Takoj po prvem jesenskem dežju se naše poletne rožice začnejo poslavljati. Zato jih postopoma pospravljamo in zamenjamo z jesenskimi. Že na oko vidimo, katere niso preprosto več lepe. Lepih nasadov ne mečemo stran prehitro.
Jesenske aranžmaje postopoma vključujemo v naš dom. Že košara ali pehar jabolk, gob ali drugih jesenskih plodov, ki jih postavimo pred hišo nam pričara jesen. Ne pograbimo takoj prvega odpadlega listja. Najlepše liste dodajamo jesenski dekoraciji. Pobiramo buče, ko so peclji že suhi in jih razstavimo pred hišo. Tam se bodo najbolje skladiščile, zavarujemo jih samo pred mrazom, ki jim lahko škodi.

Za dekoracijo uporabimo vse plodove iz narave. Svetujem, da plodov ne obirate. Lažje jih boste uporabili za dekoracijo, če bodi na vejicah. Oberete samo liste, če bodo moteči.

img_1197Med gojenimi rastlinami, ki jih uporabljamo v jesenskih nasadih, so vodilne in zame nepogrešljive mačehe, rese, krizanteme in trave.

Nikakor ne imejte predsodek, da je kakšna rastlina primerna predvsem za na grob. Vse jesenske rastline lahko uporabimo v vseh nasadih. Lončne krizanteme v tujini množično uporabljajo za jesensko okrasitev domov, saj cvetijo še dlje kot do prvega mraza. Zamenja jih le novoletna dekoracija.

Tudi mačehe so odlična, poceni izbira za krašenje doma, ki traja preko zime vse do naslednjega poletja. Zame je čudežna, ko nas sredi zime razveseli z obilico rumenih cvetov.

Za mešane nasade uporabimo tudi trajnice z dekorativnimi listi in plodovi ali izgledom Dokler so male, jih vzdržujemo v koritih. Večje delimo na več delov ali jih presadimo na gredice.

img_1221Jesenske posode za sajenje so bolj vidne, saj se rastline preko zime ne razrastejo. Zato poletne plastične posode operemo in pospravimo. Uporabimo prezimne glinaste posode, da ob mrazu ne počijo. Za jesenske nasade uporabimo tudi raznolike košare, ki jim vstavimo plastični vložek ali folijo zaradi zalivanja. Ker se rastline čez zimo ne razrastejo sadimo na gosto. V 40 cm korito sadimo 4 mačehe ali dve mačehi z dvema trajnicama. Posadimo lahko tudi obešanke z visečimi mačehami. Za jesensko dekoracijo namesto plastičnih, uporabimo angleške košare s kokosovim vložkom.

V nasade vključimo še ostale jesenske lepotice in jih sestavljamo po barvah, ki jih želimo.

Zelo primerne za jesenske nasade so še: heuhere, calocefalus, ciklame, bršljani.

V galeriji slik najdete nekaj primerov zasaditev.

Damjana Napret Čeperlin (Vrtnarstvo Napret, Dol pri Hrastniku)

Prejšnji članekJamatlon bo spet »začinil« december
Naslednji članekVikend na morju