četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Dan prometa za vrtčevske otroke

Projekt Pasavček v Vrtcu Hrastnik izvajajo že vrsto let. S prometom se seznanjajo skozi celo šolsko leto, bolj intenzivno pa v marcu oziroma aprilu. Tako so se preizkusili v sredo, 20. aprila, na poligonu pred bazenom, ki jim je pričaral prave, resnične razmere v cestnem prometu. Dejavnost že vrsto let omogoča Občina Hrastnik s Kolesarčki iz Domžal.
Vozili so se s  štirikolesniki na nožni pogon in tako  nadgrajevali znanje o prometu. »Otroci v dejavnosti neznansko uživajo, čeprav se vsako leto znova izkaže, kako zelo se teorija razlikuje od prakse,« pravi Maja Petan iz Vrtca Hrastnik. »Otroci so osredotočeni le na vožnjo in pogosto pozabijo upoštevati pravila, ki jih sicer zelo dobro obvladajo. To so tudi letos dokazali na prometnem kvizu, ki smo ga  izvedli v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Hrastnik in Policijsko postajo Hrastnik. Škoda, ker nimamo možnosti te dejavnosti  večkrat izvajati. V enem dnevu se zvrstijo vsi otroci starejših oddelkov Vrtca Hrastnik. Skozi leto vzgojiteljice tudi same vključujemo podobne dejavnosti z uporabo pripomočkov, kot so skiroji, poganjalčki …«

Na teh enodnevnih vajah otroci ponovno spoznajo, kako pomembna je varnostna čelada, osnovne prometne znake, pomen semaforja in kako se pravilno prečka cestišče.

Kolesarčki, izvajalci projekta, na zabaven, pa vendar poučen način predstavijo otrokom pravilno vedenje v prometnem okolju, tako da bodo postali bolj previdni in vestni udeleženci v prometu. Postavljeni so v vlogo voznika in doživljajo dogodke, kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu.  Prav tako so otroci postavljeni v vlogo pešca, ki mora pravilno prečkati prometno cestišče na poligonu. Aktivnost nadzoruje več za to usposobljenih mentorjev, ki otroke opozarjajo na napake in jim razložijo, kako ravnati v določenih situacijah. Na poligonu je istočasno sedem vozil. Medtem ko se ena skupina otrok vozi, druga skupina pravilno prečka cestišče čez postavljen prehod za pešce.

Znano dejstvo je, da so otroci bolj previdni kot njihovi starši in jih tako pogosto opozarjajo na napake, ki jih delajo v prometu.

Fanči Moljk

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor