Na OŠ Tončke Čeč Trbovlje šoli se zavedajo, da je druženje z vrstniki zelo pomembno, zato so letos pričeli s projektom Čez hrib k sosedom. Namen projekta je povezovanje učencev z vrstniki drugih osnovnih šol v Sloveniji.

V petek, 24. marca, so nas obiskali nekateri učenci, učitelji in ravnatelj OŠ Šempeter iz Savinjske doline. Naše druženje se je pričelo na Občini Trbovlje, kjer nas je sprejel podžupan Rok Koprivc. Gostom je zaželel, da bi se v našem mestu počutili prijetno. V pogovoru jim je predstavil nekaj trboveljskih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti. Vsem je podaril tudi spominska darila.

Naše druženje smo nadaljevali na Plevčkovem hribu, kjer smo gostom najprej razkazali našo šolo, nato pa smo skupaj odšli po »turistični poti«, s katero naši učenci letos sodelujejo v projektu Turizmu pomaga lastna glava. Po vrnitvi v šolo smo imeli malico, ki so nam jo pripravile članice Turističnega društva Trbovlje. Po vsej šoli je dišalo po šnitah in funštercu. Šempetrčani so bili navdušeni nad značilnima rudarskima jedema.

Naše druženje se je nadaljevalo s športnimi igrami v šolski telovadnici in nato še s tekmovanjem v znanju o poznavanju našega kraja. Najbolj razburljiv in zanimiv pa je bil večerni sprehod do rudarja Prometeja, ki ga je zasnoval kipar Zoran Poznič, sedanji župan naše občine. Kako je bilo med večerjo in spanjem oziroma bedenjem v šoli, naj ostane skrivnost. Naslednje jutro smo se poslovili od naših novih prijateljev, ki so ogled našega mesta zaključili v 4. dritlu, kjer so šli v rudnik in se povzpeli tudi na najvišji dimnik v Evropi (na žalost samo virtualno). Ogledali so si še Zasavski muzej Trbovlje in staro rudarsko stanovanje na Njivi. Seveda so bili nad tem, kar so videli in slišali, zelo navdušeni. Sedaj pa vsi komaj čakamo, da se 14. in 15. aprila srečamo pri njih v Šempetru.

Marjana Eberlinc

Foto:  OŠ Tončke Čeč