V petek, 30. junija, so se v Narodnem domu Celje na enodnevnem srečanju zbrali izvajalci dejavnosti Mednarodnega priznanja za mlade – MEPI. Izpopolnjevali so se na delavnicah z različnih področij, kot so družabna omrežja, osebna rast, sproščanje. Tisti, ki so v preteklem šolskem letu posebej zaznamovali razvoj programa MEPI v Sloveniji, so na slavnostni prireditvi ob 20. obletnici delovanja programa prejeli tudi posebna priznanja za svoje zasluge. Poleg priznanj za posebne dosežke so novim izvajalskim institucijam podelili tudi licence za izvajanje programa MEPI. Prejele so jih tudi zasavske šole, in sicer GESŠ Trbovlje, OŠ NHR Hrastnik in OŠ Toneta Okrogarja.
Program Mednarodno priznanje za mlade – MEPI je univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da v svojem prostem času v okviru neformalnega učenja, z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale. Tako mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi, pripravljene na izzive življenja.

Program se lahko izvaja kjerkoli, kjer je izražen interes dela z mladimi: v osnovnih in srednjih šolah, mladinskih centrih, nevladnih organizacijah, vzgojno-izobraževalnih zavodih, centrih za socialno delo, podjetjih z mladim kadrom, stanovanjskih skupinah, mladinskih domovih idr.

Leta 1956 ga je ustanovil princ Filip, mož britanske kraljice Elizabete II. in vojvoda Edinburški v sodelovanju z nemškim pedagogom, priznanim zagovornikom izkustvenega učenja Kurtom Hahnom ter vodjo prve uspešne odprave na Mount Everest lordom Huntom. Do danes je v programu sodelovalo več kot 9 milijonov mladih iz več kot 140 držav.

ZT

Prejšnji članekTri dni popolnoma zaprta
Naslednji članekJazzva in Pahor na hrastniškem prazniku