Center za pravični prehod, ki deluje v okviru Regionalne razvojne agencije Zasavje, je 3. oktobra v Zagorju v sodelovanju z Zasavsko gospodarsko zbornico pripravil predstavitev Centra za demonstracije in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij (Center DUBT), nosilec projekta je Kemijski inštitut.

Na predstavitvi, namenjeni gospodarstvenikom, šolnikom in predstavnikom lokalnim skupnosti so direktor Kemijskega inštituta dr. Gregor Anderluh, vodja Centra DUBT dr. Robert Dominko in strokovni sodelavci Kemijskega inštituta predstavili aktualne programe, projekte, patente in tehnologije Kemijskega inštituta ter prikazali kaj vse načrtujejo v Zasavju.

»S projektom v zasavsko regijo prihaja prva javna znanstveno-raziskovalna institucija, ki bo ustvarila izjemne priložnosti za nadaljnji razvoj in specializacijo gospodarstva,« je poudaril vodja Centra za pravični prehod Martin Šikovc. »Rezultat projekta Kemijskega inštituta bo diverzifikacija gospodarstva, ustvarjanje novih delovnih mest, privabljanje investicij, preprečevanje bega možganov ter visokokvalificirana delovna sila v regiji.« Z njim se je strinjal direktor RRA Jani Medvešek, ki je izpostavil, da je KI vrhunska slovenska znanstveno-raziskovalna institucija. »Kemijski inštitut se povezuje z državami po vsem svetu, sodeluje z gospodarskimi giganti doma – tudi v regiji – in v tujini. Vključen je v več kot 200 mednarodnih projektov.”

Projektni predlog Center DUBT so v fazi priprave Območnega načrta za pravični prehod Zasavske premogovne regije država in Evropska komisija označili kot projekt pa strateškega pomena pri transformaciji regije iz premogovne v nizkoogljično in visokotehnološko. Projekt bo predvidoma v kratkem potrjen, tako da se bo vzpostavljanje centra začelo še v tem letu. »Center bo začel z delovanjem v letu 2025,« je ocenil dr. Dominko. »Oprema je določena in ponudniki bodo izbrani na javnih razpisih. Center bo razdeljen na dva segmenta. Baterijski del se bo ukvarjal s proizvodnjo in testiranjem baterijskih celic, vodikov del p z zelenim vodikom in zajemanjem CO2 iz zraka, vse z namenom nižanja ogljičnega odtisa.«

Investicija v center za brezogljične tehnologije bo znašala 30 milijonov evrov, od tega bo 27 milijonov iz Sklada za pravični prehod. »Gre za naslednji korak v razvoju Kemijskega inštituta,« je povedal dr. Anderluh. »Želimo si razvoja tehnologij, ki se bodo lahko tudi komercializirale. Pri tem projektu sodeluje več različnih raziskovalnih odsekov. Računamo na zelo dobre stike s podjetji v Sloveniji in svetu ter seveda na sodelovanje v lokalnem okolju. V regionalnem merilu takšnih centrov načeloma ni in to bo pomenilo veliko konkurenčno prednost.«

Po predstavitvah je potekala odprta razprava na temo priložnosti za sodelovanje zasavskega gospodarstva in bodočega Centra DUBT. Udeleženci so pridobili informacije o tem, kako vzpostaviti povezavo s Kemijskim inštitutom in katera so tista področja, kjer se predvideva sodelovanje z zasavskim gospodarstvom in izobraževalnimi programi v Zasavju.

Savus

Foto: RRA Zasavje


 

Prejšnji članekKuharski september
Naslednji članekLovro Percl Seručnik podprvak