sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Dan državnosti

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna.

Tega dne leta 1991 sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Slavnostno so ju razglasili dan kasneje, 26. junija, na svečani prireditvi na Trgu republike v Ljubljani. Naslednje jutro, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Dan državnosti smo v Sloveniji počastili s številnimi slovesnosti. Osrednja državna proslava je bila sinoči na Kongresnem trgu v Ljubljani. Državna proslava se je začela s prihodom praporščakov, zastavonoš in častne enote. Udeležil se jo je celotni slovenski politični vrh s predsednico dr. Natašo Pirc Musar na čelu, ki je bila na proslavi tudi častna govornica. Med drugim je poudarila, da država ni le peščica voditeljev, temveč ljudje. Zato se moramo vsi zavzemati za do človeka prijazno državo. Na slavnostnih sejah sta se sešla tudi državni zbor in državni svet.

Savus

Foto: Daniel Novakovič/STA


 

Isti avtor