četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Češko: Žal v Sloveniji ni tveganega kapitala

Zagorjan Sandi Češko je v Trbovljah odkrito spregovoril o mnogih podjetniških resnicah, jih podkrepil s primeri in anekdotami. Pogovor je v sodelovanju z Mladinskim centrom Trbovlje pripravilo zasavsko Društvo seniorjev, managerjev in strokovnjakov. Poslušalce, poleg seniorjev tudi številne mlade podjetnike, je pozdravil predsednik društva Karel Vukovič, pogovor pa je vodil Mitja Adamlje.
Češko je povedal, da je njegovo podjetniško pot najbolj zaznamovalo to, da ga nikoli niso uspeli spraviti v kalup, da je bil vztrajen in motiviran in skuša biti najboljši v vsem, kar počne. Zapomnil si je modrost migrantke iz Pakistana, ki je v ZDA predavala o svoji poti in povedala, da so jo zaznamovale očetove besede: »Dekle, ne jokaj, najdi rešitev.« To svetuje tudi Zasavcem, ki včasih obupujejo. Najlažje je v življenju iskati izgovore za neuspeh, težje pa je pomanjkljivost spremeniti v prednost.

Spregovoril je o rasti Studia Moderna, ki se je med prvimi podalo na pot direktnega marketinga in povedal, da se svet izjemno hitro spreminja in tudi poslovni svet je vsak dan drugačen. V prihodnosti bodo preživeli tisti, ki bodo znali v poslovnost vgraditi socialno in ekološko noto. Sam to v svojih podjetjih že uveljavlja, eden bolj uspešnih projektov je koncept »iz vrta na mizo« s ponudbo lokalno pridelane hrane.

Spregovoril je tudi o trendih kapitalizma, ki je pričelo zavračati potrošništvo, kar spreminja koncept trgovin in prodaje, o globalnih vplivih na direktno prodajo, ki se s televizije seli tudi na internet, še posebej pa je opozoril na to, da moramo biti Slovenci ponosni na svoje dosežke. Vsak narod je v nečem največji. »Slovenci se lahko ponašamo z marsičem. Navsezadnje polovica Nemcev pleše po naših notah,« je hudomušno dejal Češko in seveda mislil na viže bratov Avsenik, ki so v zadnjih desetletjih obnorele Nemce in še marsikateri narod na svetu.

Nekatere anekdote in misli iz pogovora bomo objavili na spletnem časopisu Zasavc.net v naslednjih dneh.

Marko Planinc

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor