Česen je začimbna rastlina, ki uspeva po vsem svetu. Največji proizvajalec je Kitajska, sledijo Indija, Južna Koreja, Rusija in ZDA. Ima karakterističen vonj in okus, ki se dobro izrazi šele s kuhanjem.

Uporablja se kot hrana, začimba in kot prehransko dopolnilo. V strokih česna so številne spojine, med katerimi so najpomembnejše žveplove, ki so tudi nosilci farmakološkega delovanja.

Česen lahko zmerno zniža nivo holesterola in krvnega tlaka. Posledično lahko zniža tveganje za aterosklerozo, preprečuje prehlade – ne pomaga pa pri zdravljenju prehlada.

Uporablja se lahko svež česen, suh ali koncentriran česnov prah, česnov ekstrakt ali prah staranega česna (črnega česna).

Nepoškodovan strok česna vsebuje visoke količine γ-glutamilcisteinov. Slednji se lahko hidrolizirajo in oksidirajo do aliina, ki se nato skladišči v nepoškodovanem česnovem stroku pri nizkih temperaturah kot prekurzor za nastanek hlapnih žveplovih spojin, ki so hkrati tudi vir značilnega česnovega vonja in okusa.

Z rezanjem, mletjem, drobljenjem ali kontaktu z vodo (npr. v črevesju) se sprosti encim, ki sproži nastanek spojine alicin, ki je vir česnovega specifičnega vonja in okusa. Poleg tega pa po drugi kemijski poti nastajata drugi dve spojini (S-alilcistein (SAC) in S-alila-Markaptocistein (SAMC)), ki skupaj z ostalimi spojinami iz česna pripomoreta h kurativnemu in preventivnemu delovanju česna.

V staranem česnu ne najdemo alicina (posledično ne pušča specifičnega vonja in okusa), vsebuje pa S-alilcistein in ostale komponente.

V česnu najdemo preko 200 spojin, ki lahko vstopajo v interakcije z zdravili.

Splošno gledano je česen varen. Najpogostejši neželeni učinek je slab zadah pri svežem česnu. Se pa lahko pri velikem odmerjanju pojavijo neželeni učinki – slabost, bruhanje, hiter utrip, omotica, alergije, nespečnost.

V izogib krvavitvam pred ali takoj po operaciji ali pred porodom se česen odsvetuje oz. omeji na največ 1 strok česna dnevno.

V kolikor jemljete zdravila za redčenje krvi (varfarin, aspirin) ali prehranska dopolnila, ki redčijo kri (ginko, visoke odmerke vitamina E, …) je potrebno česen uživati previdno. V primeru terapije z varfarinom se svetuje kontrola INR v spremembi odmerjanja česna (pred začetkom jemanja, pri povečanju odmerka ali pri prenehanju jemanja).

Česnovi pripravki lahko zmanjšajo učinkovitost kontraceptivov, ciklosporina, …

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNikolaj Beer: Zemlja, gorička zemlja
Naslednji članekDanes dogaja