Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna.

Tega dne leta 1991 sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Slavnostno so ju razglasili dan kasneje, 26. junija, na svečani prireditvi na Trgu republike v Ljubljani. Naslednje jutro, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Osrednja državna proslava je bila sinoči na Kongresnem trgu v Ljubljani. Državna proslava se je začela s prihodom praporščakov, zastavonoš in častne enote. Udeležil se jo je celotni slovenski politični vrh s predsednico dr. Natašo Pirc Musar na čelu, ki je bila na proslavi tudi častna govornica. Proslave se niso udeležili vidni politiki nekaterih političnih strank.

Kulturni del državne slovesnosti je s sodelavci pod naslovom Pred zarjo jutrišnjega dne … pripravil režiser in scenograf Matej Filipčič. Vsebino je uokviril s podnebno in okoljsko kriza ter odnosom med naravo in državnostjo.

Na slavnostni seji je bil slavnostni govornik podpredsednik DZ Danijel Krivec, zbrane pa je pozdravila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar v predsedniški palači pripravila sprejem svojcev padlih v vojni za Slovenijo leta 1991. V državnem svetu je na slavnostni seji govoril predsednik DS Marko Lotrič.

Savus

Foto: Boštjan Podlogar/STA