Na dan samostojnosti in enotnosti v Sloveniji obeležujemo razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti 26. decembra leta 1990. Na plebiscitu, ki je bil 23. decembra 1990, se je 88,5 odstotka volilnih upravičencev izreklo za Slovenijo kot samostojno in neodvisno državo. Na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« je od 93,2 odstotkov udeleženih volivcev obkrožilo »da« okoli 95 odstotkov volivcev. Z razglasitvijo rezultatov se je začela osamosvojitev Slovenije.

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih dopolnili še z imenom »in enotnosti«. To pa zato, ker so Slovenci ob plebiscitu pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Državna proslava ob letošnjem dnevu samostojnosti in enotnosti je bila v Cankarjevem domu 22. decembra. Na njej je slavnostni govornik premier Miro Cerar poudaril, da s plebiscitom izkazana enotnost in posledično priborjena samostojnost ostajata naši skupni, temeljni vrednoti. Zanju si morajo Slovenci močno prizadevati ob sleherni resnejši preizkušnji.

ZT

Prejšnji članekLogos med najboljšimi
Naslednji članekMaj 2017