ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Dan mladosti v Kumrovcu

V soboto, 28. maja, je v  rojstnem kraju Josipa Broza Tita, nekdanjega predsednika Jugoslavije, potekala prireditev v počastitev praznika dneva mladosti. Praznik vseh mladih je vse do leta 1979 zaznamovala veličastna prireditev na stadionu Jugoslovanske armade v Beogradu. Na stotine nastopajočih in desettisoče  gledalcev je včasih spremljalo spektakel, ki je vsako leto obeleževal zaključek poti Titove štafete, njegovega rojstnega dne, sprejema pionirjev v mladinske vrste in še kakšen spomin je bil vključen v praznovanje mladih v tedanji  skupni državi.
Po Titovi smrti in dogodkih, ki so sledili, je prireditev odšla v pozabo. Pred približno desetimi leti pa je dogodek ponovno zaživel v Kumrovcu. Vsebina je nekoliko drugačna, simbolika pa ostaja. Kot so povedali člani Kluba zsavskih brigadirjev iz Hrastnika so ob prihodu v Kumrovec doživeli tisto, kar so pred mnogimi leti v nekdanji skupni državi v času praznovanja dneva mladosti. Na glavnem trgu so obiskovalci prepevali partizanske pesmi, igrali so slavnostne koračnice.  Na ulici si srečal »partizana«, ki je neutrudno vlekel meh harmonike. Prenekateri obiskovalec je imel na glavi pionirsko kapico in rdečo ruto okoli vratu. Vihrala je množica jugoslovanskih zastav, zastav zveze komunistov in drugi simboli takratnega časa. Preko ozvočenja so zveneli avtentični  »maršalovi« govori.

Obiskovalci so si v urejeni etnološki  vasi ogledali objekte, stojnice z izdelki domače obrti tamkajšnjih prebivalcev. Na svoj račun so prišli zbiratelji predmetov iz tistega časa, ki so lahko svoje zbirke obogatili s predmeti, ki jim še manjkajo. Nenazadnje so organizatorji poskrbeli za vse žejne in lačne.  Vrh srečanja je bila »proslava«,  na kateri je sodeloval partizanski pevski zbor z imenom, primernim izborom pesmi in nastopajoči z zimzelenim etnološkim programom.  Pa vendar, je dal ta osrednji dogodek  drugačen,  sodobnejši pridih. Sodelujoči govorniki  so se dotaknili najnovejših dogodkov   v republiki  Hrvaški.  Za govorniškim odrom so se zvrstili lokalni veljaki, predsednik društva Tito  in kot slavnostni govornik bivši predsednik  Republike Hrvaške, Stipe Mesić.

Da na takšnem  nostalgičnem zboru ne smejo manjkati brigadirji, so dokazali člani in simpatizerji  Kluba Zasavskih brigadirjev iz Hrastnika. Vzrok za to je dejstvo, da so mladinske delovne brigade v razvoju povojne Jugoslavije, predstavljale pomemben delež pri obnovi  med 2. svetovno vojno porušene Jugoslavije.  Delavne brigade so sestavljali mladi, ki so bili »ljubljenci« maršala Tita, in kar malo je zameriti organizatorjem, da bivših brigadirjev ni vidneje vključil v svoj program, so menili člani hrastniškega kluba.

Isti avtor