ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Cepivo v Zasavju še je

Letošnjo sezono se je tudi več Zasavcev odločilo za cepljenje proti gripi kot sezono poprej. Samo v zagorskem zdravstvenem domu se jih je cepilo sto več, vendar še vedno le slabe štiri odstotke vseh občanov. Glede na višje povpraševanje je v preteklem tednu cepiva proti gripi zmanjkalo v vseh treh zasavskih zdravstvenih domovih. Ker so ga vsi pravočasno naročili, jim je Nacionalni inštitut za javno zdravje v petek dobavil nove zaloge. A tudi teh je v Zdravstvenem domu Trbovlje že zmanjkalo. Nabavili so 25 cepiv, s katerimi so začeli ponovno cepiti v ponedeljek.

V Zdravstvenem domu Hrastnik imajo trenutno na zalogi 15 cepiv. Za cepljenje se morajo občani naročiti pri svojem zdravniku. V Zdravstvenem domu Zagorje pa je na voljo še 13 cepiv. Ker so se k njim po telefonu že napovedali tudi občani Trbovelj in Hrastnika, ocenjujejo, da bo cepivo kmalu pošlo.

Cepivo proti gripi za odrasle je štirivalentno, kar pomeni, da ščiti proti trem različnim tipom virusa gripe. Stane 14 evrov. Za otroke do treh let starosti se uporablja trivalentno cepivo. Cena cepiva za otroke, nosečnice, kronične bolnike in starejše od 65 let je sedem evrov.

Čeprav so v zagorskem zdravstvenem domu že potrdili dokazan primer gripe, se ta v Zasavju še ni toliko razširila, da bi zaradi nje omejili obiske v Splošni bolnišnici Trbovlje.

TPK

Isti avtor