Najprej vsem bralcem naše rubrika Danes dogaja in našega spletnega portala www.savus.si dobro, zdravo in srečno 2024. Prva ponedeljek v letu bo miren, če si ne bomo sami naredili malo bolj divjega. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi vsem okrog sebe. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 1. januar 2024


Vreme

danes dogaja Danes zjutraj se bo meja sneženja v severnih krajih spustila do okoli 700 m nadmorske višine, prehodno bo zapihal severni veter. Dopoldne bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo na severu od 0 do 4, drugod od 5 do 10, najvišje dnevne od 6 do 11 °C.

V torek bo zmerno do pretežno oblačno, v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Spet bo pihal jugozahodni veter. V noči na sredo in v sredo dopoldne bo oblačno z nekaj dežja, v sredo popoldne se bo delno zjasnilo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Alojz Zupan – Vuj

Na današnji dan je leta 2012 v Ljubljani umrl slovenski klarinetist in pedagog Alojz Zupan, ki so ga glasbeni kolegi, prijatelji in znanci klicali enostavno Vuj. Alojz Zupan se je v slovensko glasbeno zgodovino zapisal kot izjemen klarinetist, solist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, profesor na Akademiji za glasbo Ljubljana in dirigent Delavskega pihalnega orkestra Trbovlje. Med številnimi priznanji so ga leta 1999 imenovali tudi za častnega občana občine Trbovlje. Rodil se je izseljeniški rudarski družini 20. maja leta 1935 v Franciji. Družina se je po njegovem rojstvu preselila v Trbovlje. Z glasbo se je pričel ukvarjati takoj po drugi svetovni vojni in se že leta 1950 vključil v Delavsko godbo Trbovlje kot klarinetist. Godbo je med letoma 1989 2007 tudi vodil.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Novo leto

Danes smo vstopili v novo koledarsko leto, leto 2024. Je pa današnji dan tudi državni praznik in dela prost dan. Novo leto, ki simbolizira obnavljanje življenja, je najstarejši praznik. S praznovanjem novega leta so namreč začeli že Babilonci 4000 let pr. n. št.


Srečno vsem, ki dnevno ob jutranji kavici prebirate, kaj se bo zgodilo v Zasavju.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPoslanica predsednice Nataše Pirc Musar
Naslednji članekNovo leto