četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Dan športa na Cankarju

Slovenski državni praznik smo prvič obeležili 23. septembra. Praznovali smo dan športa. Res ni bil dela prost dan, zato so ga na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah proslavili delovno, in kot se za dan športa spodobi – športno. Čeprav malo pozno, vseeno objavljamo prispevek ravnateljice Mojce Lazar Doberlet, saj se nam zdi zanimiv.

Zakaj dan slovenskega športa? 23. septembra 2000 je bila na podelitvi olimpijskih odličij prvič zaigrana slovenska himna, in to kar dvakrat. Prvo zlato medaljo za samostojno Slovenijo je priboril veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik, drugo pa Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

»Cankarjevci« smo 23. septembra izvajali raznovrstne športne aktivnosti, tokrat z upoštevanjem preventivnih zdravstvenih ukrepov v največji možni meri, vse z namenom, da ostanemo zdravi. Izvedli smo že tradicionalno športno-družabno prireditev Šport in špas – druženje generacij, ki pa je letos potekala v okrnjeni, a zato nič manj privlačni obliki.

Slogan šolskega športnega druženja je bil: »Športamo, da smo zdravi & ostanimo zdravi, da bomo še naprej lahko športali!« Športne aktivnosti so potekale v prostorih šole, v okolici šole, na dvorišču za Domom Svoboda, na športnem igrišču Rudar, v bazenu Hrastnik. Sodelovali so skoraj vsi (zdravi) učenci, večina delavcev šole, vabljeni zunanji sodelavci.

Prvošolci in njihove spremljevalke so odšli v hribe. Narava, veselo pogovarjanje, spoznavanje. Čeprav še niso dolgo učenci, so se z veseljem odpravili na sprehod po lepih trboveljskih hribih. Učiteljice so  razveseljevale otroke z razkazovanjem lokalnih naravnih lepot. Zanesljivo bodo otroci kdaj v te predele odpeljali tudi svoje starše in druge sorodnike.

Ker hoja krepi telo in duha, so na (daljši) planinski pohod odšli tudi osmošolci, povzpeli so se na Mrzlico. Lahko so jo razkazali novi učiteljici kemije, ki je sedaj to pot prehodila prvič.

Drugošolci so se tradicionalno družili na Kleku, pohodu so sledile  igre na igrišču ter sproščeno rajanje v naravi.

Tretješolci so dan, pravzaprav cel teden, preživeli športno v pokritem bazenu v Hrastniku, kjer so utrjevali svoje znanje plavanja. Ker je plavanje veščina, pomembna za preživetje, plavalne tečaje za učence organiziramo vsaj dvakrat v času devetletnega šolanja. Pri tem nam pomaga motiviran vaditelj iz Plavalnega kluba Trbovlje Martin Raušl.

Šestošolci in sedmošolci so menjavali aktivnosti: v mestnem parku so preverjali svoje ravnotežje (zip line), nato pa so vsi  igrali košarko (pomoč Košarkarskega kluba Felix), v tretji aktivnosti pa so usvajali osnove karateja, saj se je prošnji za sodelovanje ponovno prijazno odzval karate klub Trbovlje in na srečanje sta prišli uspešni karateistki, sestri Haberl s trenerjem. Odšli so na krajši sprehod, igrali pa so tudi priljubljeno igro med dvema ognjema.

Učence 9. razreda sta v športnem parku Rudar pričakali sodelavki Zdravstvenega doma Trbovlje, ki sta jim demonstrirali in z njimi vadili nordijsko hojo. Po razgibani dejavnosti pa je bil čas še za igro na drugih športnih napravah (fitnes na prostem).

Koordinatorica dogodka je bila Irena Štusej, vodja zdrave šole.

Zahvaljujemo se vsem, ki so pomagali pri soustvarjanju te športne zgodbe, upoštevali preventivne zdravstvene ukrepe, da so se aktivnosti lahko varno izvedle, motivirali otroke (in odrasle) za zdrav način življenja ter predstavili športne aktivnosti, ki so poceni, blizu in dostopne.

Mojca Lazar Doberlet

Foto: arhiv OŠ Ivana Cankarja

Previous article
Next article

Isti avtor