Na današnji dan je leta 1895 umrl dolgoletni trboveljski župan (1877 – 1892) Ivan Logar.

Danes bo v Hrastniku prižig lučk, v Trbovljah pravljična urica, literarni večer z Matevžem Lenarčičem in gledališka predstava, lahko pa greste tudi na Miklavžev večer. Udeležite se lahko tudi sredinih aktivnosti ali pa si ogledate odprte razstave. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 6. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno oblačno in ponekod po nižinah lahko tudi megleno. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 3 °C.

V četrtek in petek bo povečini sončno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla, v Ljubljanski kotlini lahko večji del dneva.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Bevško, izvod 3. Slačnik in od 10. do 12. ure TP Terezija 1, izvod 11. Terezija levi del (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Razbor, izvod Zaloka (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Hrastnik

Prižig lučk in bazar OŠ

Danes od 16.30 ure naprej vabljeni na ploščad pred bazenom na prižig lučk in praznični bazar Osnovne šole NHR Hrastnik, s srečelovom in zabavnim programom. Prihaja najlepši čas v letu, ko ulice zasijejo v bleščečih lučkah, ustvarja se pravljična atmosfera, in srca so polna topline in radosti.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Točka brez vrnitve: Matevž Lenarčič

V knjižnici Toneta Seliškarja bo danes ob 19. uri potekal literarni večer z Matevžem Lenarčičem. Matevž Lenarčič, pilot, fotograf, alpinist in avanturist bo v pogovoru z Tomažem Deželakom predstavil svojo knjigo Točka brez vrnitve. Spregovoril bo o meritvah črnega ogljika, ki jih beleži med svojimi letalskimi poleti in o dolgoročnih učinkih tovrstnega onesnaževanja, ki je posledica človekovih nebrzdanih hotenj, da bi imel vedno več materialnih dobrin.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Od smrečice do krizbana

Knjižnica Toneta Seliškarja v sodelovanju z Zasavskim muzejem Trbovlje pripravlja pravljično urico. V pravljični sobi Tončka knjigoljuba boste danes ob 17. uri prisluhnili pravljici Miklavž prihaja, nato pa se boste odpravili v prostore muzeja, kjer boste okrasili smrečico in sicer tako, kot so jo v naših krajih krasili nekoč.


Prosvetno društvo Martin Orožen Turje

Miklavžev večer

Prosvetno društvo Martin Orožen Turje organizira danes ob 17. uri v Planinskem domu Gore Miklavžev večer.

 


Šahovski klub Trbovlje

Miklavžev turnir v šahu

Šahovski klub Trbovlje vabi na prvi Miklavžev turnir v prostorih Šahovskega kluba Rudar Trbovlje ob 17. uri. Turnirja se lahko udeležijo osnovnošolci in srednješolci, igralo se bo v eni skupini, sistem švicar, 5 kol, tempo igranja 7 minut + 3 sekunde.


ZLU

Zdrave srede

Na ZLU v okviru zdravih sred organizirajo danes drugo delavnico z naslovom Zvišan krvni tlak v sodelovanju z Zdravstvenim domom Trbovlje Centrom za krepitev zdravja. Delavnica bo potekala med 10. in 11.30 uro v predavalnici Delavskega doma Trbovlje. Delavnica je za udeležence brezplačna. Potrebne so predhodne prijave.


ZLU

Sredina srečanja

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Humanitarna akcija

V Knjižnici Toneta Seliškarja poteka od 22. novembra do 18. decembra humanitarna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Sloveniji – Območnim združenjem Trbovlje zbirajo drobne sladke pozornosti, hrano z daljšim rokom uporabe za trboveljske otroke in njihove družine. Veseli bodo tudi prostovoljnih denarnih prispevkov.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v decembru na ogled razstava osnovnošolskih likovnih del z rudarskega natečaja RMED.

V knjižnici v Kisovcu je decembra na ogled razstava likovnih del Jane Borštnar, članice skupine Liki.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje

Vse zastonj! Vse zastonj!

Satirična kritika neoliberalnega sistema v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj avtorja Daria Foja, režija Ajda Valcl, igrajo Vesna Pernarčič, Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Dominik Vodopivec in Jure Pogačar.

V trgovinskem centru pride do upora zaradi neprestanega višanja cen. Ogorčene ženske v hipu stopijo skupaj, si živila slačijo pod obleko in z njimi odkorakajo domov. A tam se začnejo težave, saj morajo svojo uporniško gesto »proletarske nabave« skrivati ne le pred policijo, ampak tudi pred svojimi pravičniškimi zakonskimi partnerji. Od tu naprej se absurdni zapleti kar vrstijo iz prizora v prizor, a komedija kljub temu ne zdrsne v burkaštvo. Duhovita, a hkrati ostra družbenokritična farsa svojo ost usmerja v kritiko neoliberalnega sistema, ki je pripeljal brezpravne delavce na rob absurdnega boja za golo preživetje in čez rob človeškega dostojanstva.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Ivan Logar

Na današnji dan leta 1895 je v Trbovljah umrl Ivan Logar, ki je kar 15 let vodil občino Trbovlje. Rojen je bil v Hrastniku 6. junija 1834, potem pa se je ustalil v Trbovljah, kjer je upravljal dve kmetiji in se bavil z gostilničarstvom. Od leta 1877 do leta 1892 je vodil Krajevno občino Trbovlje.

 


Svetovni dnevi

Za danes na našem koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni. Če pa veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekMiklavževo darilo
Naslednji članekNa današnji dan: Ivan Logar