Dan za spremembe  – premagajmo osamljenost

V soboto, 10. aprila, se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, s katero bodo vzpodbujali državljane k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. V organizaciji Slovenske filantropije bo že dvanajsto leto zapored povezala številne po Sloveniji, še posebej z namenom prostovoljskega prispevka k premagovanju osamljenosti. Zaradi ukrepov bodo akcije delno potekale na spletu, aktivnosti v živo pa bodo organizacije izvajale vse do konca meseca aprila.

Letos bo širom Slovenije organiziranih več kot 200 prostovoljskih aktivnosti. Njihova rdeča nit bo odprava osamljenosti, krepitev vezi med posamezniki, organizacijami, skupnostmi v celotni družbi. Prostovoljstvo je pomembno, saj zmanjšuje osamljenost in vrača smisel tako prostovoljcu kot prejemniku prostovoljske pomoči.

Aktivnosti bodo potekale v več kot 100 krajih. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi bo aktivnih več kot 350 organizacij in 10.000 prostovoljcev.

V preteklih enajstih letih je s številnimi akcijami, izvedenimi v okviru Dneva za spremembe, že več kot 120.000 posameznikov spreminjalo zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari robi so namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov pomagali šolskim skladom, širili spoštovanje in spodbujali sodelovanje ter prispevali k trajnostnim razvojnim ciljem in odpravi različnih oblik diskriminacije.

V Zasavju je predvidenih osem aktivnosti. Prvo bi morali danes opravit učenci OŠ Tončke Čeč, vendar so zaradi zaprte šole aktivnosti pristavili na prihodnji teden. Jutri pa so napovedane aktivnosti v vseh štirih zasavskih občinah. Morda bo katera zaradi ukrepov koronavirusa še prestavljena, tiste, ki bodo potekale preko spletnih strani, pa bodo prav gotovo izpeljane.

Savus

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekAvto v zid, voznik pobegnil peš
Naslednji članekDenar / Bitcoin 6