Danes se dan iz delovnega preveša v predprazničnega. Že dopoldan se bo v Zasavju dogajalo, da o popoldnevu in večeru ne govorimo. Zabavno bo. Koncerti, zabave z znanimi glasbeniki, družabnost in še kaj se bo našlo. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 29. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji pretežno oblačno, na severu in vzhodu pa delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Jutranje temperature bodo od 2 do 7, najvišje dnevne od 9 do 14 °C.

V soboto se bo čez dan od severa delno razjasnilo. V nedeljo se bo oblačnost od zahoda spet povečala. Popoldne bo v zahodnih krajih že rahlo deževalo, zvečer in v silvestrski noči pa bo dež predvidoma zajel večji del Slovenije. V ponedeljek bo oblačno, padavine bodo čez dan postopno ponehale.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zagorje

Magnifico, Rudan, Revolve

V Zagorju bodo nocoj ob 21. uri v središču mesta pripravili prireditev Silvestrovo pred silvestrovim. Ljudstvo bodo zabavali Magnifico, Miran Rudan in Revolve.


Cerkev sv. Štefana Turje

Koncert Prosavus

V Turju bodo nocoj ob 18. uri v cerkvi sv. Štefana pripravili koncert Mešanega pevskega zbora Prosavus, ki ga vodi dirigent Aljaž Bastič.


KS Ravenska vas

Božično novoletni koncert

Krajevna skupnost Ravenska vas pripravlja nocoj ob 18. uri v cerkvi svetega Urha v Ravenski vasi božično novoletni koncert.


MC ZoS

Matr je smešn: Rok Škrlep & Alen Borišek

MC ZoS in ŠKLAB vabita še na zadnji dogodek letošnjega leta danes ob 20. uri v dvorani MC ZoS. »Upamo, da ste pripravljeni na smeh, saj na Matr je smešn prvič prihaja stand up komik, improvizator, televizijski voditelj in popotnik Rok Škrlep, ponovno pa se vrača stari znanec, Alen Borišek, mlad očka in ljubitelj črnega humorja,« so zapisali organizatorji v vabilu. In dodali: »Aja, pa še tole … Dedek Mraz vam je zagotovil prost vstop. :)«


Cahn

Laudšrijhrju ringlšpil

V dvorani DKD Svoboda Dobrna bo nocoj ob 20. uri Glasbeno društvo Cahn pripravilo prireditev Laudšrijhrju ringlšpil. Na novoletnem žuru bodo za zabavo poskrbeli Rafuda (punk’n’roll) in Kvazi cirkus (post funk/rock’n’roll).


Hrustljava skušnjava Zagorje

Dedek Mraz, Dejan Dogaja

V Hrustljavi skušnjavi v Zagorju pripravljajo nocoj ob 20. uri ob zaključku leta najbolj nori žur z Dejanom Dogaja. Še prej, ob 17. uri, bodo pripravili sprejem dedka Mraza, ki bo obdaroval najmlajše s sladkim presenečenjem.


ZMŠT

Večer družabnih iger

V klubu Zavoda za mladino in šport v Trbovljah bodo nocoj od 19. do 24. ure pripravili večer družabnih iger.


Hrastnik in Dol pri Hrastniku

Ogled jaslic

V cerkvi Kristusa Kralja v Hrastniku in farni cerkvi svetega Jakoba na Dolu pri Hrastniku bo danes od 16. do 18. ure ogled jaslic.


Dol pri Hrastniku in Turje

Druženje krajanov

Krajevna skupnost Dol pri Hrastniku pripravlja danes od 17. ure dalje na ploščadi na Dolu pri Hrastniku druženje krajanov. V Turju pa bo pripravilo prednovoletno druženje krajanov od 19. ure dalje pri tamkajšnji šoli tudi Prosvetno društvo Martin Orožen Turje.


Rudarska godba

Zadnji šiht

Rudarska godba bo danes od 9.30 ure dalje pripravila nekaj krajših promenadnih koncertov po različnih lokacijah po Hrastniku. Svoje druženje s Hrastničani so poimenovali Zadnji šiht.

 


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.

 


ZLU

Španske urice za začetnike

ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju danes ob 10. uri pripravlja Španske urice za začetnike, ki jih vodi Maximiliano Fidalgo. V skupnem prostoru ZLU za učenje in raziskovanje jezikov se odpira nova priložnost za raziskovanje čarobnega sveta španščine. Ekipa ZLU je dobila čudovito pridobitev – prostovoljca iz Španije, ki že nekaj let živi med nami in bo z nami delil svojo strast do španskega jezika. Španske urice so primerne za čiste začetnike in za vse generacije.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


Gol bar

Novoletni turnir v elektronskem pikadu

V Gol baru na Rudarski v Trbovljah bodo danes od 16. ure naprej pripravili novoletni turnir v elektronskem pikadu. Tekmovali bodo v dvojicah in posamično (501 Master Out).

 

 


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea  je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Delavski dom Zagorje

Potujoča misijonska razstava

V avli KC Delavskega doma Zagorje je na ogled Potujoča misijonska razstava, ki so jo pripravili v okviru dogodkov izrednega misijonskega meseca oktobra 2019 in od takrat dalje potuje po slovenskih krajih, tako kot je že pred drugo svetovno vojno z avtobusom potovala podobna misijonska razstava. Predstaviti želi dejstvo, da imamo Slovenci na misijonskem področju bogato dediščino in da je iz našega naroda izšlo veliko misijonarjev, na katere smo lahko izjemno ponosni. Razstava obsega kronologijo vseh dosedanjih slovenskih misijonarjev od leta 1318 do leta 2019. Na razstavljenih panojih se lahko seznanimo z več kot 600 misijonarji, ki so pustili velik pečat med nami in ljudmi, kjer so delovali. Razstava bo odprta do 10. januarja 2024.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Voda, vir navdiha

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava zasavskega fotografa Bojana Šibila. Voda, vir navdiha je ciklus fotografij, s katerimi želi  poudariti, da voda ni zgolj samo nekaj tekočega in prozornega, temveč upodablja vodo kot živi element, ki se prepleta z življenjem v in ob vodi. Razstava bo odprta do 13. marca 2024. Galerija  je odprta od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolico. Fotogafije so na ogled do 15. marca 2024.

 


Likovna skupina LIKI

Kalejdoskop

V Kulturnem domu v Kisovcu je na ogled razstava likovne skupine LIKI ob 15. obletnici obstoja te skupine iz Kisovca. Na razstavi, ki so jo članice poimenovale Kalejdoskop, razstavljajo: Vida Vodišek, Lidija Ojsteršek, Marinka Juvan, Berta Juvan, Magdi Grošelj, Ksenija Prašnikar, Jana Borštnar in Elvira Borštnar.

 


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v decembru na ogled razstava osnovnošolskih likovnih del z rudarskega natečaja RMED.

V knjižnici v Kisovcu je decembra na ogled razstava likovnih del Jane Borštnar, članice skupine Liki.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Kino

19.00 Kino predstavta: Ferrari, biografska zgodovinska drama KCDD Zagorje | Vstopnina ◊Kulturni center Delavski dom Zagorje


Delavski dom Trbovlje – kino

Lassie: nova pustolovščina

ob 17. uri

Nemška sinhronizirana družinska pustolovščina, izvirni naslov Lassie – A New Adventure / Lassie – Ein neues Abenteuer (2023), režija Hanno Olderdissen, scenarij Andreas Cordes, igrajo Justus von Dohnányi, Nico Marischka, Pelle Staacken …

Namesto da bi preživeli počitnice s starši na Gran Canarii, Flo in Lassie odpotujeta na kmetijo tete Cosime na Južnem Tirolskem. Teta tam živi s psičkom pasme Jack Russel Pippo in rejencema Kleo in Henrijem. Gerhardt medtem čas preživlja v Grand hotelu Sternberg nedaleč stran in tam pomaga lastnici hotela Bianci Sternberg. Ko Flo, Kleo in Henri izvejo za pogrešane pse v vasi,  se zaskrbljeno odločijo, da Lassie in Pippa ne bodo izgubili izpred oči. potem pa nekdo vlomi v hišo tete Cosime in Pippo ukradejo! Lassie hitro pride na sled tatovom, a jih mora ujeti pri dejanju.


Kaj pa Ester?

ob 19. uri

Slovenska komedija (2023), režija Tosja Flaker Berce, scenarij Tosja Flaker Berce & Andraž Jerič, igrajo Katja Predan, Bojan Cvjetićanin, Diana Kolenc, Veronika Železnik, Suzana Krevh, Mila Peršin, Filip Mramor, Miha Hočevar, Nina Valič, Žiga Čamernik, Alenka Kraigher, Iztok Bevk, Matej Tunja, Maks Mihelič, Ajda Pirtovšek, Žan Brelih Hatunić, Miha Jakovljević, Miranda Trnjanin …

Ester je navdušena s prihodom v gimnazijo, a težave nastanejo takoj, ko izve, da se je njen bivši fant Kaj vpisal v isto šolo z namenom, da se ponovno zbližata. Ker se vse sošolke postavijo na Kajevo stran, Ester najde zaveznico v Vandi, s katero se zaradi potrditve sošolcev in Vandinih staršev začneta pretvarjati, da sta par. Na začetku se zdi, da načrt deluje, toda nova čustva hitro zapletejo situacijo.


Delavski dom Zagorje – kino

Ferrari

ob 19. uri

Biografska zgodovinska drama (Kitajska, Italija, VB, ZDA), režija Michael Mann, igrajo Adam Driver, Shailene Woodley, Penélope Cruz …

Piše se leto 1957 in po spektaklu formule 1 se Enzo Ferrari, nekdanji voznik in ustanovitelj najbolj znane avtomobilske in dirkalne znamke na svetu, sooča s poklicnimi in osebnimi boji. Tovarni, ki sta jo z ženo Lauro pred desetimi leti zgradila iz temeljev, grozi stečaj. Njun nestabilen zakon je uničila izguba sina Dina leto prej. Ferrari ima težave tudi na zasebni ravni glede prepoznavnosti sina Piera, ki ga je imel z Lino Lardi. Medtem jih strast njegovih voznikov do zmage potisne na rob, ko se podajo na nevarno kultno vzdržljivostno dirko Mille Miglia (Tisoč milj), ki poteka od Brescie do Rima in nazaj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekFama
Naslednji članekDruženje krajanov na Dolu