V sredo, 7. junija, je Damjana Napret, vrtnarka z Marnega nad Dolom pri Hrastniku, govorila o negi cvetja in samooskrbi. Predstavila je tudi revijo Cvetje za poletje, ki jo vsako leto izda 28 slovenskih vrtnarjev.
Revija izhaja že pred sajenjem, tako da si lahko že doma ustvarimo načrt zasaditve. Vsako leto prinašajo vrtnarji novosti s sejmov, pozornost pa namenjajo tudi starim sortam, ki so jih gojile naše babice. »Rada vidim, da pridejo po rože ljudje z nekim načrtom,« je dejala Napretova, »tako da potem vedo, kam jih bodo namestili.« Ker je treba za cvetje skrbeti, predlaga, da ne pretiravamo z zasaditvami, ampak si ustvarimo razne kotičke z rožami, ki nas potem razveseljujejo celo poletje. Opozorila je tudi na gnojenje, še posebno v času, ko se rastlina razbohoti in izčrpa prve zaloge. Priporoča gnojenje v obliki soli, ki so boljše kot tekoča gnojila. V času razcveta gnojimo hkrati ob zalivanju. In očistiti je potrebno propadajoče liste oziroma cvetove.

V reviji je več strani namenjenih tudi samooskrbi, ki je vedno bolj pomembna in popularna. Celo na balkonih si gospodinje gojijo paradižnik, papriko ali začimbe. »Znanje o pridelovanju  zelenjave nam lahko še prav pride,« meni Damjana. »Da ne govorimo o večji energijski vrednosti in boljšem okusu.« Obiskovalke je zanimalo tudi vse o novejših zasaditvah eksotične zelenjave in zelišč, ki uspevajo tudi pri nas. Razgovorile so se o sladkem krompirju, črni kumini, sladkem pelinu, čičeriki, kodrolistnem ohrovtu, smilju in še o čem. V reviji so objavljeni tudi recepti le teh, ki jih je objavila hčerka Damjane Napret Ana Napret, ki že od zgodnjih osnovnošolskih let preseneča z recepti zdrave hrane.

Seveda je Napretova na koncu povabila tudi na praznik sivke, ki bo na Marnem 23., 24. in 25. junija. Začelo se bo vsak dan ob 9. uri z brezplačno jogo ob sivkinem polju, potem pa nadaljevalo s pestrim programom.

Fanči Moljk

Prejšnji članekSpletli več trdnih prijateljstev
Naslednji članekTri odličja za trboveljske plavalce