Letos je bila osrednja slovenska prireditev ob dnevu državnosti drugačna kot običajno. Na Kongresnem trgu so morali upoštevati omejitev zborovanja na 500 ljudi. Po salvah z ljubljanskega gradu je na proslavi spregovoril predsednik države Borut Pahor, kulturni program pa so zaznamovale domoljubne pesmi. Včeraj so potekale še nekatere druge slovesnosti. Pahor je v spremstvu predstavnikov policije in obrambe položil venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na Žalah, v Vili Podrožnik pa pripravil sprejem za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo. Na slavnosti seji sta se sestala državni svet in državni zbor, v ljubljanski stolni cerkvi pa so darovali mašo za domovino. Premier Janez Janša se je na državljane obrnil s posebno poslanico. V Ljubljani so na Prešernovem trgu pripravili tudi alternativno proslavo.

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna.

Tega dne leta 1991 sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Slavnostno so ju razglasili dan kasneje, 26. junija, na svečani prireditvi na Trgu republike v Ljubljani. Naslednje jutro, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Slovenija praznuje še en praznik, ki je povezan na čase osamosvajanja od bivše skupne države Jugoslavije. Decembra, bolj točno, 26. decembra, praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Praznik je bil razglašen v spomin na 26. december 1990, ko so razglasili rezultate plebiscita, na katerem je 88,5% Slovencev glasovalo, da Slovenija postane suverena in neodvisna država.

Savus

Foto: arhiv Savus