, partizan Albin Weingerl. Rodil se je 25. februarja 1923 v Šentjerneju. Pred drugo svetovno vojno je študiral na učiteljišču v Mariboru, se boril v partizanih, Po vojni je bil urednik revije Ciciban, diplomiral je na Akademiji za glasbo. Bil je ravnatelj treh glasbenih šol, svoj pečat je pustil tudi v Trbovljah, kjer je ravnateljeval od leta 1955 do 1963. Kasneje je poučeval tudi na Zavodu za glasbeno in baletno izobraževanje v Ljubljani. Vodil je različne mladinske in mešane zbore, kot skladatelj se je posvečal komorni glasbi in skladanju del za mladino. Napisal je tudi več zgodbic za otroke in pedagoških napotkov za estetsko vzgojo.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Na glavo postavljen dan

Danes je na koledarju nevsakdanjih dni zapisan na glavo postavljen dan. Za zajtrk pojeste večerjo. In za večerjo zajtrk. Rečete levo in mislite desno. Vse počnete narobe – izvirno poimenovanje je »opposite day« – a nikar ne pozabite ljudi okrog sebe opozoriti, kaj proslavljate, da ne bo zmeda prehuda.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPokroviteljica Lidija Jerkič
Naslednji članekHrastniški osnovnošolci v Londonu