Božiču sledi še en praznik – dan samostojnosti in enotnosti, ki prinese še en dela prost dan. Letos ga obeležujemo v četrtek, prihodnje leto pa ga bomo v soboto.

6. decembra 1990 je Skupščina Republike Slovenije na skupni seji vseh treh zborov z veliko večino (204 za, nihče proti in 4 vzdržani) sprejela Zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. 26. decembra 1990 se je 88,2 odstotkov volilnih upravičencev na plebiscitu izreklo za Slovenijo kot samostojno in neodvisno državo. Volilna udeležba je bila visoka – po podatkih DZ RS 93,2 odstotna. Z razglasitvijo rezultatov se je začela osamosvojitev Slovenije.

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih dopolnili še z imenom »in enotnosti«. To pa zato, ker so Slovenci ob plebiscitu pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti so pripravili 23. decembra v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma. Govornik je bil predsednik RS Borut Pahor. Uro pred proslavo se je na slavnostni seji sestal državni zbor, kjer je bil osrednji govornik podpredsednik DZ RS Jože Tanko.

Savus

Foto: arhiv Savus