Danes je mednarodni dan migrantov.

Seja občinskega sveta, bralni krožek in angleški kotiček v Zagorju,  v Trbovljah svetovalna urica, v Zagorju in Hrastniku pa nove razstave fotografij. Udeležite se lahko tudi ponedeljkovih petkovih aktivnosti ali pa si ogledate odprte razstave. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 18. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno jasno, po nižinah se bo marsikje zadrževala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, ob morju okoli 3, najvišje dnevne v krajih z dolgotrajno meglo od 1 do 5, v krajih s sončnim vremenom pa od 7 do 14 °C.

Tudi v torek bo največ sonca v gorah in na Primorskem, po nižinah pa bo precej megle in nizke oblačnosti. V sredo in četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Topoletovo, od 11. do 13. ure iz TP Golovec, izvod Piškovec in Golovec desno (nadzorništvo Trbovlje) V primeru slabega vremena bodo dela prestavili.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Turje, izvod Čerdenc nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 10. ure iz TP Klek II, Kalec, Vasle, od 8. do 14. ure iz TP Ključevica 2 (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavili.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Zagorje

Seja občinskega sveta

Župan Matjaž Švagan je sklical 8. redno sejo Občinskega sveta Občine Zagorje ob Savi, ki bo danes ob 17. uri v stekleni dvorani Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. Med drugim bodo govorili  o proračunu Občine Zagorje ob Savi za leto 2024  in o Odloku o sofinanciranju letnega programa športa v občini Zagorje ob Savi, o  predlogu Občinskega podrobnega prostorskega načrta za del območje OP 5 ZS 37, podali  soglasje k zadolžitvi Regionalne razvojne agencije Zasavje in drugo.


ZLU

Svetovalna urica

ZLU danes organizira svetovalno urico z naslovom V letu 2024 se želim naučiti …. . Delavnica za odrasle bo potekala danes ob 9. uri v prostorih ZLU, Trg svobode 11 a, Trbovlje, izvajalka bo Valentina Uran.  Skupaj boste raziskovali in oblikovali svoje cilje za leto 2024. S pomočjo svetovalne urice boste odkrivali, kako postaviti in doseči osebne cilje ter izboljšati svoje življenje na področjih, ki so vam najpomembnejša. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Bralni krožek

Knjižnica Mileta Klobčiča vabi danes ob 18.30 na bralni krožek v Knjižnico Zagorje. Kdor bere rad, je v srcu vedno mlad …


MC ZoS

English Corner

Vsak ponedeljek od 10. do 11. ure pripravljajo v MC ZoS English Corner (Angleški kotiček). »Ste bili kdaj na počitnicah v drugi državi in ste imeli težave pri naročanju kave? Potem je Angleški kotiček prava aktivnost za vaš prosti čas. Vsak ponedeljek boste imeli priložnost izboljšati svoje znanje angleščine. Tako bodo vaša nadaljnja potovanja lahkotnejša,« pravijo organizatorji.


ZLU

Angleške urice za začetnike

Vsak ponedeljek ob 9. uri Zasavska ljudska univerza pripravlja angleške urice za začetnike v svojih prostorih v Zagorju. »Pridružite se nam pri prijetnem druženju v sproščenem okolju, kjer se učimo angleščine od začetka. Delavnice so primerne za vse generacije, saj se osredotočamo na osnovne jezikovne veščine. Ne glede na vašo starost ali predhodno znanje boste pri nas našli priložnost za učenje angleškega jezika. Skupaj bomo raziskovali osnovno slovnico, besedišče in komunikacijske veščine, medtem ko se bomo zabavali in vzpostavljali nove prijateljske stike. Pridružite se nam in začnite graditi svojo pot v svet angleškega jezika!« sporočajo organizatorji.


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea  je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Šibila: Voda, vir navdiha

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava zasavskega fotografa Bojana Šibile. Voda, vir navdiha je ciklus fotografij, s katerimi želi  poudariti, da voda ni zgolj samo nekaj tekočega in prozornega, temveč upodablja vodo kot živi element, ki se prepleta z življenjem v in ob vodi. Razstava bo odprta do 13. marca 2024. Danes je galerija odprta od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolico. Fotogafije so na ogled do 15. marca 2024.

 


Likovna skupina LIKI

Kalejdoskop

V Kulturnem domu v Kisovcu je na ogled razstava likovne skupine LIKI ob 15. obletnici obstoja te skupine iz Kisovca. Na razstavi, ki so jo članice poimenovale Kalejdoskop, razstavljajo: Vida Vodišek, Lidija Ojsteršek, Marinka Juvan, Berta Juvan, Magdi Grošelj, Ksenija Prašnikar, Jana Borštnar in Elvira Borštnar.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Humanitarna akcija

V Knjižnici Toneta Seliškarja poteka od 22. novembra do 18. decembra humanitarna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Sloveniji – Območnim združenjem Trbovlje zbirajo drobne sladke pozornosti, hrano z daljšim rokom uporabe za trboveljske otroke in njihove družine. Veseli bodo tudi prostovoljnih denarnih prispevkov.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v decembru na ogled razstava osnovnošolskih likovnih del z rudarskega natečaja RMED.

V knjižnici v Kisovcu je decembra na ogled razstava likovnih del Jane Borštnar, članice skupine Liki.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan migrantov

Na priporočilo ekonomskega in socialnega sveta je Generalna skupščina 18. december razglasila za svetovni dan migrantov. Tega dne leta 1990 so sprejeli mednarodno konvencijo o migrantih. Skupščina je izpostavila potrebo po nadaljnjem razvijanju spoštovanja pravic in svoboščin vseh migrantov. V povprečju je vsaka 35. oseba migrant; to pomeni, da dela in živi v državi, ki ni njegova lastna. Vsaka država ima med svojim prebivalstvom migrante.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKljučno načelo št. 6: Ne sodite, česar niste izkusili
Naslednji članekZlata vrtnica 2023