V nedeljo, 30. oktobra, je pri Centru Pilon v Trbovljah potekal dan odprtih vrat Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje – mesto. Med 9. in 17. uro so si lahko obiskovalci ogledali gasilsko opremo ter načine posredovanja v različnih intervencijah.

Skozi celotni dan so se lahko obiskovalci sprehodili po stojnicah, ob katerih so jih čakali gasilci, ki so jim prikazali namen in uporabo opreme, ki jo uporabljajo pri svojih posredovanjih. Obiskovalci so si lahko ogledali opremo za reševanje na in iz vode, opremo za gašenje požarov, za reševanje iz višin in globin ter opremo za posredovanje v prometnih nesrečah. Na delavnici prve pomoči, ki so jo izvajali v okviru projekta Skupaj za varni jutri pa so se obiskovalci lahko preizkusili v temeljnih postopkih oživljanja, zaustavljanju krvavitev in spoznali opremo za nudenje prve pomoči, ki jo uporabljajo gasilci. Prav tako so se lahko obiskovalci preizkusili v gašenju začetnih požarov na posebnem simulatorju.

Ob stojnicah je bil razstavljen tudi celoten vozni park društva. Zanimiv je bil predvsem za najmlajše, saj so lahko sami raziskovali gasilska vozila. Glavna atrakcija dogodka za staro in mlado je predstavljal dvig z avtolestvijo, s katero so se lahko najpogumnejši dvignili kar 32 metrov visoko. Gasilska mladina PGD Trbovlje-mesto pa je za najmlajše pripravila prav poseben gasilski poligon, kjer so se lahko preizkusili v osnovnih gasilskih veščinah. Gasilci so pripravili tudi dve predstavitvi, kjer so gasilci prikazali posredovanje na različnih intervencijah. Prva prikazna vaja je bila simulacija prometne nesreče, druga pa reševanje ponesrečene osebe iz potoka s pomočjo vrvne tehnike.

V sklopu Dneva odprtih vrat je v sodelovanju z Volvo trucks Slovenija potekalo tudi srečanje gasilskih vozil Volvo, ki so se ga udeležila prostovoljna gasilska društva Braslovče, Kamence, Radmirje in Ljubljana – Šentvid. Udeleženci srečanja so si ogledali tudi Zasavski muzej v Trbovljah in Virtualni muzej rudarstva 4. dritl v Delavskem domu Trbovlje.

Urban Krevl

Foto: Maja Rozman