Pa vendar se morate sami odločiti, kaj boste sadili. Morate premisliti, koliko časa lahko namenite rastlinam poleti, koliko vode in gnojil ste pripravljeni porabiti za vzdrževanje. Rastline izbirate glede na lego, vedeti je treba, kakšno velikost dosežejo, in kak učinek bi radi z njimi dosegli. Zadnja leta se odločamo predvsem za trpežne rastline in tu so še vedno vodilne pelargonije, sledijo jim begonije za sončne in senčne lege, ki so skromne za zalivanje. Rastlinam dodajamo strukturne rastline, s katerimi popestrimo zasaditve. Nekatere rastline smetijo dvorišča, pomislimo tudi na to.
Pred sajenjem temeljito operemo korita in posode kamor bomo sadili. Razkužimo jih z razkužili za gospodinjstvo. Vedno uporabimo kvaliteten substrat, ki mu zaupamo ali nam ga je priporočil vrtnar ali dobra prijateljica, ki ima dobre izkušnje z njim. Najprej sadimo rastline ki niso občutljive na nizke nočne temperature, za občutljivejše rastline vstavimo v zasaditev prazne lončke in jih dosadimo, ko so temperature stabilne, včasih je to šele po ledenih možeh. Zasaditve potem nekaj časa pustimo za steno in jih čez noč pokrijemo z več plastmi tkanine, če je potrebno. Na stalno mesto jih postavimo v oblačnem vremenu, da jih ne zažge prvo močno sonce in se nanj privadijo postopoma.

Pri izbiri rastlin so nam lahko v pomoč izkušnje iz preteklih let, novosti uvajajmo postopoma. Preverimo ponudbo vrtnarij in kakovost rastlin. Za nakup izberimo tiste prodajalne cvetja, ki so nam pri izbiri v pomoč tudi z nasveti in rastline ne ponujajo iz temnih skladišč in natlačenih vozičkov.

Ne pozabimo, da so rastline žive in da nam bodo v veselje samo brez večjih stresov in ob pravilni oskrbi. V galeriji slik jih je nekaj z letošnjega kataloga Cvetje za poletje 2017, po katalog pa vabljeni v našo vrtnarijo.

Vesele praznike in bodite v cvetju.

Damjana Napret Čeperlin (Vrtnarstvo Napret, Dol pri Hrastniku)

Prejšnji članekS pesmijo v pomlad
Naslednji članekHumanitarni pirhi